Απαγόρευση κυκλοφορίας. Έτσι θα μετακινηθείς στην πόλη για τα απαραίτητα με τα νέα μέτρα!

    Από σήμερα το πρωί, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 στις 06:00 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο να μειώσουμε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19, την οποία όποιος δεν τηρεί θα λαμβάνει πρόστιμο 150…

    apagorefsi-kikloforias-covid-19-sms-main
    Από σήμερα το πρωί, Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 στις 06:00 ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας με στόχο να μειώσουμε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19, την οποία όποιος δεν τηρεί θα λαμβάνει πρόστιμο 150 ευρώ. Στην παρούσα φάση υπάρχουν εξαιρέσεις έτσι ώστε να μην σταματήσουν πλήρως οι καθημερινές μας δραστηριότητες και εδώ θα δούμε πως κανείς μπορεί να μετακινηθεί για τα απαραίτητα νόμιμα.

    Στείλε SMS

    Ο πλέον εύκολος τρόπος για την νόμιμη κίνηση σου για τα απολύτως απαραίτητα είναι η δωρεάν αποστολή ενός SMS στον αριθμό 13033, όπως θα δούμε παρακάτω. Η απάντηση έρχεται άμεσα και μαζί με την ταυτότητα σου ή το διαβατήριο εφόσον σε σταματήσουν για έλεγχο είσαι νόμιμος. Αυτό αφορά τις καθημερινές βασικές μας ανάγκες.

    Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

    X κενό ονοματεπώνυμο κενό διεύθυνση κατοικίας
    όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
    1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
    2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
    3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
    4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
    5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
    6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

    Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

    Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο κενό διεύθυνση κατοικίας Για παράδειγμα το πρωί χρειάστηκε να βγω από το σπίτι για να πάω στο φούρνο της γειτονιάς μου. Αυτό αφορά την περίπτωση 2. Δείτε παρακάτω το SMS που έστειλα. Όπου "οδός αριθμός περιοχή - πόλη" γράφετε τη διεύθυνση διαμονής σας: Μαζί με την ταυτότητα ή το διαβατήριο μου και το κινητό μου τηλέφωνο μπορώ να πάω για τον λόγο που έχω δηλώσει και σε περίπτωση ελέγχου δείχνω το SMS και την ταυτότητα μου.  

    Συμπλήρωσε Έντυπο ή χειρόγραφη βεβαίωση

    Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν και με τη συμπλήρωση εντύπου - από αυτά που υπάρχουν έτοιμα στο forma.gov.gr - είτε απλά σε ένα λευκό χαρτί συμπληρώνει κάποιος μια χειρόγραφη βεβαίωση. Τα έντυπα είναι τα παρακάτω:

    Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

    1. Όνομα/Επίθετο
    2. Διεύθυνση Κατοικίας
    3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
    4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
     

    Πάγια βεβαίωση κίνησης για εργαζόμενους

    Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, υπάρχει η βεβαίωση κίνησης η οποία είναι πάγια, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχετε μια για κάθε ημέρα, αλλά μια που θα την έχετε καθ' όλη τη διάρκεια της απαγόρευσης. Αυτή παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

    Για πάγια βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το παρακάτω έντυπο: Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

     

    Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις

    Επειδή είναι προφανές ότι κάποιοι θα έχουν απορίες αναφορικά με την διαδικασία η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έφτιαξε έναν μινι οδηγό με 18 ερωτήσεις - απαντήσεις οι οποίες και προσπαθούν να λύσουν απορίες. Θα βρείτε εδώ τις ερωτήσεις - απαντήσεις.  

    Μένουμε σπίτι

    Μένουμε σπίτι και προσπαθούμε όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να περιορίσουμε την πανδημία προστατεύοντας τους γύρω μας, τους δικούς μας ανθρώπους και βέβαια τον εαυτό μας.