Black Friday 2023: 5+1 πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν αγοράσεις νέα τηλεόραση

    Για την φετινή Πλαίσιο Black Friday, δημιουργήσαμε έναν οδηγό που ευελπιστεί να σε διευκολύνει να διαλέξεις τη νέα σου έξυπνη τηλεόραση. Ο στόχος είναι στο τέλος να γνωρίζεις αρκετά για να την επιλέξεις με κλειστά μάτια.

    Black Friday 2023 Οδηγός αγοράς νέας τηλεόρασης

    Αν ωστόσο θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο στις τεχνολογίες, έχεις χρόνο ή είσαι… ψείρας, καλύτερα να «γυρίσεις σελίδα» εδώ και... καληνότσες

     

    Στην περίπτωση πάντως που έχεις ακόμα απορίες, το εξειδικευμένο προσωπικό σε οποιοδήποτε κατάστημα Πλαίσιο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή από τις αμέτρητες προσφορές Black Friday -έχοντας μάλιστα και το ασύγκριτο πλεονέκτημα να έχεις τις τηλεοράσεις μπροστά στα μάτια σου.

     

    1.Μέγεθος

    Κανείς δεν παραπονέθηκε! 

     

    Black Friday 2023 Οδηγός αγοράς νέας τηλεόρασης

     

    Σύμφωνα με έρευνες, 8 στους 10 πελάτες όταν αγοράζουν νέα τηλεόραση επιλέγουν διάσταση μεγαλύτερη από αυτή της τηλεόρασης που είχαν. Επίσης, σε ποσοστό άνω του 98%, οι πελάτες δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους να προχωρήσουν σε αγορά μεγαλύτερης τηλεόρασης. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι όσο μεγαλύτερη είναι η τηλεόραση τόσο καλύτερη είναι και η εμπειρία θέασης. Εξαρτάται και από τον χώρο σου καθώς και από την απόσταση της θέασης (αν κάθεσαι πολύ κοντά, τα μάτια καταπονούνται περισσότερο κ.ά.).

     

    Το ιδανικό μέγεθος. Η διαγώνιος είναι ένας έξυπνος τρόπος για να περιορίσεις ελαφρώς τα φάσμα των επιλογών σου. Το μέγεθος ή η διάσταση της τηλεόρασης μετριέται διαγώνια και είναι η απόσταση από την κάτω αριστερή γωνία -για παράδειγμα- στην άνω δεξιά γωνία. Ακριβώς με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μετρήσεις περίπου και τον χώρο που έχεις στη διάθεση σου για την τοποθέτηση της -στη περίπτωση που σε περιορίζει ή σε δεσμεύει κάποιο έπιπλο.

    Πόσο χώρο έχεις; Αν δεν έχεις πολύ χώρο, οι επιλογές σου είναι περιορισμένες. Αν ωστόσο έχεις πολύ χώρο, γιατί να μην αξιοποιήσεις τον περισσότερο υπέρ μίας μεγαλύτερης τηλεόρασης για να απολαμβάνεις καλύτερη και πιο ζωντανή εικόνα, ρεαλιστικότερη δράση και καθηλωτικό παιχνίδι;  

    Πόσο μακριά θα κάθεσαι από την τηλεόραση; Πολλαπλασιάζοντας το μέγεθος της οθόνης x 1,2 (ή x 1,5 σύμφωνα με άλλους) βρίσκεις την ιδανική απόσταση που πρέπει να κάθεσαι από την οθόνη για την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Μετάτρεψε τις ίντσες σε εκατοστά πολλαπλασιάζοντας με το 2,54. Για παράδειγμα, στην περίπτωση μίας τηλεόρασης 75 ιντσών, η απόσταση είναι καλό να είναι περίπου 90 ίντσες ή περίπου 2,3 μέτρα μακριά.

    Θα βλέπεις και υπό γωνία; Σκέψου πως περίπου θα κάθεσαι εσύ -και οι υπόλοιποι- στον χώρο σου όταν θα παρακολουθείς/παρακολουθείτε τηλεόραση. Στις περισσότερες τηλεοράσεις, είναι απαραίτητο να κάθεσαι ακριβώς μπροστά καθώς όσο μετακινείσαι προς τα αριστερά ή τα δεξιά τα χρώματα αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Οι μεγαλύτερες πάντως τηλεοράσεις επιδεικνύουν καλύτερες γωνίες θέασης επειδή πολύ απλά… είναι μεγαλύτερες.

