Author's thumbnail
    Πηγή Φιλοσίδου
    Ιουν 13, 7:07μμ

    Οδηγός Αγοράς Ψυγείου: Ο Plaisio Expert έχει όλες τις απαντήσεις!

    Η αγορά ενός καινούριου ψυγείου αποτελεί μία σημαντική επένδυση για το νοικοκυριό σου. Είναι μία οικιακή συσκευή που πέρα από το γεγονός ότι θα την έχεις για χρόνια ολόκληρα, είναι και απολύτως…

    Snowflake,Icon.,Christmas,And,Winter,Theme.,Simple,Flat,Black,Illustration
    Η αγορά ενός καινούριου ψυγείου αποτελεί μία σημαντική επένδυση για το νοικοκυριό σου. Είναι μία οικιακή συσκευή που πέρα από το γεγονός ότι θα την έχεις για χρόνια ολόκληρα, είναι και απολύτως απαραίτητη για την ασφαλή συντήρηση των τροφίμων σου.

    Γι’ αυτό, προτού προχωρήσεις στην τελική σου αγορά, κάνε μία «μίνι» έρευνα ώστε να βρεις τη συσκευή που θα καλύψει πλήρως τις καθημερινές σου ανάγκες. Ποια είναι όμως εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου; Ο Πλαίσιo Expert είναι εδώ, για να σου δώσει «τα φώτα» του και να σε κάνει και εσένα expert στην επιλογή ψυγείου!

    Για αρχή, ας δούμε τις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ψυγεία.

    Δίπορτα Ψυγεία

    Είτε δίπορτα τα πεις, είτε ψυγεία άνω κατάψυξης, είναι ακριβώς το ίδιο! Όπως κατάλαβες, μιλάμε για τα γνωστά σε όλους μας κλασικά ψυγεία, όπου ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται πάνω από το χώρο του ψυγείου.

    Ψυγειοκαταψύκτες

    Στους ψυγειοκαταψύκτες, ο χώρος της κατάψυξης βρίσκεται κάτω από το θάλαμο της συντήρησης. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι καθιστούν εύκολη την πρόσβαση στα τρόφιμα της συντήρησης, δηλαδή σε αυτά που καταναλώνουμε με μεγάλη συχνότητα. Γι’ αυτό και  ο συγκεκριμένος τύπος προτιμάται από τα περισσότερα νοικοκυριά.

    Ψυγεία Ντουλάπες

    Στα ψυγεία ντουλάπες, ο θάλαμος της κατάψυξης βρίσκεται δίπλα από το θάλαμο συντήρησης και οι πόρτες τους ανοίγουν όπως ακριβώς τα φύλλα μίας ντουλάπας. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αποθήκευσης των τροφίμων σε εύχρηστο σημείο, τόσο στο χώρο της κατάψυξης, όσο και στο χώρο της ψύξης. Ωστόσο, έχουν πολύ μεγαλύτερο πλάτος σε σχέση με ψυγεία άλλου τύπου, με αποτέλεσμα να πιάνουν περισσότερο χώρο.

    Μικρά ψυγεία -Mini Bars

    Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ψυγεία μικρής χωρητικότητας, κυρίως έως 300lt. Συνήθως έχουν μικρή κατάψυξη, ενώ χάρη στο μικρό τους μέγεθος μπορούν να τοποθετηθούν με άνεση, ακόμα κι αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος. Ποια είναι όμως εκείνα τα χαρακτηριστικά στα οποία θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση κατά την έρευνα αγοράς σου; Α. Διαστάσεις  Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κοιτάξεις είναι οι διαστάσεις σε εκατοστά, δηλαδή ΥxΠxΒ. Οι διαστάσεις του ψυγείου σου θα πρέπει να είναι μικρότερες από αυτές του προβλεπόμενου χώρου, ώστε αυτό να τοποθετηθεί με άνεση στη θέση που έχεις σκεφτεί να το εγκαταστήσεις. Μην ξεχνάς πως θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει κενό στο πίσω μέρος της συσκευής και τον τοίχο, ώστε να διαφεύγει η θερμότητα με ασφάλεια. Έτσι, εξασφαλίζεις ότι η συσκευή σου λειτουργεί πλήρως αποδοτικά, χωρίς περιττές σπατάλες σε ενέργεια. Επίσης, καλό θα ήταν να αφήσεις και μερικά εκατοστά απόσταση από τα ντουλάπια ή άλλα έπιπλα που ενδεχομένως υπάρχουν στα πλαϊνά της τμήματα ή στο επάνω μέρος.

