Οδηγός Αγοράς για Πολυμηχάνημα: Βρες το κατάλληλο για τις ανάγκες σου!

    Τα πολυμηχανήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, προσφέροντας σε μία συσκευή ακόμα περισσότερες δυνατότητες από έναν απλό εκτυπωτή.   Σε περίπτωση λοιπόν που χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από μία…

    multifunctional

    Τα πολυμηχανήματα έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, προσφέροντας σε μία συσκευή ακόμα περισσότερες δυνατότητες από έναν απλό εκτυπωτή.

     

    Σε περίπτωση λοιπόν που χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από μία απλή εκτύπωση, ένα πολυμηχάνημα είναι η ιδανική επιλογή που μπορείς να κάνεις. Το γεγονός πως συνδυάζει πολλές συσκευές σε μία, το κάνει πιο «βολικό», παρά το μεγαλύτερο μέγεθος που έχει σε σχέση με έναν εκτυπωτή.

     

    Σκέψου πως εναλλακτικά θα χρειαζόσουν δύο, τρεις μπορεί και τέσσερις διαφορετικές συσκευές (εκτύπωση, σάρωση, αντιγραφή, αποστολή fax κ.α.), προκειμένου να καλύψεις στο 100% τις ανάγκες σου στο σπίτι ή στο γραφείο.

     

    Επειδή, όμως, οι απορίες σου είναι σίγουρα πολλές, Ο Πλαίσιο expert ετοίμασε για εσένα έναν πλήρη οδηγό αγοράς για να σε βοηθήσει να κάνεις την πιο σωστή επιλογή.

     

    Α. Τύπος Πολυμηχανήματος

     

    Πολυμηχάνημα Inkjet

     

    Τα inkjet πολυμηχανήματα λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι εκτυπωτές της ίδιας κατηγορίας. Παίρνουν μελάνι και το εκτοξεύουν σε μικροσκοπικές σταγόνες πάνω στο χαρτί προκειμένου να αποτυπώσουν με ακρίβεια την ψηφιακή εικόνα που καλούνται να αναδημιουργήσουν.

     

    Πολυμηχάνημα Laser

     

    Αντίστοιχα, τα laser πολυμηχανήματα, όπως και οι laser εκτυπωτές, αντί για μελάνι, χρησιμοποιούν στατικό ηλεκτρισμό και toner (δηλαδή σκόνη), για να μεταφέρουν κείμενα ή εικόνες στο χαρτί.

     

    Πολυμηχάνημα Ink Tank

     

    Τα πολυμηχανήματα με ink tank είναι ακριβώς αυτό που λέει η ονομασία τους. Το μελάνι βρίσκεται εκτός του μηχανήματος, σε ειδικά δοχεία και φτάνει στα ακροφύσια μέσω μικροσκοπικών σωλήνων.

     

    Αντί να αγοράσεις μελάνια που περιλαμβάνουν κεφαλή εκτύπωσης και δοχείο μελανιού, μπορείς απλά να αναπληρώσεις μελάνι στο δοχείο, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας εκτύπωσης.

     

    Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις μικρότερο κόστος εκτύπωσης και μεγαλύτερο αριθμό σελίδων. Δεδομένου πως το μελάνι μεταφέρεται από τα δοχεία, η ταχύτητα εκτύπωσης εγγράφων και φωτογραφιών είναι αρκετά πιο αργή.

     

     

    Β. Τι να προσέξεις;

     

    Πέρα από τα «κλασικά» χαρακτηριστικά που συναντάμε και στους απλούς εκτυπωτές, τα πολυμηχανήματα έχουν επιπλέον λειτουργίες που πρέπει να προσέξει κανείς.

     

    Χωρητικότητα φύλλων ADF

     

    Πολυμηχάνημα ADF

     

    To ADF, ή αλλιώς ο Αυτόματος Τροφοδότης Εγγράφων, αφορά τη σάρωση που κάνει το πολυμηχάνημα. Η συγκεκριμένη υποδοχή χαρτιού φιλοξενεί περιορισμένο αριθμό σελίδων (που διαφέρει ανά μηχάνημα), προκειμένου να τα σαρώσει.

     

    Μπορούμε να έχουμε αυτόματη σάρωση φύλλων ή και αυτόματη σάρωση φύλλων διπλής όψης. Στη συνέχεια, μπορείς να τα αποθηκεύσεις σαν ηλεκτρονικά έγγραφα στον H/Y σου, είτε τα εκτυπώνεις άμεσα. Προσοχή! Όλα τα μηχανήματα με ADF κάνουν αυτόματη σάρωση φύλλων, δεν συνεπάγεται όμως ότι κάνουν και αυτόματη διπλή σάρωση.

     

    Λειτουργίες Fax

     

    Πολυμηχάνημα Fax

     

    To fax μπορεί να θεωρείται δεδομένο από κάποιους, όμως στην πραγματικότητα δεν το διαθέτουν όλα τα πολυμηχανήματα. Αν σκοπεύεις να στέλνεις και να λαμβάνεις fax, βεβαιώσου πως διαθέτει τις αντίστοιχες λειτουργίες το πολυμηχάνημα που σκοπεύεις να αγοράσεις.