    Θα την κρεμάσεις; Αν είχες «κρεμάσει» την παλαιότερη τηλεόραση σου, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιήσεις την ίδια επιτοίχια βάση (wall mount) και για τη νέα σου τηλεόραση. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι απλώς να διασφαλίσεις ότι η νέα σου τηλεόραση είναι συμβατή με το ίδιο πρότυπο VESA (π.χ. VESA 200). Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να αλλάξεις βάση, εξαιτίας του μεγέθους και του βάρους της νέας σου τηλεόρασης, σε έχουμε καλύψει εδώ.

     

    Black Friday 2023

     

    Τα δημοφιλέστερα μεγέθη τηλεοράσεων σήμερα είναι από 50" έως και 65" καθώς και από 32" έως 40" για δεύτερες (π.χ. στην κουζίνα ή σε βοηθητικό χώρο).

     

    2.Ποιότητα εικόνας.

    Πόση τεχνολογία αντέχεις να… μπιντζάρεις;

     

    Black Friday 2023

     

    Στις μέρες μας η τηλεόραση χωρά τόση τεχνολογία που συναγωνίζεται άνετα έναν προσωπικό υπολογιστή ενώ μπορεί να αποτελέσει το κέντρο διαχείρισης ενός έξυπνου σπιτιού. Η ποιότητα της εικόνας πάντως, είναι ο βασικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν επιλέξεις νέα τηλεόραση. Η ποιότητα της εικόνας είναι το Α και το Ω.

     

    Ανάλυση. Πόσα pixels είναι αρκετά;

    Σε αντίθεση με τους αισθητήρες στις κάμερες των κινητών -που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα για να απορροφούν περισσότερο φως- όσο πιο πολλά -και επομένως μικρά- είναι τα εικονοστοιχεία (pixels) σε ένα πάνελ τηλεόρασης τόσο το καλύτερο. Περισσότερα εικονοστοιχεία (pixels) σημαίνουν περισσότερη λεπτομέρεια και βάθος. Επομένως; Όσα pixels και να προσφέρουν οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, ποτέ δεν είναι αρκετά!

    Σήμερα, υπάρχουν Full HD, 4K και 8Κ τηλεοράσεις με βάση την ανάλυση. Ποια είναι η διαφορά όμως; 

     

    Black Friday 2023

     

    Full HD. Οι τηλεοράσεις Full HD ή FHD απεικονίζουν εικόνα με μέγιστη ανάλυση 1.920 x 1.080 pixels ή περίπου 2 εκατομμύρια εικονοστοιχεία.

    4K. Οι τηλεοράσεις 4Κ παράγουν μέγιστη ανάλυση 3.840 x 2.160 pixels ή περίπου 8 εκατομμύρια εικονοστοιχεία. Η παραγόμενη εικόνα επομένως είναι 4 φορές ευκρινέστερη από εκείνη που παράγει μία τηλεόραση FHD.

    8Κ. Οι τηλεοράσεις 8Κ προσφέρουν εικόνα μέγιστης ανάλυσης 7.680 x 4.320 pixels. Η εικόνα επομένως αποτελείται από 4 φορές περισσότερα εικονοστοιχεία από μία εικόνα 4Κ.

     

    Όπως επισημαίνεται και παραπάνω όσο περισσότερα τα pixels τόσο το καλύτερο. Αν ωστόσο αναζητάς την πλέον «future-proof» λύση, είναι προτιμότερο να επενδύσεις περισσότερα χρήματα και να επιλέξεις μίας τηλεόραση 8Κ.

     

    Πόσο σκούρα να είναι αυτά τα μαύρα επιτέλους;

    Το επόμενο βήμα είναι να επιλέξεις την τεχνολογία πάνελ της τηλεόρασής σου. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες, με μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Ας δούμε τις σημαντικότερες τεχνολογίες.