    TIP!

    Για να βρεις τις διαστάσεις που σε εξυπηρετούν, πάρε μέτρο και… ξεκίνα! ideaΒήμα 1: Βρες τη θέση που θα τοποθετηθεί το καινούριο σου ψυγείο. Βήμα 2: Μέτρησε 2,5cm απόσταση από την κάθε πλευρική επιφάνεια. Βήμα 3: Μέτρησε 5cm από την πίσω πλευρά. Βήμα 4: Μέτρησε 10cm από την πάνω πλευρά.   Τώρα που έχεις τις ακριβείς διαστάσεις, είσαι έτοιμος να συνεχίσεις την έρευνά σου!

    Β. Χωρητικότητα

    Η χωρητικότητα αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην αγορά καινούριου ψυγείου. Μετριέται σε λίτρα (lt) και καθορίζει την ποσότητα των τροφίμων και ποτών που μπορεί να φιλοξενήσει στο εσωτερικό του. Οι περισσότεροι κατασκευαστές ωστόσο, αναγράφουν δύο είδη χωρητικότητας: Την καθαρή και τη μεικτή χωρητικότητα. Η καθαρή χωρητικότητα μας δείχνει την ποσότητα των τροφίμων που μπορεί κανείς να αποθηκεύσει συνολικά στη συντήρηση και στην κατάψυξη. Από την άλλη, η μεικτή χωρητικότητα συνυπολογίζει την καθαρή χωρητικότητα με άλλους παράγοντες που αυξάνουν στην ουσία τον όγκο της συσκευής, όπως είναι για παράδειγμα τα περιμετρικά της τοιχώματα. Να θυμάσαι ότι κατά την έρευνα αγοράς σου βασικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να αποτελεί η καθαρή χωρητικότητα του ψυγείου και όχι τόσο η μεικτή.   ideaTIP! Επειδή οι διαστάσεις επηρεάζουν άμεσα τη χωρητικότητα, κινήσου έξυπνα! Αν καθορίζεις εσύ ο ίδιος τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί το ψυγείο σου και δε σε περιορίζουν τα τετραγωνικά, να είσαι γενναιόδωρος και να αφήσεις «μπόλικο» ελεύθερο χώρο. Άλλωστε, το ψυγείο είναι ο βασιλιάς κάθε κουζίνας, άρα του αξίζει μία καλή θέση μέσα σε αυτήν!  


    Ο Πλαίσιο expert προτείνει:

    • Αν ζεις μόνος ή με το ταίρι σου, ένα ψυγείο καθαρής χωρητικότητας έως 390lt είναι αυτό που χρειάζεσαι.
    • Για μια τετραμελή οικογένεια, ένα μεγάλο ψυγείο καθαρής χωρητικότητας έως 450lt θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες… και με το παραπάνω!
    • Αν στο σπίτι είστε περισσότερα από 4 άτομα, τότε καλό θα ήταν να κοιτάς ψυγεία καθαρής χωρητικότητας από 450lt και πάνω.

    Γ. Τεχνολογία Ψύξης

    Ξέρουμε ότι η απόψυξη είναι ένα θέμα που σε απασχολεί αρκετά. Σου έχουμε καλά νέα! Στην αγορά, μπορείς να βρεις μία τεράστια ποικιλία σε ψυγεία που είτε δε χρειάζονται καθόλου απόψυξη, είτε χρειάζονται σπανίως. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά την κάθε κατηγορία ξεχωριστά, ώστε να βρεις εκείνη τη συσκευή που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες… επιθυμίες σου!

