4+1 Tips για να μαγειρεύεις πιο οικονομικά από ποτέ!

    Ψάχνεις τρόπους για πιο οικονομικό, αποδοτικό και νόστιμο μαγείρεμα; Συνέχισε να διαβάζεις και θα ανακαλύψεις όοολα τα μυστικά!

    Μαγειρική

    Καλώς ήρθες στην κουζίνα! Εδώ που γεννιούνται γαστρονομικά όνειρα και δημιουργούνται αξέχαστες αναμνήσεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για την καρδιά του σπιτιού, στην οποία είτε είσαι έμπειρος σεφ είτε αρχάριος μπορείς να μεγαλουργήσεις. Τι γίνεται, όμως, με το κόστος κάθε φορά που αποφασίζεις να… κλείσεις το μάτι στη μαγειρική; Κι ας μην γελιόμαστε, είναι μια ανάγκη καθημερινή κι αδιαπραγμάτευτη!

     

    Κάπου εδώ έρχεται ο Plaisio Expert 🔴, για να σε μεταφέρει στη μαγειρική του μέλλοντος με 4+1 χρήσιμα tips, που θα σε κάνουν να μαγειρεύεις πιο οικονομικά, πιο αποδοτικά και πιο γευστικά από ποτέ! 

     

    Είσαι έτοιμος να μεταμορφώσεις τον τρόπο που μαγείρευες ως τώρα; Φόρα την ποδιά σου, βάλε τον λευκό σκούφο και κράτα σημειώσεις.  📝

     

    1. Αναβάθμιση με Έξυπνες Συσκευές

     

     

     

    Αποχαιρέτησε τις ξεπερασμένες μεθόδους μαγειρικής και άνοιξε την πόρτα στις νέες τεχνολογίες. Οι smart συσκευές δεν είναι απλώς κομψές προσθήκες στο χώρο, αλλά αλλάζουν για τα καλά το παιχνίδι στην αναζήτηση της παραγωγικότητας και της οικονομίας. Αρχικά, μια καλή κίνηση είναι να επενδύσεις σε έναν ενεργειακά αποδοτικό φούρνο, εξοπλισμένο με σύγχρονες λειτουργίες, όπως αισθητήρες θερμοκρασίας, έξυπνη ροή αέρα και αυτοματοποιημένα προγράμματα. Σε συνδυασμό με την χρήση επαγωγικών εστιών με ελεύθερες ζώνες, θα έχεις στη διάθεσή σου τα μέσα, όχι μόνο για να εξοικονομείς χρόνο, αλλά και να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας, βοηθώντας τόσο το πορτοφόλι σου όσο και τον πλανήτη να…  αναπνεύσουν λίγο πιο εύκολα.

     

    💡 Ήξερες ότι:
    Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του φούρνου, η θερμοκρασία μειώνεται κατά 20-25°C; Γι’ αυτό άνοιγέ την μόνο αν είναι απαραίτητο. Ή ακόμα καλύτερα, διάλεξε έναν φούρνο με ενσωματωμένη κάμερα!

    2. Η τέχνη της… λίστας!

     

    Θες σε κλασικό μπλοκάκι; Θες σε εφαρμογή στο κινητό; Ό,τι κι αν νομίζεις πως σε βολεύει, το «κλειδί» για μια οργανωμένη κουζίνα βρίσκεται στον σχολαστικό σχεδιασμό της λίστας σου. Μια καλή λίστα σού δίνει τον απόλυτο έλεγχο των αγορών σου και σε κρατάει εντός budget! Γι’ αυτό πριν ξεκινήσεις την εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να χαρτογραφήσεις τα γεύματα όλης της εβδομάδας. Ιδανικά επίλεξε συνταγές που χρησιμοποιούν αλληλεπικαλυπτόμενα συστατικά, ώστε να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη, αλλά και να πετυχαίνεις πιο φρέσκο αποτέλεσμα. Επιπλέον, επωφελήσου από έξυπνες λύσεις αποθήκευσης τροφίμων, όπως σακούλες κενού αέρος ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες σιλικόνης. Με λίγη προνοητικότητα και προγραμματισμό, απολαμβάνεις πολλαπλά οφέλη!

     

    👨🏼‍🍳 Like a Pro:
    Σκέψου το ενδεχόμενο να μαγειρεύεις μεγάλες ποσότητες βασικών συστατικών (όσπρια, ρύζι, κομμένα λαχανικά) και μετά να τα τοποθετείς σε διαφορετικά πιάτα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και μην ξεχνάς να αξιοποιείς όλα τα left overs!

     

    3. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

     

     

     

    Η μαγειρική δεν είναι απλώς μια τέχνη -είναι επιστήμη. Κι όπως κάθε επιστήμη, έτσι κι αυτή προοδεύει κι εξελίσσεται μέσα από τα πειράματα. Πειραματίσου κι εσύ, λοιπόν, με ενεργειακά αποδοτικές τεχνικές μαγειρέματος και δες τη διαφορά στην τσέπη, αλλά και στο γευστικό αποτέλεσμα. Ξεκίνα να μαγειρεύεις «sous vide», δηλαδή σε κενό αέρος, στον ατμό ή στο air fryer, για να καταλάβεις, πώς με απλές αλλαγές καταφέρνεις την απόλυτη ανατροπή! Αυτές οι μέθοδοι, όχι μόνο διατηρούν τις φυσικές γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων, αλλά απαιτούν επίσης λιγότερη ενέργεια, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος. Επιπλέον, είναι γρήγορες και εύκολες, καθιστώντας τες ιδανικές για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

     

    ℹ️ Special Info:
    Επειδή στη μαγειρική όλα είναι πιθανά, εκτός από τεχνικές προσπάθησε να αλλάξεις και συνήθειες. Εφοδιάσου με συσκευές προετοιμασίας φαγητού, που θα σου επιτρέπουν να φτιάχνεις λαχταριστές λιχουδιές στο σπίτι, εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! Και… Goodbye delivery!

    4. Η ποιότητα είναι αξία

     

    Λένε ότι ένας τεχνίτης είναι τόσο καλός όσο και τα εργαλεία του. Το ίδιο, ακριβώς, ισχύει και για τους λάτρεις της μαγειρικής. Όσο καλύτερος είναι ο εξοπλισμός σου, τόσο η προσπάθεια, αλλά και το αποτέλεσμα θα στεφθούν με επιτυχία. Το μυστικό; Δεν υπάρχει! Απλά επένδυσε σε μαγειρικά σκεύη υψηλής ποιότητας και κατασκευής, που διοχετεύουν τη θερμότητα ομοιόμορφα και αποτελεσματικά, μειώνοντας την ανάγκη για υπερβολικό λάδι ή έξτρα κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, θα τα χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια, χωρίς να φθείρονται ή να σου δημιουργούν προβλήματα. Κι έτσι, γίνεται η σωστή η απόσβεση! Το συμπέρασμα; Με τα κατάλληλα μαγειρικά σκεύη στο… οπλοστάσιό σου, θα περάσεις στην επόμενη μαγειρική πίστα! 

     

    🌿 Green Choice:
    Βάλε στη ζωή σου μια χύτρα ταχύτητας και θα έχεις πολλαπλό όφελος, καθώς διατηρεί τη θρεπτική αξία των τροφίμων παγιδεύοντας τον ατμό, ενώ παράλληλα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, μαγειρεύοντας 70% πιο γρήγορα, από μια απλή κατσαρόλα! Τέλειο;

     

    5. Για να μην πεις το λάδι… λαδάκι!

     

    Last but not least, είναι φυσικά η ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιούμε. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Με τις τιμές του λαδιού στα ύψη, όλοι ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος. Εμείς τους βρήκαμε και τους μοιραζόμαστε μαζί σου:

     

    Αντικολλητικά σκεύη: Διάλεξε αντικολλητικά σκεύη υψηλής ποιότητας, των οποίων οι επιφάνειες απαιτούν πολύ λιγότερο λάδι και καθαρίζονται ευκολότερα. 

     

    Griddle: Το ψήσιμο στη σχάρα ή την γκριλιέρα θα προσθέσει γεύση στο φαγητό, χωρίς προσθήκη λαδιού. Τα φυσικά λίπη από τα κρέατα και τα λαχανικά, είναι επαρκή για το μαγείρεμά τους.

     

    Ψεκαστήρες λαδιού: Ένας ψεκαστήρας λαδιού μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος. Με ένα-δυο «φσουτ» καλύπτεις ελαφρά τις επιφάνειες με λάδι, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο. 

     

    Σκεύη σιλικόνης: Κατά το ψήσιμο, χρησιμοποίησε ταψάκια ή φόρμες σιλικόνης αντί να λαδώνεις το κανονικό ταψί. Έτσι, και δεν χαλάς λάδι, και το φαγητό δεν κολλάει! 

     

    AirFryer: Τηγάνισε, με ελάχιστο έως καθόλου λάδι, νόστιμα, υγιεινά, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά! Μα, γίνεται; Και βέβαια γίνεται, με μια φριτέζα αέρος!

    Θυμήσου, το μαγείρεμα δεν είναι απλώς το να ακολουθείς κατά γράμμα τις συνταγές -είναι να προσθέτεις τη δική σου αίσθηση, να πειραματίζεσαι με νέες γεύσεις και το πιο σημαντικό, να απολαμβάνεις τη διαδικασία.

     

    Είτε, λοιπόν, ετοιμάζεις τα γεύματα για όλη την οικογένεια είτε μαγειρεύεις για… την πάρτη σου και μόνο, αυτά τα tips μπορούν να σε βγάλουν από τη ρουτίνα και να σε οδηγήσουν σε ένα καινούργιο, πιο αποδοτικό και οικονομικό, μαγειρικό lifestyle!
     

    cooking