     

    Black Friday 2023

     

    OLED. Η τεχνολογία OLED είναι αναμφισβήτητα στην κορυφή της πυραμίδας και χαρακτηρίζεται από ανώτερη αντίθεση, τέλειο μαύρο και υψηλής ακρίβειας χρώμα. Αυτό που την καθιστά ξεχωριστή, είναι ότι κάθε μικροσκοπικό εικονοστοιχείο (Organic Light Emitting Diode) στο πάνελ φωτίζεται αυτόνομα με αποτέλεσμα τον εξαιρετικό έλεγχο της εικόνας σχεδόν σε κάθε επίπεδο (φωτεινότητα, χρώμα κ.ά.). Σκεφτείτε απλώς, ότι το μαύρο αποδίδεται τέλεια επειδή πολύ απλά… τα εικονοστοιχεία απενεργοποιούνται (είναι σβηστά).

    QLED. Οι τηλεοράσεις αυτού του τύπου χρησιμοποιούν μία εξελιγμένη έκδοση της τεχνολογίας LCD/LED. Πιο συγκεκριμένα, αξιοποιούν την τεχνολογία Quantum Dot που έχει στόχο τη δημιουργία ενός επιπέδου ρεαλισμού που σπάνια συναντάται στις άλλες τηλεοράσεις. Η τεχνολογία QD-OLED, που αναπτύσσεται κυρίως από τη Samsung, χρησιμοποιεί πέρα από τους νανοκρυσταλλικούς ημιαγωγούς Quantum Dot -που εκπέμπουν κόκκινη και πράσινη ακτινοβολία όταν εκτεθούν σε μπλε φως- και στοιχεία OLED (μπλε OLED ως πηγή οπίσθιου φωτισμού) για ακόμα πιο υψηλή χρωματική απόδοση.

     

    Black Friday 2023

     

    NanoCell. Η τεχνολογία NanoCell της LG αναπαράγει αληθινά χρώματα, εφαρμόζοντας νανοσωματίδια 1 nm ωστόσο και αυτή αποτελεί μία εξέλιξη της τεχνολογίας LCD/ LED. Τα νανοσωματίδια ελαχιστοποιούν τη διαρροή των χρωμάτων RGB «φιλτράροντας» στην ουσία τα «θαμπά χρώματα». Το αποτέλεσμα είναι εικόνα με καθαρά και ζωηρά χρώματα.

    LED. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συναντάται σήμερα στις περισσότερες οικονομικές τηλεοράσεις και αποτελεί εξέλιξη της τεχνολογίας LCD. Η βασική διαφορά έγκειται στην τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού που χρησιμοποιείται. Σήμερα, χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικοί τύποι οπίσθιου φωτισμού (Full Array, Edge LED και Direct LED).

     

    Αν αναζητάς την καλύτερη δυνατή λύση, ανεξαρτήτως κόστους, μία τηλεόραση OLED είναι η καλύτερη επιλογή. Ακολουθούν οι τηλεοράσεις QD-OLED και QLED, NanoCell και LED.

     

    Βασικές τεχνολογίες οπίσθιου φωτισμού

    Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη τεχνολογία backlighting είναι να μην υπάρχει… backlighting καθόλου. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη τεχνολογία OLED (ή έστω με την τεχνολογία micro-LED αν και ακόμα δεν είναι διαθέσιμη στους απλούς καταναλωτές). 

     

    Black Friday 2023

     

    Mini-LED. Η τεχνολογία Mini-LED είναι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού και σχεδιάστηκε για να πάει το «Local Dimming» στο επόμενο επίπεδο με ακόμα πιο ακριβή έλεγχο σε όλο το εύρος του πάνελ. Ένα Mini-LED έχει το 1/5 του μεγέθους ενός κανονικού LED και επομένως οι ζώνες «dimming» είναι πολλές περισσότερες για καλύτερη απόδοση και έλεγχο καθώς και τη μείωση του φαινομένου «haloing». Η Samsung έχει επίσης αναπτύξει και την τεχνολογία Quantum Mini LED, με τις μονάδες LED να έχουν το 1/40 του μεγέθους των συμβατικών LED. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα LED μπορούν να τοποθετηθούν σε μικρότερη περιοχή για έλεγχο της οθόνης με ακρίβεια, ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή ποιότητα εικόνας. Λάβε υπόψη σου ότι υπάρχει και η τεχνολογία micro-LED όπου οι μονάδες LED έχουν το 1/100 του μεγέθους ενός τυπικού LED.

