Οδηγός Αγοράς Ανεμιστήρα | Βρες το... άλλο σου μισό για το καλοκαίρι!

    Ανεμιστήρας

    Αν ψάχνεις έναν «οδηγό επιβίωσης» στη ζέστη... είσαι στο σωστό μέρος. Και αυτό διότι, ο ανεμιστήρας είναι ένας από τους πιο οικονομικούς και αποδοτικούς τρόπους να δροσιστείς το καλοκαίρι. Οι τύποι του του πολλοί. Σίγουρα λοιπόν, θα βρεις κάποιον ανεμιστήρα να σε καλύπτει. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα, τις κατηγορίες που «παίζουν» στην αγορά, όπως ακριβώς τις εντόπισε ο Plaisio Expert.

     

    TIP!

     

    Άφησε τον ανεμιστήρα να λειτουργεί παράλληλα με το κλιματιστικό, για ακόμα καλύτερη κυκλοφορία του δροσερού αέρα στο σπίτι. Ακόμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις τον ανεμιστήρα, με το που σβήσεις το κλιματιστικό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να διατηρηθεί η θερμοκρασία, που έχει ήδη σχηματιστεί για ακόμα περισσότερο!

     

    Α. Κατηγορίες Ανεμιστήρα 

     

    Δαπέδου

    Λόγω του ρυθμιζόμενου (συνήθως) ύψους τους... αλλά και του σχεδιασμού τους με μεγάλες λεπίδες, οι ανεμιστήρες δαπέδου καλύπτουν με τη δράση τους περισσότερα τετραγωνικά. Διαθέτουν ισχυρότερους κινητήρες με μεταβλητές ταχύτητες, χαρακτηριστικό που τους καθιστά πιο αποδοτικούς από τους επιτραπέζιους για μεγαλύτερους χώρους.

    Ψύκτες αέρα

    Ένας ψύκτης αέρα ή «air-cooler» - όπως αλλιώς θα τον ακούσεις - λειτουργεί μόνο με νερό. Μάλιστα, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μπορείς να προσθέσεις μαζί με το νερό παγάκια και να τα ανανεώνεις όποτε το κρίνεις απαραίτητο. Στην αγορά θα βρεις επίσης αρκετούς ψύκτες αέρα με λειτουργία ιονισμού και ειδικά φίλτρα, που βελτιώνουν την ποιότητα αέρα όση ώρα λειτουργεί η συσκευή.

    Επιτραπέζιοι

    Χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την ελαφριά κατασκευή τους, οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες είναι ιδανικοί για το σπίτι ή το γραφείο. Μεταφέρονται εύκολα, ενώ αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το σώμα ή το πρόσωπο.

    Τοίχου

    Είναι οι συμβατικοί ανεμιστήρες, των οποίων η βάση στερεώνεται στον τοίχο. Επειδή τοποθετούνται σχετικά ψηλά και έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τους ανεμιστήρες δαπέδου, η δράση τους γίνεται άμεσα αντιληπτή.

    Οροφής

    Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, κρέμονται από την οροφή και έχουν τη δυνατότητα να ψύχουν ολόκληρα τα δωμάτια. Στα θετικά τους... είναι ότι όταν κινούνται τα πτερύγια από την αντίθετη φορά (δεξιόστροφα), θερμαίνουν το χώρο. Συγκεκριμένα, με αυτόν τον τρόπο η συσκευή «εκμεταλλεύεται» τα ψηλότερα στρώματα αέρα που είναι πιο θερμά, και στη συνέχεια τα διοχετεύει προς τα κάτω.

    TIP!

     

    Ενεργοποίησε την αντίστροφη λειτουργία του ανεμιστήρα, παράλληλα με το σύστημα θέρμανσης, για ακόμα καλύτερη κυκλοφορία του ζεστού αέρα στο σπίτι.