    #01 Στατική ψύξη

    Τα ψυγεία στατικής ψύξης χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό, το οποίο διατηρούν συνεχώς σε χαμηλές θερμοκρασίες. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνεται εύκολα πάγος στο εσωτερικό των θαλάμων και απαιτείται τακτική απόψυξη για την ομαλή λειτουργία της συσκευής.

    #02 Total ή Full No Frost

    Τα ψυγεία με τεχνολογία Full No Frost δε χρειάζονται ποτέ απόψυξη. Στην ουσία, ψύχουν τον αέρα που κυκλοφορεί μέσα στους θαλάμους, με αποτέλεσμα να κατανέμεται ομοιόμορφα η ψύξη και να μη σχηματίζεται πάγος στα εσωτερικά τοιχώματα.

    #03 No Frost ή Frost Free

    Τα No Frost ψυγεία αποτελούν μία εξελιγμένη μορφή συσκευών που κάνουν απόψυξη από μόνα τους. Όμως, απαιτούν χειρωνακτική απόψυξη μία φορά το χρόνο για την εύρυθμη λειτουργία τους.

    #04 Smart Frost

    Χάρη στην τεχνολογία Smart Frost, δε σχηματίζεται εύκολα πάγος στο εσωτερικό των θαλάμων. Ένα τέτοιο ψυγείο λοιπόν, σπάνια χρειάζεται απόψυξη. Η διαφορά με τα Low Frost μοντέλα είναι ότι τα εσωτερικά τοιχώματα καθαρίζονται ευκολότερα, χάρη στον ειδικό σχεδιασμό τους.

    #05 Low Frost

    Η τεχνολογία Low Frost αποτελεί μία παραλλαγή της στατικής ψύξης. Παρ’ όλο που και στα Low Frost ψυγεία συσσωρεύεται πάγος, χρειάζονται λιγότερο συχνά απόψυξη σε σύγκριση με τα μοντέλα στατικής ψύξης.

    Δ. Ενεργειακή Ετικέτα

    Αν το σκεφτείς καλά και κυρίως… ψύχραιμα, το ψυγείο είναι εκείνη η συσκευή στο σπίτι που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Επομένως, το πόσο ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει είναι κάτι που θα πρέπει σίγουρα να τσεκάρεις πριν την τελική αγορά σου, ώστε να μην έρθεις προ εκπλήξεως μόλις πάρεις τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος στα χέρια σου! Την ετήσια κατανάλωση ρεύματος - και όχι μόνο - θα τη βρεις στην ενεργειακή ετικέτα της συσκευής. Από την 1η Μαρτίου 2021 οι ενεργειακές ετικέτες άλλαξαν και έχουν πλέον την παρακάτω μορφή: Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε είναι ο QR κωδικός στο πάνω μέρος, που δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν σάρωση με το smartphone τους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε πρόσθετες, μη εμπορικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο μοντέλο. Επιπλέον, η κλίμακα της ενεργειακής απόδοσης έγινε απλούστερη. Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκαν οι ενδείξεις Α+, Α++, Α+++ που πολλές φορές μπέρδευαν το μέσο καταναλωτή. Πλέον, η κλάση ενεργειακής απόδοσης κυμαίνεται από Α (περισσότερο αποδοτικά) έως και G (λιγότερο αποδοτικά). Περισσότερες πληροφορίες για τις ενεργειακές ετικέτες μπορείς να βρεις εδώ.


    Ο Πλαίσιο expert προτείνει:

    4+1 τρόποι για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας! #01: Δώσε στη συσκευή όσο χώρο χρειάζεται. *Δες περισσότερα στην ενότητα «Διαστάσεις» του οδηγού. #02: Μην αναβάλεις συνεχώς τη διαδικασία της απόψυξης. #03: Βγάλε το ψυγείο από την πρίζα σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψεις για μέρες. #04: Μην τοποθετείς ζεστά τρόφιμα στο εσωτερικό του. #05: Κλείνε την πόρτα έγκαιρα.