     

    Σημαντικό είναι επίσης να προσθέσουμε ότι αρκετά πλέον μηχανήματα, δεν διαθέτουν το κλασσικό μας fax, αλλά e-fax. Η λειτουργία αυτή, επιτρέπει να αποστείλεις fax από το μηχάνημα σου ( fax κινητού) δεν μπορείς όμως να λάβεις fax.

     

    Εκτύπωση διπλής όψης

     

    Εκτυπωτής Διπλή Όψη

     

    Η εξοικονόμηση του χαρτιού είναι αρκετά σημαντική, τόσο για την τσέπη σου, όσο και για το περιβάλλον. Αν έχεις σκοπό να εκτυπώνεις μεγάλους όγκους αρχείων, είναι σημαντικό να κοιτάξεις για ένα πολυμηχάνημα με δυνατότητα εκτύπωσης διπλής όψης, ώστε να μην μπλέκεις με τα βάλε-βγάλε του χαρτιού και κυριολεκτικά να λύσεις τα χέρια σου!

     

    Pages Per Minute

     

    Εκτυπωτής Ταχύτητα

     

    Το… περιβόητο Pages Per Minute είναι ουσιαστικά η ταχύτητα με την οποία εκτυπώνει ένα πολυμηχάνημα.

     

    Τα inkjet πολυμηχανήματα είναι πιο αργά, με μέσο όρο 15 εκτυπώσεις το λεπτό. Τα laser από την άλλη, έχουν μεγαλύτερο εύρος που κυμαίνεται από 15 έως και 100 σελίδες το λεπτό!

     

    Duty Cycle

     

    Εκτυπωτής Duty Cycle

     

    Το Duty Cycle αφορά τον συνιστάμενο κύκλο εργασιών ενός πολυμηχανήματος, για να μην προκληθούν προβλήματα στο εσωτερικό του. Αν πρόκειται για οικιακή χρήση, θα λέγαμε πως δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

     

    Αντίθετα, αν μιλάμε για γραφείο με μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτό το χαρακτηριστικό.

     

    Συνδεσιμότητα

     

    Εκτυπωτής Πολυμηχάνημα Συνδεσιμότητα

     

    Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η συνδεσιμότητα ενός πολυμηχανήματος. Ανάλογα με τον χώρο και τη χρήση για την οποία προορίζεται, καλό θα ήταν να έχει και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

     

    Για παράδειγμα, εάν πρόκειται να συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο σε ένα γραφείο, τότε καλό θα ήταν να έχει θύρα ethernet. Αν από την άλλη χρειάζεσαι ευκολία στο σπίτι, είναι σημαντικό να συνδέεται στο Wi-Fi για να «στέλνεις» τα αρχεία σου από όλους τους χώρους.

     

    Μελάνι ή toner;

     

    Εκτυπωτής Χρώμα

     

    Το κόστος των αναλώσιμων ενός πολυμηχανήματος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη κατά την έρευνα αγοράς σου. Και αυτό διότι αναλώσιμα θα αγοράζεις για όσο χρησιμοποιείς τη συσκευή.

     

    Από τη μία, τα μελάνια είναι σχετικά φθηνότερα και συνήθως προτιμώνται για μία τυπική, οικιακή χρήση. Από την άλλη, μπορεί τα toners με μία πρώτη ματιά να φαίνονται ακριβότερα, διαρκούν όμως περισσότερο από τα μελάνια και ενδείκνυνται για επαγγελματική χρήση όπου ο όγκος εκτυπώσεων και εργασιών είναι μεγαλύτερος.

     

    Δες και πιο αναλυτικά τις διαφορές εδώ.  

     

    Γ. Σπίτι ή Γραφείο;

     

    Για Οικιακή Χρήση

     

    Αν προορίζεις το πολυμηχάνημά σου για το σπίτι, τότε ένας inkjet εκτυπωτής θα σε καλύψει. Γιατί, στην ουσία, σε ενδιαφέρει περισσότερο η ποιοτική και οικονομική εκτύπωση και λιγότερο - ή και καθόλου - το φαξ, το duty cycle ή το pages per minute. Στην αγορά θα βρεις και inkjet εκτυπωτές με δυνατότητα σύνδεσης Wi-Fi, ώστε να κάνεις τις εργασίες που θες εύκολα και γρήγορα μέσω του smartphone σου.

     

    Για Επαγγελματική Χρήση

     

    Αν το πολυμηχάνημα προορίζεται για… σκληρή δουλειά, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να κινηθείς προς τη μεριά των laser printers. Παρέχουν μεγαλύτερη ταχύτητα εκτυπώσεων, είναι ιδανικοί για έγγραφα γραφείου, ενώ σε βάθος χρόνου είναι και πιο οικονομικοί!

    Πριν κάνεις την επιλογή σου, βεβαιώσου για τη χωρητικότητα φύλλων του ADF και αν διαθέτει fax. Το κομμάτι της συνδεσιμότητας είναι σημαντικό και εδώ σε περίπτωση που συνδεθεί σε τοπικό δίκτυο.