Plaisio Blog

Apple: Διαθέσιμο το iOS 17, τι νέο φέρνει στις συσκευές μας!

Το «ρολάρισμα» του iOS 17 ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες και οι κάτοχοι συμβατών iPhone μπορούν να τσεκάρουν από το μενού των ρυθμίσεων (Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού) αν η αναβάθμιση είναι διαθέσιμη για τη συσκευή τους.

Ως είθισται, παράλληλα με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος για iPhone, η Apple λανσάρει και τις νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων iPadOS 17, watchOS 10 και tvOS 17 για iPad, Apple Watch και Apple TV (4K/HD) αντίστοιχα.

Ποια μοντέλα υποστηρίζονται;

Το iOS 17 είναι συμβατό με όσο μοντέλα iPhone διαθέτουν τσιπ A12 Bionic ή μεταγενέστερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα iPhone XR/XS θα είναι και τα «παλαιότερα» μοντέλα που θα μπορούν να κάνουν λήψη της εν λόγω ενημέρωσης (δείτε την πλήρη λίστα των συμβατών συσκευών εδώ).

Copyright © 2023 Apple Inc.

Και για να έχετε μία σφαιρική εικόνα, το iPadOS 17 είναι συμβατό με μοντέλα iPad 6ης γενιάς, iPad mini 5ης γενιάς, iPad Air 3ης γενιάς και iPad Pro 12,9 ιντσών 2ης γενιάς ή μεταγενέστερα. Σε ό,τι αφορά τα Apple Watch και το watchOS 10 τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς υποστηρίζονται όλα τα μοντέλα από την σειρά 4 και μετά, τα μοντέλα της σειράς SE και τα μοντέλα της σειράς Ultra (ωστόσο για τη λειτουργία τους απαιτείται iPhone με iOS 17).

Τι νέο φέρνει το iOS 17;

Το iOS 17 εισάγει νέα χαρακτηριστικά για να βελτιώσει τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε όπως ποτέ άλλοτε όταν καλούμε ή στέλνουμε μήνυμα σε κάποιον. Μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε περιεχόμενο με νέους βολικούς τρόπους και γενικότερα βελτιώνει σχεδόν κάθε πτυχή της εμπειρίας iPhone.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Apple υπάρχει ένας οδηγός 17 σελίδων που περιγράφει αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης*, ωστόσο επί του παρόντος — και για πρακτικούς λόγους — ας δούμε τα σημαντικότερα από αυτά:

Live Voicemail

Αυτή η νέα δυνατότητα μάς επιτρέπει να βλέπουμε μια ζωντανή «απομαγνητοφώνηση» των φωνητικών μηνυμάτων καθώς αυτά αφήνονται (ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με προβλήματα ακοής) ή να πάρουμε τον έλεγχο της κλήσης. Οι άγνωστοι αριθμοί θα πηγαίνουν απευθείας στο Live Voicemail όταν έχουμε ενεργοποιημένο το Silence Unknown Callers. Κλήσεις που αναγνωρίζονται ως ανεπιθύμητες (spam) από τους παρόχους δεν περνάνε στο Live Voicemail και αντ’ αυτού απορρίπτονται αμέσως.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Stickers

Το νέο «stickers drawer» μάς επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα Live Stickers, τα emoji, τα Memoji και άλλα πακέτα αυτοκόλλητων από ένα μέρος. Τα αυτοκόλλητα μας συγχρονίζονται με το iCloud, ώστε να είναι διαθέσιμα και σε άλλες συσκευές, όπως π.χ. iPad και Mac. Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε Live Stickers από τις δικές μας φωτογραφίες (Live Photos), να προσθέσουμε εφέ (Shiny, Puffy, Comic, Outline) και να χρησιμοποιήσουμε το Markup για να τα προσθέσουμε σε άλλες φωτογραφίες, έγγραφα, στιγμιότυπα οθόνης κ.ο.κ.

Copyright © 2023 Apple Inc.

FaceTime

Η νέα δυνατότητα Contact Posters μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο εμφάνισης του προφίλ μας όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους χρήστες iPhone μέσω μίας κλήσης στο FaceTime. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το Contact Poster μας ώστε να περιλαμβάνει φωτογραφίες, Memoji και πολλά άλλα.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Παράλληλα, μπορούμε να ενεργοποιούμε ειδικά 3D AR εφέ κάμερας με μία κίνηση των χεριών μας κατά τη διάρκεια μίας κλήσης ή να χρησιμοποιούμε το iPhone ως κάμερα και να εκτελέσουμε μία κλήση FaceTime μέσω του Apple TV. Αυτό είναι εξαιρετικό για την πραγματοποίηση ομαδικών κλήσεων ή για την κοινή χρήση της οθόνης σας με άλλους. Και πλέον μπορείς να γράφεις ένα μήνυμα βίντεο ή ήχου όταν κάποιος χάνει μία κλήση σου στο FaceTime.

Copyright © 2023 Apple Inc.

iMessage Check-In

Η Apple πρόσθεσε στο iMessage μια πολύ χρήσιμη λειτουργία για να μας βοηθά να μοιραζόμαστε την τοποθεσία και κατάστασή μας με την οικογένεια και τους φίλους μας σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να ειδοποιήσει αυτόματα την οικογένειά μας όταν φτάσουμε στον προορισμό σας με ασφάλεια, μειώνοντας όλο το άγχος. Επίσης, μπορεί να μοιραστεί την κατάσταση της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας και το επίπεδο μπαταρίας του τηλεφώνου μας για να ενημερώσει τους αγαπημένους μας εάν βρισκόμαστε σε κάποια «νεκρή» ζώνη.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Standby

Αυτή η νέα «full-screen» λειτουργία επιτρέπει στο iPhone να προβάλει πληροφορίες — όπως π.χ. την ώρα, την ημερομηνία, τον καιρό, το σκορ ενός αγώνα, τα ραντεβού κ.ά. — ενώ βρίσκεται σε οριζόντια θέση και σε σε αδράνεια ή κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Το StandBy είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φαίνεται από απόσταση και ιδανικό για το κομοδίνο (σε Dark Mode), τον πάγκο της κουζίνας ή το γραφείο σου.

