Τέλος εποχής: Τερματίζεται η παραγωγή του ιστορικού Zilog Z80!

    Ο επεξεργαστής που ξεκίνησε την επανάσταση των οικιακών υπολογιστών και των 8-bit κονσολών, σταματά να κατασκευάζεται και να πωλείται ξεχωριστά μετά από 48 χρόνια!

    A Sega Master Systen, a ZX Spectrum and a Game Boy chilling in front of Manic Miner

    Τι κοινό έχουν το ZX Spectrum, το ηλεκτρονικό Pac-Man στα ουφάδικα, το Nintendo Game Boy, το Sega Master System και τα Synthesizers της Roland; Χρησιμοποιούσαν τον ίδιο επεξεργαστή! Ο Zilog Z80 παρουσιάστηκε το 1976 με σκοπό να είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους αλλά ταυτόχρονα πλήρως συμβατός με τον Intel 8080.

    Φτιαγμένος αρχικά με 8,500 τρανσίστορ και με ταχύτητα 2.5 MHz, έγινε η επιλογή πολλών κατασκευαστών που ήθελαν ένα SoC (system on a chip) που είχε αρκετή δύναμη, χαμηλή κατανάλωση και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούσε να παραμετροποιηθεί ανάλογα το εκάστοτε hardware.

    A Zilog Z80 on its original chip package

    Ο ΖΧ Spectrum είναι ο πιο γνωστός υπολογιστής που βασίστηκε σε αυτόν τον επεξεργαστή, αλλά υπήρχαν και άλλα αγαπημένα συστήματα όπως το TRS-80, Timex Sinclair, Sharp X1, και Coleco Adam. Από κονσόλες, το Game Boy και το Game Boy Color χρησιμοποιούσαν παραμετροποιημένες εκδόσεις του Z80, το Sega Master System και Game Gear επίσης, ενώ το Sega Mega Drive τον χρησιμοποιούσε ως ξεχωριστή μονάδα επεξεργασίας ήχου, οδηγώντας το Yamaha YM2612 στο να παράγει τις γνωστές μελωδίες που συνόδευαν αγαπημένα παιχνίδια. Ταυτόχρονα, πολλά arcades όπως το PacMan και το Donkey Kong της Nintendo είχαν ως κεντρικό επεξεργαστή.

     

    The original pac-man arcade cabinet

     

    Τι δουλεία είχε όμως ο Zilog Ζ80 να παράγεται μέχρι σήμερα; Δεν πρόκειται ακριβώς για το ίδιο τσιπ που κατασκευάστηκε το 1976, αλλά παραλλαγές και αναβαθμίσεις του που βρίσκουν εφαρμογές στην βιομηχανία, τα εκπαιδευτικά stem kits, ενώ υπάρχει σε διάφορα ηλεκτρονικά gadgets γύρω μας όπως επιστημονικές αριθμομηχανές με δυνατότητα γραφημάτων, weather stations, εξοπλισμός υγείας όπως ηλεκτρικά πιεσόμετρα και άλλα.

     

    Ο τερματισμός της κατασκευής επήλθε διότι… τελείωσαν τα wafers (οι βάφλες πυριτίου) που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Αυτός ο επεξεργαστής κατασκευάζεται πολύ διαφορετική διαδικασία με τους σημερινούς επεξεργαστές που αγγίζουν τα 4-nm, οπότε τόσο οι ύλες όσο και η παραγωγή είναι πλέον ασύμφορη, ενώ υπάρχουν νεότερα και ικανότερα SoC για όλες τις νεότερες εφαρμογές που αναφέραμε.

     

    Οι τελευταίες παραγγελίες για την νεότερη 4-micron έκδοση του chip με την ονομασία ZC8400 αναμένονται να τερματιστούν στις 14 Ιουνίου 2024, ενώ τα Z180 και eZ80, οι απόγονοι του Z80, θα συνεχίσουν να παράγονται από την Zilog.

     

    Αν έχετε κάποιον Speccy που θέλει επισκευή και αγάπη, υπάρχει ακόμα ελπίδα!