     

    Β. Βασικά Χαρακτηριστικά

     

    Ισχύς: Είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός ανεμιστήρα. Και αυτό διότι, η ισχύς καθορίζει την ταχύτητα των λεπίδων. Και ως γνωστόν... όσο πιο γρήγορα κινούνται οι λεπίδες, τόσο πιο έντονα ρεύματα αέρα διασκορπίζονται στο δωμάτιο.

     

    Πτερύγια: Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό με την ισχύ είναι ο αριθμός των πτερυγίων. Διαβάζοντας το ακόλουθο παράδειγμα, θα καταλάβεις πολύ καλά το γιατί: Μία συσκευή με διπλή σειρά πτερυγίων και λιγότερη ισχύ, επιτυγχάνει την ίδια ακριβώς απόδοση... με την συσκευή που έχει λιγότερα πτερύγια και περισσότερη ισχύ.

     

    Ταχύτητα: Η πλειοψηφία των συσκευών έχουν τουλάχιστον 3 ταχύτητες, για να επιλέγεις από την πιο ήπια έως και την πιο έντονη. Όμως, στην αγορά θα βρεις ανεμιστήρες με πολλές περισσότερες ταχύτητες, ώστε να διαμορφώνεις την ροή του αέρα... ακριβώς στις επιθυμίες σου.

     

    Θόρυβος: Όπως σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και εδώ, αθόρυβες θεωρούνται οι συσκευές που παράγουν λιγότερα από 60dB. Ανάλογα λοιπόν τον χώρο, στον οποίο προορίζεται να τοποθετηθεί η συσκευή, πρέπει να δίνεις την αντίστοιχη βαρύτητα. Για παράδειγμα, στο υπνοδωμάτιο, χρειάζεσαι σίγουρα έναν ανεμιστήρα, που να έχει λιγότερα dB από ότι ο ανεμιστήρας που προορίζεται για χρήση μόνο στο σαλόνι.

     

    Περιστρεφόμενη κεφαλή: Με τη λειτουργία ταλάντωσης, ο αέρας «απλώνεται» σε περισσότερα τετραγωνικά. Στην αγορά θα βρεις κυρίως μοντέλα που περιστρέφονται κατά 180°... όμως θα βρεις και ανεμιστήρες που περιστρέφονται και έως 360°.

     

    Κλίση κεφαλής: Σε κάποιους ανεμιστήρες, μπορείς να ρυθμίσεις ακόμα και την κλίση της κεφαλής. Φέρ’ τη λίγο πιο ψηλά, ή λίγο πιο χαμηλά... ώστε να ρυθμίσεις την ροή αέρα, ακριβώς προς τα πάνω σου! 

     

    Λειτουργίες ασφαλείας: Για να νιώθεις απόλυτα ασφαλής κοντά στον ανεμιστήρα σου, επίλεξε έναν που να διαθέτει προστασία από την υπερθέρμανση και προστατευτικό πλέγμα στα πτερύγια.

     

    Γ. Extra Χαρακτηριστικά  

     

    Χειριστήριο: Εάν η συσκευή «συνοδεύεται» από χειριστήριο, τότε μπορείς να κάνεις όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις απομακρυσμένα.

     

    Χρονοδιακόπτης: Στην περίπτωση που ο ανεμιστήρας έχει χρονοδιακόπτη, μπορείς να επιλέγεις τις ώρες λειτουργίας του. Σε κάποιους, μπορείς να επιλέγεις και καθυστερημένη εκκίνηση.

     

    «Έξυπνη» χρήση: Ο ανεμιστήρας μπορεί να συνδεθεί στο Wi-Fi, έτσι ώστε να τον χειρίζεσαι από την άνεση του smartphone ή του tablet σου. Έτσι, όπου κι αν βρίσκεσαι, θα μπορείς να κάνεις τις ρυθμίσεις που θες απλώς με λίγα «κλικ».

     

    Υδρονέφωση: Ένας ανεμιστήρας υδρονέφωσης απελευθερώνει νερό υπό πίεση (ατμό) ταυτόχρονα με τον αέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα ισχυρότερη ψύξη στο δωμάτιο.

