Νέα Mac Mini, MacBook Pro και MacBook Air με επεξεργαστή Apple M1

    Όπως αναμενόταν, η Apple από τις εγκαταστάσεις Apple Park, στο Cupertino, στην California, ανακοίνωσε τα νέα της προϊόντα Mac Mini, MacBook Pro και MacBook Air με επεξεργαστή Apple M1. Αυτό που…

    MacBook Pro 3
    Όπως αναμενόταν, η Apple από τις εγκαταστάσεις Apple Park, στο Cupertino, στην California, ανακοίνωσε τα νέα της προϊόντα Mac Mini, MacBook Pro και MacBook Air με επεξεργαστή Apple M1. Αυτό που περιμέναμε ήταν να ανακοινωθούν υπολογιστές με τους δικούς της επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM (όπως είχε άλλωστε κάνει γνωστό από τις 22 Ιουνίου φέτος για την σχετική μετάβαση) και πράγματι, η Αμερικάνικη εταιρεία υλοποίησε το σχέδιο της να εγκαταλείψει τους επεξεργαστές Core της Intel για χάρη των δικών της, εξαιρετικά ισχυρών και ενεργειακά αποδοτικότερων επεξεργαστών στους οποίους γενικότερα αναφέρεται ως «Apple Silicon». Η μετάβαση, όπως μάθαμε, θα υλοποιηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

    Η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί βεβαίως έκπληξη καθώς η εταιρεία σχεδιάζει -με βάση την αρχιτεκτονική ARM- τους δικούς της επεξεργαστές/ SoCs για τις φορητές της συσκευές εδώ και αρκετά χρόνια (από το Apple A4 SoC που ήταν το πρώτο Apple-designed SoC και έκανε εμπορικά την εμφάνιση του το 2010 με το iPad και αργότερα με το iPhone 4).

    Apple Μ1 

    Όπως αναμενόταν, ο νέος επεξεργαστής της Apple είναι στην ουσία ένα SoC (System-on-Chip) καθώς πέρα από τον γενικής χρήσης επεξεργαστή (CPU), ενσωματώνει τον επεξεργαστή γραφικών (GPU), την Neural Engine (16 πυρήνες), τον ελεγκτή μνήμης, ελεγκτή για τις υποδοχές USB 4/ Thunderbolt και διάφορα στοιχεία I/O, τον επεξεργαστή εικόνας, τον ελεγκτή PCIe 4.0, υποστήριξη για NVMe storage, το «security enclave» (κρυπτογράφηση, ασφάλεια) κ.ά.

    Και όλα τα παραπάνω με σημαντικά πλεονεκτήματα ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχέση με τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούσε στους υπολογιστές Mac μέχρι πρόσφατα. Σε αυτό, πέρα από τις διάφορες βελτιώσεις ενεργειακής αποδοτικότητας βοηθάει και η κατασκευαστική μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί καθώς το M1 είναι ένα 5nm SoC. Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νέου SoC αποτελεί η αρχιτεκτονική ενοποιημένης μνήμης (Unified Memory Architecture) για χαμηλότερη υστέρηση και υψηλότερο bandwidth, καθώς η μνήμη που βρίσκεται εντός της συσκευασίας του SoC είναι προσβάσιμη από όλα τα στοιχεία του (π.χ. από τον επεξεργαστή, τα γραφικά κ.ά.). Ο επεξεργαστής γενικής χρήσης στο εσωτερικό του Apple M1 SoC είναι οκταπύρηνος και διαθέτει τέσσερις πυρήνες υψηλής απόδοσης -χρησιμοποιούνται για απαιτητικές εφαρμογές και διεργασίες- και τέσσερις πυρήνες χαμηλής κατανάλωσης για λιγότερο απαιτητικές εφαρμογές. Σύμφωνα με την Apple, ο επεξεργαστής προσφέρει 2x performance per watt σε σχέση με τον πλέον σύγχρονο επεξεργαστή για PC με το ¼ της κατανάλωσης.

    Η GPU στο εσωτερικό του M1 θα είναι διαθέσιμη με έως και 8 πυρήνες και 128 μονάδες εκτέλεσης και προσφέρει απόδοση έως 2,6 teraflops και 82 gigatexels per second. Όπως συμβαίνει και με την CPU, προσφέρει 2x performance per watt σε σχέση με το πλέον σύγχρονο PC laptop chip με το 1/3 της κατανάλωσης. Οι πρώτοι υπολογιστές της εταιρείας που ενσωματώνουν το νέο M1 SoC είναι οι MacBook Air, MacBook Pro και Mac Mini.

    MacBook Air

    Το εξαιρετικά λεπτό και ελαφρύ MacBook Air είναι το πρώτο σύστημα που παρουσίασε η Apple με το M1 SoC και έρχεται βελτιωμένο στους τομείς της απόδοσης και της αυτονομίας. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο νέος MacBook Air με το M1 SoC προσφέρει 3,5x υψηλότερη απόδοση στον τομέα του επεξεργαστή σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά και 5x υψηλότερη απόδοση στον τομέα του επεξεργαστή γραφικών σε σχέση επίσης με την προηγούμενη γενιά του φορητού της υπολογιστή.

