Ηλεκτρικά πατίνια: Βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα για όλους!

    Εύκολη, γρήγορη, οικονομική και βιώσιμη κινητικότητα: δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ηλεκτροκίνητα πατίνια (e-scooters) ήρθαν για να μείνουν!

    E-scooters Buying Guide Greece 2024

    Εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρικά πατίνια ως μέσο μεταφοράς, προκειμένου να μετακινηθούν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, αποφεύγοντας το καθημερινό άγχος του παρκαρίσματος και φυσικά την πολύωρη παραμονή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P1

     

    Χάρη στην ολοένα αυξανόμενη αυτονομία τους, τα εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τους μεγαλύτερους τροχούς και τις βελτιωμένες αναρτήσεις, μπορούν να τους μεταφέρουν με ασφάλεια στη σχολή ή στο γραφείο, ασφαλέστερα και πιο ξεκούραστα.

     

    Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι η ταχύτατη απόσβεση της επένδυσής μας (η τιμή λιανικής πώλησης ενός e-scooter ξεκινά από τα 200€), χάρη στο χαμηλό κόστος συντήρησης και την εξοικονόμηση καυσίμων, χρήματα τα οποία θα δαπανούσαμε για την κίνηση ενός αυτοκίνητου ή μίας μοτοσυκλέτας.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P2

     

    Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών τα εντάσσει στην κατηγορία των Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), τροποποιώντας ανάλογα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θεσπίζοντας για αυτά ειδικούς κανόνες σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτούς.

     

    Οι 4 βασικοί κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια

     

    • Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο αναβάτης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.
    • Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπόν Ε.Π.Η.Ο. (e-rollers, e-skateboards, hoverboards, segways, μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς) δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Έτσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, σε μεγάλες λεωφόρους και σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
    • Οι αναβάτες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο — παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.
    • Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P3

     

    Συνεχής εξέλιξη

     

    Ο σχεδιασμός των ηλεκτρικών πατινιών εξελίσσεται συνεχώς, με τους κατασκευαστές να εστιάζουν στη βελτίωση διαφόρων πτυχών, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ανάρτησης, πέδησης και φωτισμού — προσφέροντας ομαλότερες και ασφαλέστερες διαδρομές ακόμα και σε ανώμαλο έδαφος. Μάλιστα, πολλά μοντέλα ενσωματώνουν πλέον μπροστινά και πίσω συστήματα ανάρτησης για να ενισχύσουν περαιτέρω την άνεση και τη σταθερότητα.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P4

     

    Παράλληλα, τα σύγχρονα ηλεκτρικά σκούτερ είναι συχνά εξοπλισμένα με προβολείς και πίσω φώτα LED για βελτιωμένη ορατότητα, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Για την ενίσχυση της ασφάλειας ορισμένα διαθέτουν ακόμη και πρόσθετα στοιχεία φωτισμού, όπως φώτα φρένων και φλας.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P5

     

    Τι πρέπει να προσέξεις πριν την αγορά ενός e-scooter!

     

    • Την αυτονομία: ανάλογα με το μοντέλο, η αυτονομία αγγίζει ακόμα και τα 65 χιλιόμετρα. Επηρεάζεται φυσικά από το βάρος του αναβάτη, τις ανηφόρες, τις κατηφόρες αλλά και… τις λακκούβες.
    • Το βάρος του αναβάτη: αν και τα περισσότερα e-scooters κατασκευάζονται για άτομα έως 100kg. (κίνηση σε ίσιο δρόμο), υπάρχουν και εξαιρέσεις.
    • Την «ιπποδύναμή» του: ένα ισχυρό — σε Watt — μοτέρ εξασφαλίζει μεγαλύτερη άνεση και απόλαυση κατά την οδήγηση, καθώς και ευκολότερες αναβάσεις σε δρόμους με ήπια κλίση. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν προγράμματα οδήγησης (Sport, Eco, Normal) για να ρυθμίζουν ανάλογα το όριο ταχύτητας, ενώ σε κάποια μοντέλα υπάρχει ακόμα και υποστήριξη Auto Cruise.
    • Τη χωρητικότητα της μπαταρίας: μεγαλύτερη μπαταρία, περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση (μπορούμε να έχουμε και εφεδρικές).
    Συστήματα ανάκτησης ενέργειας (Kinetic Energy Recovery Systems ή KERS): φρενάροντας, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται όταν χρειαστεί.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P9