     

    Ανεμιστήρας Οδηγός

     

    Δ. Βρες τον ανεμιστήρα που χρειάζεσαι

     

    Ένας γενικός κανόνας είναι ο εξής: Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος σου... τόσο πιο μεγάλο και ισχυρό ανεμιστήρα χρειάζεσαι. Βέβαια, καλό είναι να λάβεις υπόψη και τη χρήση για την οποία προορίζεις τη συσκευή. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Ο Plaisio Expert εντόπισε διάφορα σενάρια της καθημερινότητας... και βρήκε τη σωστή συσκευή για κάθε ένα από αυτά!

     

    Σενάριο #01

    Ας πούμε λοιπόν, ότι ενδιαφέρεσαι για μία συσκευή, που θες να τη χρησιμοποιείς την ώρα που εργάζεσαι. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να κοιτάξεις για έναν επιτραπέζιο ανεμιστήρα, τον οποίο μπορείς να στερεώσεις στην επιφάνεια του γραφείου σου, να «δουλεύει» παράλληλα με εσένα. Όταν σχολάσεις πάρε τον μαζί σου... και στο σπίτι.

     

    Σενάριο #02

    Ψάχνεις μία συσκευή, που να δροσίζει αποτελεσματικά το μεγάλο σου σαλόνι; Μπορείς να κοιτάξεις για ανεμιστήρα δαπέδου. Πρόκειται για μία συμπαγή και ισχυρή συσκευή, που καλύπτει αποτελεσματικά πολλά τετραγωνικά. Ακόμα λοιπόν, και αν τον έχεις τοποθετήσει μακριά σου, τα δροσερά ρεύματα αέρα που παράγει ο ανεμιστήρας... σίγουρα θα σε βρουν. Άσε που είναι και σχετικά ελαφρύς, έτσι ώστε όταν πας για ύπνο, να μπορείς να τον μεταφέρεις εύκολα και στο υπνοδωμάτιο μαζί σου.

     

    Σενάριο #03

    Θες να «ενισχύσεις» τη θέρμανση ή τον κλιματισμό του δωματίου, με μία συσκευή που να δουλεύει παράλληλα -ή και ανεξάρτητα- με τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης/ψύξης του σπιτιού; Checkαρε για ανεμιστήρα οροφής. Η συσκευή αυτή μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε υπνοδωμάτιο ή σαλόνι. Και εκτός από το ότι προσφέρει τις ζεστές/δροσερές «υπηρεσίες» της, αναβαθμίζει και την αισθητική του χώρου. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι χρειάζεται το ύψος δωματίου να είναι τουλάχιστον στα 2.1-2.4m.

     

    Σενάριο #04

    Το καλοκαίρι συνηθίζεις να κάθεσαι... έξω στη βεράντα, την ταράτσα, τον κήπο; Κρίμα είναι να «σκας»! Ένας ανεμιστήρας τοίχου είναι εξαιρετική επιλογή για να δροσιστείς. Χρησιμοποιείται εντός, αλλά και εκτός σπιτιού, ενώ η εγκατάστασή του είναι μόνιμη στον τοίχο. Για τον λόγο αυτό, εστίασε πολύ την προσοχή σου στο ύψος και τη θέση, που θα επιλέξεις να τον τοποθετήσεις.

     

    Σενάριο #05

    Για εσένα που ζητάς από μία συσκευή... πολλά περισσότερα, τότε μπορείς να κοιτάξεις για έναν air cooler. Και δροσίζει αποτελεσματικά ένα δωμάτιο και αναβαθμίζει την ποιότητα του αέρα. Άσε που έχει και ελαφριά κατασκευή, για να «τριγυρνάτε» σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού παρέα.

    Τώρα, ξέρεις ακριβώς πώς θα βρεις τον ιδανικό ανεμιστήρα, που θα καλύψει τις ανάγκες σου για φέτος το καλοκαίρι. Είσαι πανέτοιμος λοιπόν, να μπεις στο Club Οικιακή Τεχνολογία και να εξοπλίσεις το χώρο σου με τις καλύτερες συσκευές!