    Μάλιστα, ο χρήστης του MacBook Air μπορεί να επεξεργαστεί πολλαπλά streams 4K Pro Res video χωρίς framedrops με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι ο υπολογιστής MacBook Air είναι 3x ταχύτερος από ένα αντίστοιχης κατηγορίας laptop με Windows. Όσον αφορά στην Neural Engine, με 16 πυρήνες οι ροές εργασίας μηχανικής εκμάθησης είναι 9x ταχύτερες σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά του MacBook Air. Χάρη στην ενεργειακή αποδοτικότητα του M1 και στις δυνατότητες διαχείρισης της ενέργειας της νέας έκδοσης του macOS «Big Sur», ο νέος φορητός υπολογιστής MacBook Air επιδεικνύει αυτονομία έως και 15 ώρες πλοήγησης στο Internet με WiFi ή έως και 18 ώρες αναπαραγωγής βίντεο. Το νέο MacBook Air εκμεταλλεύεται βεβαίως για τις ανάγκες της ενσωματωμένης κάμερας, τον ISP (Image Signal Processor) που βρίσκεται στο M1 SoC για να προσφέρει εικόνα με λιγότερο θόρυβο, μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, βελτιωμένη αυτόματη εξισορρόπηση λευκού και βελτιωμένη -Machine Learning Enhanced- αναγνώριση προσώπου. Χάρη επίσης στο Secure Enclave στο M1 και στα χαρακτηριστικά ασφαλείας του «Big Sur» οι χρήστες μπορούν να ξεκλειδώνουν με ασφάλεια το MacBook Air και να πραγματοποιούν ασφαλές συναλλαγές στο Internet με Apple Pay χρησιμοποιώντας το Touch ID. Φυσικά, δεν απουσιάζει η Retina Display στις 13,3 ίντσες που τώρα υποστηρίζει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος (P3 wide color gamut, 25% περισσότερα χρώματα από το sRGB) επιδεικνύοντας ανάλυση 2560 x 1600 pixels. Το νέο MacBook Air διαθέτει επίσης Wi-Fi 6 και υποδοχές Thunderbolt/ USB 4 και είναι αθόρυβο καθώς δεν διαθέτει ανεμιστήρα για την ψύξη του.

    MacBook Pro

    Η Apple ανακοίνωσε επίσης την ανανεωμένη έκδοση του 13-inch MacBook Pro, που όπως περιμέναμε ενσωματώνει το νέο chip M1. Εμφανισιακά, ο νέος φορητός υπολογιστής MacBook Pro 13 ιντσών είναι όμοιος με τον Intel-based που κυκλοφορεί σήμερα ωστόσο είναι 2,8x ταχύτερος σε σχέση με το παρελθόν στον τομέα του επεξεργαστή και 5x ταχύτερος στον τομέα των γραφικών.

    Φυσικά, προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα από άποψης δυνατοτήτων και εξοπλισμού που προσφέρει το MacBook Air στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω αλλά χάρη στο μεγαλύτερο case προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και πιο συγκεκριμένα έως και 18 ώρες πλοήγησης στο Internet με WiFi και έως 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο. Φυσικά, διαθέτει Retina Display 13,3 ιντσών με P3 wide color gamut, Magic Keyboard και Touch Bar, μικρόφωνα ποιότητας στούντιο, ISP για βελτιωμένη απόδοση κάμερας, Touch ID, WiFi 6, Thunderbolt/ USB 4 θύρες κ.ά. Εκτός από τους δύο ωστόσο φορητούς υπολογιστές, η Apple παρουσίασε και το ανανεωμένο Mac Mini, που επίσης βασίζεται στο νέο M1 SoC.

    Mac Mini

    Το νέο Mac Mini έρχεται όπως αναφέραμε με το νέο Apple M1 SoC και σύμφωνα με την εταιρεία είναι 60% αποδοτικότερο σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά. Διαθέτει νέο, προηγμένο σύστημα ψύξης και διαθέτει 2x USB-C υποδοχές με υποστήριξη Thunderbolt και 2x υποδοχές USB-A ενώ υποστηρίζει έως 2 εξωτερικές οθόνες καθώς και την 6K Pro Display XDR.

    Το νέο Mac Mini έρχεται με 8GB RAM και 256GB ή 512GB SSD ωστόσο εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να το αποκτήσει με 16GB RAM και με έως 2TB SSD.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την νέα έκδοση του macOS με την ονομασία «Big Sur» που έρχεται βελτιωμένη σε διάφορους τομείς της απόδοσης, της διαχείρισης της ενέργειας κ.ά.