    Full Array. Οι Full Array LED τηλεοράσεις με «Local Dimming» διαθέτουν συστοιχίες από φωτιζόμενα LEDs τοποθετημένες σε όλο το εύρος του πίνακα πίσω από πάνελ. Καθώς βρίσκονται συγκεντρωμένα σε πυκνότερη διάταξη, οι τηλεοράσεις με Full Array οπίσθιο φωτισμό προσφέρουν ακριβέστερη και μεγαλύτερη αντίθεση, καλύτερο έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού και επομένως καλύτερη ποιότητα εικόνας. 

     

    Black Friday 2023

     

    Edge Lit. Οι τηλεοράσεις με Edge Lit οπίσθιο φωτισμό διαθέτουν LEDs μόνο στο άνω ή στο κάτω τμήμα ή περιμετρικά του πίνακα πίσω από το πάνελ. Παρέχεται ικανοποιητικός φωτισμός ωστόσο παρατηρούνται σημαντικά ζητήματα ανομοιομορφίας στην φωτεινότητα, στην αντίθεση κ.ά. Παρόλα αυτά, είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ κόστους και ποιότητας εικόνας. 

    Direct Lit. Στην περίπτωση των τηλεοράσεων με οπίσθιο φωτισμό Direct LED, τα LEDs είναι επίσης τοποθετημένα διάσπαρτα πίσω από το πάνελ, ωστόσο σε σύγκριση με την περίπτωση Full Array, είναι πιο αραιά τοποθετημένα και επομένως λιγότερα. Σε αυτή τη περίπτωση ο συμβιβασμός στην απόδοση είναι ακόμα μικρότερος οπότε και είναι η αμέσως καλύτερη πρόταση μετά την τεχνολογία Full Array.

     

    Όσον αφορά την τεχνολογία οπίσθιου φωτισμού, στην κορυφή βρίσκεται η τεχνολογία Mini-LED ακολουθούμενη από την τεχνολογία Full Array με Local Dimming και τις Direct Lit και Edge Lit.

     

    Και άλλες τεχνολογίες;

    Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, οι σημερινές τηλεοράσεις είναι γεμάτες τεχνολογίες. Ορισμένες ακόμα που αξίζει να αναφερθούν -έστω και επιγραμματικά- είναι οι HDR, HDR10, HLG και Dolby Vision όσον αφορά την ποιότητα εικόνας.

     

    Black Friday 2023

     

    HDR (High Dynamic Range). Η υποστήριξη HDR σου επιτρέπει να απολαμβάνεις μεγαλύτερο εύρος φωτεινότητας και περισσότερο χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι εικόνα που βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Για να απολαύσεις τα οφέλη του HDR είναι απαραίτητο τόσο η τηλεόραση όσο και το περιεχόμενο να υποστηρίζουν την τεχνολογία. Οι περισσότερες υπηρεσίες ροής περιεχομένου/ βίντεο υποστηρίζουν τη τεχνολογία.  

    HDR10/HDR10+. Κάποιες τηλεοράσεις προσφέρουν τεχνολογία αναβάθμισης της ποιότητας της εικόνας σε HDR, η οποία εφαρμόζεται σε μη-HDR περιεχόμενο. Το HDR10 για παράδειγμα, εφαρμόζει τη τεχνολογία αναβάθμισης της εικόνας χρησιμοποιώντας στατικά μεταδεδομένα που εφαρμόζονται στο σύνολο του περιεχομένου. Το HDR10+ χρησιμοποιεί δυναμικά μεταδεδομένα ανά σκηνή και δυναμική τονική χαρτογράφηση σκηνή-προς-σκηνή και επομένως είναι ανώτερο. Και οι δύο τεχνολογίες είναι αρκετά δημοφιλείς και υποστηρίζονται από όλες σχεδόν τις υπηρεσίες ροής (Amazon Prime, Netflix κ.ά.).