    Ε. Επίπεδο θορύβου

    Δουλεύει ολημερίς κι ολονυχτίς, γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το καινούριο σου ψυγείο δε θα κάνει θόρυβο όση ώρα λειτουργεί. Ο θόρυβος, όπως και σε όλες τις συσκευές, μετριέται σε dB. Για να πούμε ότι ένα ψυγείο λειτουργεί αθόρυβα – όσο γίνεται – θα πρέπει στα χαρακτηριστικά του να αναγράφεται ότι τα επίπεδα θορύβου κυμαίνονται κάτω από τα 40dB. Πλέον, οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν φροντίσει γι’ αυτό και τα περισσότερα ψυγεία που κυκλοφορούν στην αγορά είναι αρκετά αθόρυβα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά στα dB προτού πάρεις την τελική σου απόφαση.

     ΣΤ. Πρόσθετες Λειτουργίες

    Σύνδεση μέσω WiFi: Μία από τις βασικότερες «έξυπνες» λειτουργίες που θα συναντήσεις είναι η δυνατότητα σύνδεσης μέσω WiFi. Αυτή σου επιτρέπει να ελέγχεις τις ρυθμίσεις του ψυγείου σου από απόσταση, αλλά και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο smartphone ή στο tablet σου για τη λειτουργία της συσκευής! Ταχεία Ψύξη:Κάθε φορά που προσθέτεις τα ψώνια σου στο θάλαμο, η λειτουργία αυτή αυξάνει την ψύξη, αποτρέποντας τις αλλοιώσεις του υπάρχοντος φορτίου. Παράλληλα, εξασφαλίζει ότι τα νέα προϊόντα ανακτούν αμέσως τη θερμοκρασία που έχασαν στο δρόμο από το super market προς το σπίτι! Ζώνη 0οC: Όπως φανερώνει και η ονομασία της, η ζώνη 0οC αποτελεί έναν ξεχωριστό χώρο στο θάλαμο συντήρησης, όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 0oC, προστατεύοντας έτσι τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική αξία των τροφίμων. Ιδανικό μέρος αποθήκευσης για τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα του ψυγείου σου. Ομοιόμορφη Ψύξη: Χάρη στις προηγμένες τεχνολογίες ψύξης, ο ψυχρός αέρας μεταδίδεται προς κάθε κατεύθυνση, για να φτάσει σε όλα τα σημεία του θαλάμου. Έτσι, ακόμα και τα προϊόντα που βρίσκονται πολύ χαμηλά ή στο πίσω μέρος των ραφιών ψύχονται το ίδιο αποτελεσματικά! Λειτουργία Holiday: Για να μην «καίει» το ψυγείο το ίδιο ρεύμα όταν είσαι διακοπές, όπως όταν είσαι στο σπίτι και το χρησιμοποιείς, διαθέτει λειτουργία Holiday που περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος στο ελάχιστο. Έτσι, εσύ απολαμβάνεις τις διακοπές σου ξέγνοιαστα, χωρίς το άγχος των οικιακών σου εξόδων! Αισθητήρες θερμοκρασίας: Οι ειδικοί αισθητήρες που διαθέτει το ψυγείο ελέγχουν συνεχώς τις συνθήκες συντήρησης και κατάψυξης, αποτρέποντας έτσι τις επικίνδυνες διακυμάνσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια… περίεργη πτώση ή άνοδος της θερμοκρασίας η συσκευή σε ειδοποιεί στο δευτερόλεπτο!

    Check-αρε για μετά την αγορά

     Για να μη σε φοβίζει…τίποτα! Αν θες να παραμένεις ξέγνοιαστος μετά την αγορά του ψυγείου σου επίλεξε την επέκταση εγγύησης Πλαίσιο! Μείνε σίγουρος ότι για τα επόμενα χρόνια τα πάντα στη συσκευή σου θα πηγαίνουν... ρολόι!