    • Τον τύπο των ελαστικών: τα συμπαγή ελαστικά δεν σκάνε, ωστόσο, δεν προσφέρουν την άνετη οδηγική εμπειρία της σαμπρέλας ή του αεροθάλαμου (tubeless).
    • Το μέγεθος των ελαστικών: τα μεγαλύτερα ελαστικά προσφέρουν πιο ασφαλή και πιο άνετη οδήγηση.
    • Την ποιότητα του οδοστρώματος: ένας κακοφτιαγμένος δρόμος ενδέχεται να προκαλέσει φθορές στο e-scooter και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά σου. Θα χρειαστείς σίγουρα ένα μοντέλο με ισχυρές αναρτήσεις.
    • Τα φωτιστικά/ανακλαστικά σώματα που ενσωματώνει: κινούμενο από ηλεκτροκινητήρα, το e-scooter είναι πρακτικά αθόρυβο και για αυτό το λόγο οφείλει να είναι εφοδιασμένο με κατάλληλα φωτιστικά και ανακλαστικά σώματα, για ασφαλέστερη οδήγηση ημέρα και νύχτα.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P6


    • Τον τύπο των φρένων: δισκόφρενο, ταμπούρο, ηλεκτρικό ή ποδόφρενο — με σειρά αποτελεσματικότητας.
    • Τη φορητότητά του: αν σκοπεύεις να το μεταφέρεις χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, θα χρειαστείς να επιλέξεις ένα σχετικά ελαφρύ μοντέλο με πρακτικό μηχανισμό αναδίπλωσης.
    • Την ποιότητα κατασκευής και την επάρκεια ανταλλακτικών: ένα πιο προσιτό μοντέλο αν προορίζεται για περιστασιακή χρήση, ένα πιο ακριβό μοντέλο αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό μεταφορικό μέσο. Βεβαιώσου για τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών, καθώς στα περισσότερα μοντέλα μπορείς να τα αλλάζεις ακόμα και μόνος σου.

     

    Ασφάλεια, ασφάλεια, ασφάλεια!

     

    Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μπορεί η ταχύτητα των ηλεκτρικών πατινιών να περιορίζεται ηλεκτρονικά και για τη χρήση των περισσότερων μοντέλων να μην απαιτείται άδεια οδήγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να τηρείς τον K.O.K. ή να μην διαθέτεις κάποια στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας.

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P7

     

    Η αγορά ενός καλού κράνους, όπως και η προσθήκη μίας κόρνας ή ενός κουδουνιού (αν δεν ενσωματώνεται ήδη) για να την προειδοποίηση των πεζών και των υπολοίπων οχημάτων συνιστάται ανεπιφύλακτα.

     

    Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων σε συνθήκες δυνατού αέραέντονης βροχόπτωσης ή παγετού, όπως και οι απότομοι ελιγμοί ανάμεσα στις λωρίδες των κεντρικών οδών (μεγάλη προσοχή στις πόρτες των αυτοκινήτων). Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι τα φώτα του οχήματός σου λειτουργούν κανονικά πριν από κάθε νυχτερινή διαδρομή. Επίσης, δεν πρέπει να το εγκαταλείπεις οπουδήποτε, τόσο για να μην ενοχλεί τους πεζούς, όσο και για να μην σου το… «σηκώσουν»!

     

    E-scooters Buying Guide Greece 2024 P8

     

    Keep in mind: τo ηλεκτρικό πατίνι μπορεί να είναι το απόλυτο εναλλακτικό μέσο ατομικής μετακίνησης αλλά δημιουργήθηκε για να διευκοκολύνει την κυκλοφορία εντός του αστικού ιστού — και όχι για να την επιβαρύνει με την ανευθυνότητά μας.

     

    Έλα στα καταστήματα Πλαίσιο ή μπες στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και επίλεξε το έξυπνο μέσο μετακίνησης που ταιριάζει στις προσωπικές σου ανάγκες μέσα από μία ευρεία γκάμα επώνυμων και αξιόπιστων προϊόντων!