    Dolby Vision. Αν και δυναμικά μεταδεδομένα σκηνή-προς-σκηνή χρησιμοποιεί και το Dolby Vision, εντούτοις το τελευταίο υποστηρίζει βάθος χρώματος 12-bit και επίπεδα φωτεινότητας που αγγίζουν τα 10.000 nits. Είναι ανώτερο του HDR10+ σχεδόν σε όλα τα επίπεδα ενώ μπορεί να λειτουργήσει και με έξοδο HDMI 1.4a όταν το HDR10 απαιτεί HDMI 2.0. Είναι ωστόσο ένα «κλειστό πρότυπο» την ώρα που το HDR10+ είναι ανοικτό και δωρεάν για τους κατασκευαστές.

    HLG (Hybrid Logic Gamma). Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναβάθμισης της ποιότητας εικόνας υποστηρίζεται από πολλές τηλεοράσεις HDR. Είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην περίπτωση που παρακολουθείτε αθλητικά, καθώς σχεδιάστηκε ειδικά για να ενισχύει και να αναβαθμίζει τις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

     

    Αν επιθυμείς να μάθεις περισσότερα για τα πρότυπα υψηλού δυναμικού εύρους, υπάρχει ένας αναλυτικότατος οδηγός εδώ. Ποιο είναι το καλύτερο; Το Dolby Vision. Και μετά το HDR10+.

     

    3. Ρυθμός ανανέωσης

    Netflix and chill… ή θα λιώνεις και στο παιχνίδι; 

     

    Black Friday 2023

     

    Θα παίζεις παιχνίδια; HDMI 2.1 και High Refresh Rate είναι… must, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η τηλεόραση σήμερα δεν χρησιμοποιείται μόνο για να βλέπουμε τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και για να απολαμβάνουμε περιεχόμενο κατ’ απαίτηση (on-demand), να επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες, να επικοινωνούμε, να ελέγχουμε άλλες συσκευές και βεβαίως να παίζουμε παιχνίδια χρησιμοποιώντας υπολογιστή ή παιχνιδοκονσόλα. Οι κονσόλες επόμενης γενιάς διαθέτουν μια σειρά από συναρπαστικά νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμισμένα γραφικά για παιχνίδι σε αναλύσεις έως και 4K. Για να είναι ωστόσο το παιχνίδι απολαυστικό, και επομένως ομαλό, θα πρέπει η τηλεόραση σου να μπορεί να συμβαδίσει με τις νέες παιχνιδοκονσόλες. Η παρουσία μίας υποδοχής HDMI 2.1 στη νέα σου τηλεόραση είναι μία καλή… αρχή (το νέο στάνταρ στις συνδέσεις ήχου και εικόνας είναι ότι χρειάζεσαι για υψηλή ανάλυση, κορυφαία λεπτομέρεια και γρήγορη και ομαλή κίνηση με συγχρονισμένα γραφικά). Τι άλλο ωστόσο πρέπει να έχει;

     

    4K/ UltraHD. Η τηλεόραση πρέπει να υποστηρίζει τουλάχιστον ανάλυση 4Κ (τετραπλάσιος αριθμός εικονοστοιχείων σε σχέση με την ανάλυση FHD). Το αποτέλεσμα είναι καθαρότερη, ευκρινέστερη και πιο εντυπωσιακή εικόνα. 

    HDR (High Dynamic Range). Οι κονσόλες PS5 και Xbox Series X|S υποστηρίζουν HDR. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το υψηλό δυναμικό εύρος κάνει τα φωτεινότερα χρώματα εντονότερα και τα πιο σκούρα ακόμα πιο βαθιά και επομένως μπορείς να απολαύσεις μία εικόνα που είναι πιο ζωντανή και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

    VRR (Variable Refresh Rate). Όταν ο ρυθμός των καρέ στην έξοδο της κονσόλας δεν είναι εναρμονισμένος με τον ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασης παρατηρούνται φαινόμενα όπως τα «stuttering» και «tearing» που χαλάνε την εμπειρία παιχνιδιού. Οι τεχνολογίες VRR (Variable Refresh Rate) και Adaptive Sync (π.χ. NVIDIA G-SYNC και AMD FreeSync) βάζουν τέλος σε αυτά τα φαινόμενα υστέρησης. Χάρη στις παραπάνω τεχνολογίες, ο ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate) της τηλεόρασης προσαρμόζεται δυναμικά και σε πραγματικό χρόνο με τον ρυθμό καρέ της κονσόλας για ομαλότερη και περισσότερο «ρευστή» δράση.  

    ALLM (Auto Low Latency Mode). Η αυτόματης λειτουργία χαμηλής υστέρησης έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το VRR εξαλείφοντας φαινόμενα υστέρησης. Πολλές τηλεοράσεις διαθέτουν μία λειτουργία παιχνιδιού που ονομάζεται «Game Mode» και έχει στόχο να μειώσει τα προβλήματα που έρχονται με την υστέρηση (latency) και το lag. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ωστόσο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί -όταν παρακολουθείται ταινίες ή τηλεοπτικά κανάλια- χειροκίνητα. Η τεχνολογία ALLM κάνει όμως τα πάντα αυτόματα!  

    HFR (High Frame Rate). Όταν μια τηλεόραση υποστηρίζει εικόνα υψηλής ανάλυσης (όπως 4K) είναι δυσκολότερο να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός καρέ σε περιπτώσεις έντονης δράσης. Οι τηλεοράσεις με υποστήριξη HFR συνδυάζουν την ευκρινή και λεπτομερή εικόνα με ομαλή κίνηση για έντονες σκηνές δράσεις χωρίς διακοπές. Το HFR αναφέρεται συχνά και ως… 4K@120Hz.

     

    Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να παίζεις παιχνίδια σε υψηλή ανάλυση, με ομαλότητα και χωρίς απώλειες σε καρέ, σπασίματα ή καθυστερήσεις. Φρόντισε ωστόσο η νέα σου 4K τηλεόραση να διαθέτει HDMI 2.1 (για HFR) και να υποστηρίζει κάποια από τις τεχνολογίες Adaptive Sync και VRR που υπάρχουν και θα είσαι εντάξει στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

     

    4. Ήχος

    Από όλες τις… μπάντες!

     

    Black Friday 2023

     

    Αν και μία τηλεόραση σήμερα μπορεί να διαθέτει τόση τεχνολογία και εξοπλισμό που να θεωρείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχαγωγίας, με σχεδόν «κινηματογραφικής ποιότητας ήχο» μελετημένο να δίνει τη ψευδαίσθηση ότι σε περιβάλλει, εντούτοις η τάση να γίνονται ολοένα και λεπτότερες πλέον, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ποιοτικό ήχο -αν και βεβαίως υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις που όμως απαιτούν να βάλεις βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

    Για μία περισσότερο αναβαθμισμένη και ποιοτική οπτικοακουστική εμπειρία συνίσταται να προμηθευτείς τουλάχιστον μία ηχόμπαρα (soundbar). Αν αναζητάς κάτι πιο «ολοκληρωμένο» τότε μπορείς να συνδέσεις την τηλεόραση σου με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Home Cinema πολλαπλών καναλιών (π.χ. 5.1-channel ή 7.1-channel) για να μετατρέψεις την οπτικοακουστική εμπειρία σε… κινηματογραφική. Στη διάθεση σου βρίσκεται ένας ολοκληρωμένος οδηγός για να επιλέξεις την ηχόμπαρα ή το πολυκάναλο σύστημα που ταιριάζει στις ανάγκες και στις απαιτήσεις σου.

     

    Dolby Digital Plus. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται σε πολλές νέες τηλεοράσεις και βελτιώνει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ήχου. Αν έχεις συνδέσει την τηλεόραση σε ένα σύστημα surround, τότε το πιθανότερο είναι να μπορείς να απολαύσεις ταινίες και τηλεοπτικές σειρές όπως τις είχαν οραματιστεί οι σκηνοθέτες τους, με έως και 7.1-κανάλια. Πάντως, το Dolby Digital Plus 5.1 αποτελεί το στάνταρντ ακόμα και στις μέρες μας. Πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που μεταδίδονται από υπηρεσίες ροής όπως το Netflix μεταδίδονται σε Dolby Digital Plus 5.1 ενώ υποστηρίζεται και από πολλούς τίτλους Blu-ray.

    Dolby Atmos. Το Dolby Atmos είναι η ίδια τεχνολογία ήχου που χρησιμοποιείται και στις κινηματογραφικές αίθουσες οπότε γνωρίζεις πόσο εντυπωσιακή είναι. Η τεχνολογία κάνει τα… μαγικά της και σου δίνει την αίσθηση ότι ο ήχος σε περιβάλλει με αποτέλεσμα να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στο κέντρο της δράσης.  

    Αν είσαι… της λεπτομέρειας όσον αφορά τον ήχο, μπορείς να ελέγξεις ότι η νέα τηλεόραση σου διαθέτει τις παρακάτω τεχνολογίες: αυτόματη προσαρμογή σκηνής, αυτόματη προσαρμογή στον χώρο και αυτόματη ενίσχυση διαλόγου. Στην πρώτη περίπτωση, η τηλεόραση αλλάζει αυτόματα τις ρυθμίσεις του ισοσταθμιστή σε πραγματικό χρόνο ανάλογα τη σκηνή. Στη δεύτερη περίπτωση, η τεχνολογία αναλύει τον χώρο με βάση το σημείο που βρίσκεται η τηλεόραση και προχωρά σε αυτόματη βαθμονόμηση της τηλεόρασης και του συστήματος ήχου. Στην Tρίτη περίπτωση, η τηλεόραση εντοπίζει τους ήχους περιβάλλοντος και προσαρμόζει ανάλογα την ένταση των διαλόγων για να μην χάσεις… λέξη.

     

    Μία ηχόμπαρα μαζί με ένα υπογούφερ θα καλύψει ως επί του πλείστον τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των περισσότερων χρηστών. Mπορείς να προσθέσεις και περιφερειακά ηχεία ωστόσο αν έχεις περισσότερες απαιτήσεις, ένα εξειδικευμένο σύστημα home cinema πολλαπλών καναλιών είναι αυτό που χρειάζεσαι.

     

    5. Smart

    Ποια είναι η πιο έξυπνη;

     

    Black Friday 2023

     

    Αν αναζητήσεις στο Διαδίκτυο τον ορισμό της Smart TV θα βρεις ενδεχομένως κάτι σαν το παρακάτω: «Η έξυπνη τηλεόραση γνωστή ευρέως και ως Smart TV είναι στην ουσία μία συνδεδεμένη τηλεόραση (με χαρακτηριστικά Internet και Web 2.0 ή Web 3.0 σε ορισμένες περιπτώσεις) και είναι το αποτέλεσμα της σύγκλισης των τηλεοράσεων και των υπολογιστών/ smartphones».

    Πιο απλά, μία Smart TV διαθέτει δυνατότητες σύνδεσης στο Internet, έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα (Android TV, Tizen OS ή webOS) και τη δική της υπηρεσία/ κατάστημα εφαρμογών όπως συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα και τους προσωπικούς υπολογιστές.

     

    Περιεχόμενο κατ’ απαίτηση. Το βασικό χαρακτηριστικό μιας Smart TV είναι ότι σου επιτρέπει να απολαμβάνεις περιεχόμενο πέρα από τα τυπικά τηλεοπτικά κανάλια. Χάρη σε ειδικές εφαρμογές, μπορείς να παρακολουθείς περιεχόμενο κατ’ απαίτηση από διάφορες υπηρεσίες ροής όπως είναι οι Amazon Prime, Disney+, Netflix, Rakuten, YouTube κ.ά.  

    Αναζήτηση και προτάσεις περιεχομένου. Καθώς το περιεχόμενο είναι πλέον… άπειρο στο Διαδίκτυο, είναι σημαντικό η τηλεόραση να σου προσφέρει μία πρακτική λειτουργία αναζήτησης (αν υποστηρίζονται και φωνητικές εντολές όπως συμβαίνει με την περίπτωση του λειτουργικού συστήματος Android TV και του Google Assistant ακόμα καλύτερα). Επίσης, μία σύγχρονη τηλεόραση μπορεί να σου προτείνει και περιεχόμενο αξιοποιώντας μοτίβα χρήσης ή αναζήτησης (π.χ. να σου προτείνει πότε ξεκίνησε η νέα σεζόν μία αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς). 

