Μέλισσες σε κίνδυνο: Η λύση του ΙOT και το δικό σου χρέος

    Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, μάθε πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και τι μπορείς να κάνεις εσύ Το 1965, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν…

    Mέλισσες σε κίνδυνο: Η λύση του IOT και το δικό σου χρέος
    Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, μάθε πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και τι μπορείς να κάνεις εσύ Το 1965, όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε συνέντευξή του σε γαλλικό επιστημονικό περιοδικό για τον ρόλο των μελισσών στον πλανήτη είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν από προσώπου γης, ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτήν μόλις για 4 χρόνια». Η διατήρηση του είδους της μέλισσας σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί εκ πρώτης να προκαλεί απορία, αλλά στην ουσία αποτελεί κλειδί για όλη την ανθρώπινη ύπαρξη. Η παρουσία τους εξάλλου, συνεισφέρει τα μέγιστα για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη, καθώς χάρη σ’ αυτές «φιλτράρεται» το 30% των τροφίμων των κατοίκων της γης.

    Γιατί εκπέμπουν «SOS»;

    Ωστόσο, ήδη από τη δεκαετία του ΄90, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μείωσης των αποικιών των μελισσών, εξαιτίας της ανάπτυξης συνθηκών, στις οποίες εκείνες δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Τα φυτοφάρμακα, οι ακραίες σε πολλές περιπτώσεις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας λόγω τις κλιματικής αλλαγής, καθώς και η αύξηση των φυσικών εχθρών τους έχουν προκαλέσει το λεγόμενο Colony Collapse Disorder. Ένα φαινόμενο, το οποίο μειώνει δραματικά κάθε χρόνο τον πληθυσμό των συμπαθέστατων εντόμων, με τον κίνδυνο εξαφάνισής τους συνεχώς να αυξάνεται. Επομένως, καθίσταται σαφές πως οι μέλισσες έχουν εκπέμψει «SOS» και η 20η Μαΐου, η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα εξαιρετικά χρήσιμα φτερωτά έντομα θα πρέπει να αποτελέσει τροφή για σκέψη και λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Εξάλλου, παρότι αυτό μαίνεται στην «αυλή» των εντόμων, δεν απέχει και πολύ από εκείνη του ανθρώπου.

    Τι κάνει η τεχνολογία IOT;

    Η ΙΟT τεχνολογία, ο ασύρματος έλεγχος δηλαδή μελέτης των αντιδράσεων  των μελισσών θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σύμμαχος της επιβίωσής, αλλά και του πολλαπλασιασμού των μελισσών, ο οποίος, σύμφωνα με μελέτες, το 2050 θα κληθεί να φιλτράρει μέρος των διατροφικών αναγκών των 9,5 δις ανθρώπων στη Γη. Κάποιοι ασύρματοι αισθητήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί στα ζωτικά περιβάλλοντα των μελισσών (μελίσσια, κήπους, ακατοίκητες εκτάσεις, κ.ά) και παρακολουθούν, τις αντιδράσεις τους, τα επίπεδα υγρασίας στα μελίσσια, την προσαρμογή στις συνεχείς αλλαγές στη θερμοκρασία, τη διατροφή τους και γενικώς κάθε πιθανή μεταβολή, ώστε να μπορέσουν να τις σώσουν. Κύριος σκοπός, για τον οποίο έχουν συνταχθεί μεταξύ άλλων κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας, όπως η γερμανική Bayer, είναι η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και τη γονιμοποίηση ακόμα περισσότερων μελισσών. Πανεπιστήμια, όπως αυτό του Βίρτσμποργκ έχουν ήδη κάνει τον σχεδιασμό τους για να ενισχύσουν τους ντόπιους μελισσοκόμους με τον κατάλληλο εξοπλισμό παρακολούθησης. Τα μέσα της βιοτεχνολογίας, όσο περνάει ο καιρός εμπλουτίζονται, με την παρακολούθηση μέσω ήχων να είναι ο τελευταίος τρόπος που σκέφτηκε και άρχισε να υλοποιεί ένας καλλιτέχνης από τις Βρυξέλλες.  

    Πως μπορείς να αναλάβεις δράση

    Πέραν όμως από τους μεγάλους οργανισμούς και τις διάφορες ενώσεις, ο καθένας μας μπορεί να κάνε μικρά και απλά πράγματα για να βοηθήσει στο παραπάνω εγχείρημα. Ορίστε τρεις πανεύκολες συμβουλές για το πώς θα αναλάβεις δράση και θα κάνεις την καλή πράξη της ημέρας με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον: Διαμόρφωσε ένα μπαλκόνι ή κήπο φιλικό προς τις μέλισσες: Μην χρησιμοποιείς φυτοφάρμακα ούτε παρασιτοκτόνα, πήγαινε στο πλησιέστερο φυτώριο και επίλεξε συγκεκριμένη ποικιλία λουλουδιών που μπορούν να γονιμοποιήσουν οι μέλισσες, βοηθώντας τις να παράξουν περισσότερο μέλι.  Υποστήριξε τον ντόπιο μελισσοκόμο: Αν δεν είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις το δικό σου μελίσσι, τότε μπορείς να στηρίξεις τον μελισσοκόμο της περιοχής σου, κυρίως αγοράζοντας μέλι και άλλα προϊόντα φτιαγμένα από κερήθρες. Βρες τους «σπίτι»: Μπορείς να αξιοποιήσεις δέντρα ή σημεία που υπάρχει μόνο χώμα. Υπάρχουν πολλές μέλισσες εξάλλου που εκμεταλλεύονται μικρές εσοχές ή επιφάνεις στο έδαφος για να δημιουργήσουν προσωρινά καταφύγια.