Copyright © 2023 Apple Inc.

AirDrop

Το νέο χαρακτηριστικό NameDrop μας επιτρέπει να ανταλλάσουμε πληροφορίες επαφής με όποιον επιθυμούμε, φέρνοντας το iPhone μας κοντά στο iPhone ή το Apple Watch του. Το όνομά μας και το Contact Poster περιλαμβάνονται αυτόματα κάθε φορά όποτε το χρησιμοποιούμε και μπορουμε εύκολα να επιλέξουμε τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θέλουμε να συμπεριλάβετε μαζί με αυτό.

Επίσης, μπορούμε πλέον να μοιράζουμε περιεχόμενο ή να ξεκινήσουμε μια συνεδρία SharePlay μέσω AirDrop φέρνοντας το iPhone μας κοντά σε κάποιον άλλο. Και πλέον οι μεταφορές μέσω AirDrop θα συνεχίζονται μέσω διαδικτύου ακόμα και όταν βγαίνουμε εκτός εμβέλειας.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Journal

Αξιοποιώντας τις ενσωματωμένες δυνατότητες μηχανικής μάθησης, η νέα εφαρμογή του iOS 17 δημιουργεί ένα μοναδικό και απολύτως προσωπικό ψηφιακό ημερολόγιο, στο οποίο μπορούμε να κρατάμε αλλά και να φιλτράρουμε τις αγαπημένες μας στιγμές. Σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, bookmarks, podcasts, ειδοποιήσεις, προγράμματα και σχόλια — όλα είναι εκεί για να μη χάσετε τίποτα. Όλες οι πληροφορίες του Journal είναι κρυπτογραφημένες, για να μην μπορεί κανείς να διαβάσει το ημερολόγιό σας. Ούτε η ίδια η Apple.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Autocorrect

Η Apple βελτίωσε τον αλγόριθμο αυτόματης διόρθωσης (autocorrect) για να διορθώνει τα λάθη μας με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ άλλοτε, αξιοποιώντας ένα γλωσσικό μοντέλο με νέο μετασχηματιστή στα πληκτρολόγια των αγγλικών, των γαλλικών και των ισπανικών. Επιπλέον, τα βελτιωμένα on-device γλωσσικά μοντέλα παρέχουν αυτόματη διόρθωση με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια σε περισσότερες γλώσσες.

Copyright © 2023 Apple Inc.

AirPods Pro (2ης γενιάς)

Με μια εντελώς νέα λειτουργία ακρόασης για τα AirPods Pro (2ης γενιάς), το Adaptive Audio συνδυάζει δυναμικά την Διαφάνεια (Transparency) και την Ενεργή Ακύρωση Θορύβου (ANC) για να προσαρμόζει την εμπειρία ελέγχου του θορύβου καθώς μετακινούμαστε σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ενημερώσεις στην Αυτόματη Εναλλαγή (Automatic Switching) κάνουν τη μετάβαση μεταξύ συσκευών Apple με AirPods ακόμα πιο εύκολη, γρήγορη και αξιόπιστη.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Visual Look Up

Το εν λόγω χαρακτηριστικό μας βοηθά να ανακαλύψουμε συνταγές από φωτογραφίες τροφίμων, να δημιουργήσουμε διαδρομές (map routes) προς καταστήματα που αναγνωρίζονται σε φωτογραφίες, καθώς και να αναγνωρίζουμε τη σημασία των πινακίδων και συμβόλων σε πράγματα όπως π.χ. οι ετικέτες πλυντηρίου.

Μας βοηθά να επιλέξουμε και να αφαιρέσουμε πολλαπλά θέματα από το φόντο φωτογραφιών και βίντεο και να τα τοποθετήσουμε σε εφαρμογές όπως τα Μηνύματα, να κάνουμε οπτική αναζήτηση σε βίντεο, να αναζητήσουμε πληροφορίες για αντικείμενα που εμφανίζονται σε καρέ βίντεο (σε παύση) και να αναζητήσουμε πληροφορίες για αντικείμενα που επιλέγουμε από φωτογραφίες απευθείας από το «callout bar».

Copyright © 2023 Apple Inc.

Interactive Widgets

Βελτιωμένα στα σημεία, τα Interactive Widgets μας επιτρέπουν να πάρουμε τον έλεγχο της αρχικής οθόνης ή της οθόνης κλειδώματος, να ολοκληρώσουμε μία εργασία, να αναπαράγουμε ή να διακόψουμε την εκτέλεση ενός αρχείου πολυμέσων, να αποκτήσουμε πρόσβαση στα «χειριστήρια» των έξυπνων οικιακών συσκευών μας και πολλά άλλα.

Copyright © 2023 Apple Inc.

Siri

Πλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Siri λέγοντας απλώς «Siri» ή πατώντας παρατεταμένα το πλευρικό κουμπί (δεν απαιτείται η έκφραση «Hey»).

‘Ελα σε ένα κατάστημα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr, δες όλα τα iPhone, επίλεξε εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σου και απόκτησέ το με ευέλικτες επιλογές πληρωμής, πρόγραμμα trade-in «Γεια με γεια» και υπηρεσίες Πλαίσιο!

* Κάποιες δυνατότητες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες σε όλες τις περιοχές ή σε όλες τις συσκευές Apple.

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker