Plaisio Blog
Τρίτη και 13: Προκατάληψη ή όντως γρουσουζιά;

Τρίτη και 13: Προκατάληψη ή όντως γρουσουζιά;

Έφτασε η μέρα που οι προληπτικοί τη θεωρούν επικίνδυνα άτυχη, ενώ αρκετοί αποφεύγουν ακόμη και να κυκλοφορήσουν λόγω… «γρουσουζιάς».

Το να ξημερώνει «Τρίτη και 13» εν μέσω καραντίνας και κυρίως με όσα βιώνουμε τον τελευταίο 1 χρόνο λόγω Covid-19, προφανώς είναι το λιγότερο που μπορεί να μας συμβεί.

Λάθος! Κάποιοι συνάνθρωποι μας, κατά κύριο λόγο Έλληνες και ισπανόφωνοι, συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η «Τρίτη και 13» παραμένει η πιο «γρουσούζικη» μέρα του χρόνου.

Αντίθετα οι υπόλοιποι λαοί και κυρίως οι Αγγλοσάξωνες, γνωστοί για την τάση τους να διαφοροποιούνται σε πολλούς τομείς, θεωρούν την «Παρασκευή και 13» ως την πιο επίφοβη μέρα να σου πάνε όλα στραβά.

Με ποιο τρόπο όμως συνδέθηκε η «Τρίτη και 13» με όλη αυτή την δεισιδαιμονία;

Τρίτη και 13: Προκατάληψη ή όντως γρουσουζιά;

Η Άλωση της Πόλης και τα άστρα

Η παράδοση στην Ελλάδα φαίνεται ότι ξεκίνησε από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Μαΐου του 1453, με το άθροισμα της συγκεκριμένης χρονολογίας να είναι… 13 (1+4+5+3).

Ωστόσο ο «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), διαφώνησε. Για την ακρίβεια ισχυρίστηκε ότι η εν λόγω προκατάληψη προϋπήρχε, με τα αίτια της να εντοπίζονται σε… αστρολογικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος πλανήτης είναι ο Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (τη λεγόμενη «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο.

Η συγκεκριμένη ώρα αυτόματα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη, ενώ επειδή δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, ολόκληρη η Τρίτη μετατρέπεται σε «αποφράδα ημέρα».

Γιατί το 13 θεωρείται «γρουσούζικο»

Ο αριθμός «13» θεωρείται ιδιαίτερα κακότυχος, καθώς σε πολλές περιπτώσεις «σπάει την αρμονία» του 12:

  • 12 οι Θεοί του Ολύμπου
  • Όπως 12 ήταν και οι άθλοι του Ηρακλή
  • Ή οι 12 μήνες του χρόνου
  • Οι 12 ώρες της μέρας και της νύχτας
  • Τα 12 ζώδια
  • Οι 12 μαθητές του Χριστού
  • Τα 12 Ευαγγέλια
  • Οι 12 φυλές του Ισραήλ

Τρίτη και 13: Προκατάληψη ή όντως γρουσουζιά;

 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η «Τρίτη και 13» δεν θεωρείται μόνο στην Ελλάδα «γρουσούζικη». Για παράδειγμα στην Ισπανία έχουν την εξής παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι».

Προφανώς, το ίδιο ισχύει και για τους εγχώριους προληπτικούς, οι οποίοι αποφεύγουν να κανονίσουν το οτιδήποτε την συγκεκριμένη μέρα.

Την ίδια στιγμή αποφεύγουν να «συναντηθούν» με μαύρες γάτες, ενώ οι πιο τολμηροί αντικαθιστούν το αγαπημένο τους άρωμα με σκόρδο, για να «ξορκίσουν το κακό».

Και κάπως έτσι η «Τρίτη και 13» ενισχύει τον μύθο της ως η πιο κακότυχη μέρα του χρόνου. Ακόμη κι αν δεν ανήκεις σε αυτούς που το πιστεύουν. Καλή τύχη!

Avatar

Δημήτρης Γράτσος

O Δημήτρης ήθελε να γίνει Δικηγόρος ή Δημοσιογράφος. Τελικά αποφάσισε να τα συνδυάσει, σπουδάζοντας στη Σκωτία το πρώτο και ασκώντας το δεύτερο. Ανακάλυψε το διαδίκτυο το 2002 ποστάροντας ακατάπαυστα σε Forum κάθε είδους! Στη συνέχεια ακολούθησαν blogs, sites, περιοδικά και εφημερίδες, με βασικό θέμα τα αυτοκίνητα, τα αθλητικά και όχι μόνο. Το 2021 αποφάσισε να... Πλαισιωθεί!

1 σχόλιο