Το New Horizons φωτογραφίζει το πλέον απομακρυσμένο σώμα του ηλιακού συστήματος

    Το New Horizons της NASA κατάφερε να γράψει ιστορία κάνοντας την πλέον κοντινή διέλευση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Εσχάτη Θούλη, το πλέον απομακρυσμένο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Το New…

    content-1546362847-jan1-2018-press-lease-image1
    Το New Horizons της NASA κατάφερε να γράψει ιστορία κάνοντας την πλέον κοντινή διέλευση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Εσχάτη Θούλη, το πλέον απομακρυσμένο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Το New Horizons βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 6,5 δις χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή μια απόσταση μεγαλύτερη από 43 φορές αυτή μεταξύ Γης και Ήλιου, στη ζώνη Κάιπερ και κατάφερε να μας στείλει τις πρώτες θολές φωτογραφίες. Σε αυτές τις φωτογραφίες διακρίνουμε, θολά, την Εσχάτη Θούλη όπου βλέπουμε να έχει σχήμα που μοιάζει με φιστίκι και φαίνεται να αποτελείται από δύο μεγάλα σφαιρικά αντικείμενα. Στην παρούσα φάση και μέχρι να λάβουμε καθαρότερες λήψεις δεν είναι σαφές αν πρόκειται για ένα ενιαίο αντικείμενο ή αν είναι δύο αντικείμενα που περιστρέφονται μαζί, κάτι όμως μάλλον απίθανο με βάση την εμπειρία σημειώνει η NASA. Οι καθαρότερες λήψεις από την Εσχάτη Θούλη αναμένονται σήμερα και αύριο και καθυστερούν μιας και η απόσταση που βρίσκεται το New Horizons είναι πάρα πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή. Ο Alan Stern, επικεφαλής ερευνητής του Southwest Institute δήλωσε:
    Το New Horizons έκανε αυτό που έπρεπε και πραγματοποίησε τη μακρινότερη εξερεύνηση στην ιστορία, 4 δις μίλια από τον Ήλιο. Τα δεδομένα που έχουμε φαίνονται εκπληκτικά και ήδη μαθαίνουμε την Εσχάτη Θούλη από κοντά. Από εδώ και πέρα τα δεδομένα μας θα γίνονται όλο και καλύτερα!