PCIe 6.0: Το εύρος ζώνης του PCIe 5.0 μόλις διπλασιάστηκε!

    Η τελική έκδοση των προδιαγραφών του πρότυπου PCI-Express (PCIe) 6.0, το οποίο πρόκειται να διπλασιάσει τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των βασικών στοιχείων των υπολογιστών, ανακοινώθηκε και…

    PCIe-6-Main
    Η τελική έκδοση των προδιαγραφών του πρότυπου PCI-Express (PCIe) 6.0, το οποίο πρόκειται να διπλασιάσει τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των βασικών στοιχείων των υπολογιστών, ανακοινώθηκε και επίσημα από τον PCI-SIG®.
    Τηρώντας την υπόσχεσή του, ο PCI-SIG® (ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του προτύπου PCI Express®) επισημοποίησε τις προδιαγραφές του προτύπου PCIe® 6.0, το οποίο αναμένεται ότι θα φέρει μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως και 256GB/s (σε διαμόρφωση x16) - διπλασιάζοντας πρακτικά το bandwidth και την ενεργειακή απόδοση του προτύπου PCIe® 5.0 (64 GT/s αντί 32 GT/s). [caption id="attachment_76389" align="alignnone" width="1200"] Image Credit: PCI Special Interest Group (© 2022 PCI-SIG)[/caption] «Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τις προδιαγραφές του προτύπου PCIe® 6.0 μόλις 3 χρόνια μετά το λανσάρισμα του PCIe® 5.0.» δήλωσε ο Al Yanes, Πρόεδρος του PCI Special Interest Group. «Προσφέροντας υψηλή αποδοτικότητα, ευελιξία διασύνδεσης αλλά και υψηλή επεκτασιμότητα, η εν λόγω τεχνολογία θα συνεχίσει να οδηγεί τις εξελίξεις, βρίσκοντας εφαρμογή σε πληθώρα διαφορετικών (data-intensive) αγορών όπως κέντρα δεδομένων, εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Εκμάθησης, HPCs, αυτοκίνησης, IoT και αεροναυπηγικής. Παράλληλα, το πρότυπο παραμένει συμβατό με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις.» [caption id="attachment_76390" align="alignnone" width="1200"] Image Credit: PCI Special Interest Group (© 2022 PCI-SIG)[/caption] Η τεχνολογία PCI Express® αποτελεί την «de facto» επιλογή διασύνδεσης για σχεδόν δύο δεκαετίες, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για διαρκώς υψηλότερη απόδοση και ταχύτερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ CPUs/GPUs και αποθ. μέσων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαθεσιμότητα των πρώτων συμβατών PCIe® 5.0 NVMe SSDs, όπως ο νέος Samsung PM1743 με μνήμη V-NAND 6ης γενιάς που προορίζεται για χρήση σε Enterprise Servers και που υπόσχεται ταχύτητες έως 13.000 MB/s, ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες (CES 2022), μάλλον θα αργήσουμε να δούμε προϊόντα PCIe® 6.0 στην αγορά.