Δημήτρης Γράτσος
    Ιουν 10, 1:14μμ

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας;

    Το Plaisio Blog σε προετοιμάζει για να παρακολουθήσεις το Euro 2020, με πλήρη ενημέρωση ακόμη και για το παρατσούκλι κάθε ομάδας. Η Εθνική ομάδα κάθε χώρας έχει τη δική της ιστορία, όπως ακριβώς…

    Euro2020-Wales-Plaisio-Blog-1
    Το Plaisio Blog σε προετοιμάζει για να παρακολουθήσεις το Euro 2020, με πλήρη ενημέρωση ακόμη και για το παρατσούκλι κάθε ομάδας. Η Εθνική ομάδα κάθε χώρας έχει τη δική της ιστορία, όπως ακριβώς και το παρατσούκλι που την συνοδεύει. Για να ανακαλύψουμε την προέλευση τους, χρειάστηκε να ξεθάψουμε βιβλία αρχαιοτάτων χρόνων και να μελετήσουμε τόμους από εγκυκλοπαίδειες. Με λίγα λόγια ευχαριστούμε Google! Μετά τις απαραίτητες διαδικτυακές αναζητήσεις συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά παρατσούκλια από Εθνικές ομάδες:

    Ιταλία: Σκουάντρα Ατζούρα

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Στα ιταλικά σημαίνει «η μπλε ομάδα». Ωστόσο, η σημαία της Ιταλίας διαθέτει τρία χρώματα (πράσινο, άσπρο και κόκκινο), τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το μπλε. Γιατί «Σκουάντρα Ατζούρα» λοιπόν; Μα για να τιμήσουν το επίσημο μπλε χρώμα του Οίκου της Σαβοΐας, ο οποίος το 1861 ένωσε το ιταλικό έθνος.

    Ισπανία: Φούριας Ρόχας

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Η ακριβής μετάφραση είναι «κόκκινη οργή» και προήλθε από το χρώμα της φανέλας που συμβολίζει το πάθος και την ενέργεια. Το συγκεκριμένο παρατσούκλι οι Ισπανοί το κληρονόμησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα. Εκεί κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το σημερινό ποδοσφαιρικό τους στυλ.

    Γαλλία: Οι Μπλε

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Από την τριχρωμία της σημαίας (γνωστή και ως Τρικολόρ), οι Γάλλοι προτιμούν το μπλε σε σχέση με το άσπρο και το κόκκινο. Και κάπως έτσι προέκυψε το προσωνύμιο «Μπλε», μαζί με το διαχρονικό σύνθημα «Εμπρός, Μπλε» (Αllez les Βleus). Μπορείς να τους φωνάζεις και «Τρικολόρ» ή «Πετεινούς» από το σήμα στη φανέλα, αλλά το σύνθημα δεν αλλάζει.

    Πορτογαλία: Σελεσάο ντας Γκίνας

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; «Η Ομάδα των Πέντε» όπως μεταφράζεται το Σελεσάο ντας Γκίνας, περιγράφει τις ισάριθμες ασπίδες που απεικονίζονται στο εθνόσημο των Πορτογάλων. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα απλό παρατσούκλι για την Εθνική ομάδα της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Αγγλία: Τα Τρία Λιοντάρια

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το παρατσούκλι της Εθνικής Αγγλίας είναι εμπνευσμένο από την παρουσία τριών λιονταριών στο εθνόσημο και στο έμβλημα της χώρας, ενώ οι «ρίζες» του κρατούν από την εποχή του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια παράδοση 1.000 και πλέον χρόνων.

    Γερμανία: Νασιοναλμάνσαφτ

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το πιο γνωστό παρατσούκλι των Γερμανών είναι το «νασιοναλμάνσαφτ», το οποίο στη γλώσσα τους σημαίνει «Εθνική ομάδα». Ενίοτε τους φωνάζουν και «Πάντσερ», λόγω της δύναμης του παιχνιδιού τους, όπως αντίστοιχα σκληροτράχηλα ήταν και τα τεθωρακισμένα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Βέλγιο: Κόκκινοι Διάβολοι

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από τη σημαία του Βελγίου, ενώ το «Διάβολοι» ήρθε κι έδεσε από το 1905. Τι συνέβη όμως τότε; Ο Τύπος της εποχής είχε χαρακτηρίσει με αυτόν τον τρόπο τους Βέλγους, ύστερα από νίκη με σκορ 3-2 κόντρα στην Ολλανδία.

    Ολλανδία: Οράνιε

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Οράνιε στα ολλανδικά είναι το πορτοκαλί χρώμα και συνδέεται με το αντίστοιχο χρώμα, το οποίο κυριαρχούσε στις στολές της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας.

    Ουαλία: Οι Δράκοι

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το βασικό έμβλημα της σημαίας της χώρας, είναι ο κόκκινος δράκος του Καντβαλάντρ, βασιλιά του Γκβάινεντ. Διόλου τυχαία αποτέλεσε την ιδανική επιλογή και για το προσωνύμιο της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Και κάπως έτσι προέκυψαν οι περιβόητοι «Δράκοι» (Y Dreigiau).

    Δανία: Δανέζικος Δυναμίτης

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το συγκεκριμένο παρατσούκλι «γεννήθηκε» σε έναν διαγωνισμό για το επίσημο τραγούδι της χώρας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984. «Είμαστε κόκκινοι, είμαστε άσπροι, είμαστε ο Δανέζικος Δυναμίτης» και φυσικά έμεινε.

    Φινλανδία: Μπούφοι

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το «Μπούφοι» προέκυψε όταν σε αγώνα των Φινλανδών για τα προκριματικά του Euro 2008, προσγειώθηκε στο γήπεδο ένας ιπτάμενος... μπούφος. Το συμπαθές πτηνό πήρε το όνομα «Μπούμπι» και αποτέλεσε την αιτία για το παρατσούκλι της Εθνικής Φινλανδίας.

    Κροατία: Βατρένι

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Στην κροατική γλώσσα το «βατρένι» (vatreni) σημαίνει «φωτιά». Ένα προσωνύμιο που δείχνει τη διάθεση και το πάθος με το οποίο αγωνίζονται οι παίκτες της Εθνικής Κροατίας.

    Αυστρία: Η ομάδα θαύμα

    Με αυτό το προσωνύμιο (Wunderteam), αποκαλούσαν μεταξύ άλλων οι φίλαθλοι την Αυστρία τα παλαιότερα χρόνια.

    Σκωτία: The Tartan Army

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Ο «Στρατός που Φορά Ταρτάν», δεν είναι τυχαία ονομασία για την σκωτσέζικη Εθνική ομάδα. Αναφέρεται στο ύφασμα (ταρτάν) από το οποίο προέρχονται τα κιλτ, δηλαδή η παραδοσιακή φορεσιά της Σκωτίας.

    Σουηδία: Κυανοκίτρινοι

    Από το μπλε και το κίτρινο (ή χρυσό) της σουηδικής σημαίας, προέκυψε και το «Blågult» της Εθνικής ομάδας.

    Σλοβακία: Γεράκια

    Euro 2020: Εσύ ξέρεις το παρατσούκλι κάθε Εθνικής ομάδας; Το 2015 η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σλοβακίας αναζητούσε ένα ταιριαστό παρατσούκλι για την Εθνική ομάδα της χώρας. Και κατέληξε στο «Γεράκια», με βάση τα χαρακτηριστικά των κορυφαίων Σλοβάκων ποδοσφαιριστών.