    Ευχρηστία και φωνητικές εντολές. Το τηλεχειριστήριο πλέον έπαψε να έχει… πεντακόσια κουμπιά, χρώματα και βελάκια. Ένα σύγχρονο τηλεχειριστήριο όχι μόνο διαθέτει απλώς τα απαραίτητα αλλά σε βοηθά να βρεις το περιεχόμενο εύκολα και τις συνδεδεμένες συσκευές (π.χ. USB stick, σκληρό δίσκο, Plex server κ.ά.) ακόμα πιο εύκολα. Επιπλέον, ορισμένα σύγχρονα τηλεχειριστήρια υποστηρίζουν φωνητικές εντολές, κάτι που βεβαίως ανεβάζει τον βαθμό ευχρηστίας σε άλλα επίπεδα (πολύ καλύτερο από το να πληκτρολογείς ή να ψάχνεις να βρεις αυτό που θες με έναν… κέρσορα).

    Εύκολη συνδεσιμότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο από το κινητό ή το tablet και τον προσωπικό σου υπολογιστή εύκολα στην τηλεόραση. Το έχεις δοκιμάσει; Οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν διαφορετική αίσθηση όταν τα προβάλεις σε μεγαλύτερη οθόνη από αυτή του κινητού σου.

    Έλεγχος έξυπνων συσκευών. Το να υποστηρίζει πρότυπα ελέγχου συσκευών τύπου IoT ή πρότυπα smart home είναι σημαντικό για μία τηλεόραση που κοιτάς να είναι «future-proof».Η εύκολη συνδεσιμότητα με διάφορες συνδεδεμένες στο Internet οικιακές συσκευές και συσκευές IoT είναι κάτι που η τηλεόραση σου οφείλει πλέον να διευκολύνει.

     

    Σήμερα, οι περισσότερες τηλεοράσεις είναι έξυπνες. Αν παρόλα αυτά θες περισσότερη ευκολία, ευχρηστία, συμβατότητα και αναβαθμισιμότητα προτίμησε μία τηλεόραση με λειτουργικό σύστημα Android TV, Tizen OS ή webOS.

     

    +1. Σχεδιασμός

    Εκλεπτυσμένο ντιζάιν και αισθητική

     

    Black Friday 2023

     

    Σήμερα, οι τηλεοράσεις μοιάζουν κάπως σαν τα… κινητά, από μπροστά δείχνουν σχεδόν όλες ίδιες. Όμως είναι στην πραγματικότητα έτσι τα πράγματα; Πολλές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και ο τρόπος τοποθέτησης μίας τηλεόρασης μπορεί να διαμορφώσει σημαντικά την ατμόσφαιρα και να μεταμορφώσει την αισθητική ενός χώρου. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να καταλήξεις στο πως θέλεις να εγκαταστήσεις/τοποθετήσεις την τηλεόραση στον χώρο σου. Σκοπεύεις να την εγκαταστήσεις στον τοίχο; Θα «κάθεται» σε έπιπλο; Μήπως σου αρέσει περισσότερο η «ελεύθερη τοποθέτηση»; Αν θέλεις να δεις όλες τις επιλογές με περισσότερη λεπτομέρεια, έχουμε ετοιμάσει έναν οδηγό εδώ.

     

    Black Friday 2023

     

    Επιτοίχια βάση. Μία τηλεόραση στον τοίχο μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει την αισθητική του χώρου σου καθώς μπορεί να μοιάζει -εφόσον επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο- με ζωγραφικό πίνακα. Αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνεις είναι να διασφαλίσεις ότι η τηλεόραση δένει αρμονικά με τον τοίχο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι αρκετά λεπτή για να μην εξέχει σαν… ντουλάπι. Μην ξεχνάς, ότι όσο πιο κοντά βρίσκεται η τηλεόραση στον τοίχο, τόσο πιο φυσική θα δείχνει και θα είναι καλύτερα εναρμονισμένη με την αισθητική του χώρου. Φρόντισε η τηλεόραση να είναι συμβατή με το πρότυπο VESA και αγόρασε μία κατάλληλη -για το μέγεθος και το βάρος- βάση ή βραχίονα για να την τοποθετήσεις με ασφάλεια. Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεις έναν τρόπο να οργανώσεις σωστά ή καλύτερα να «κρύψεις» τα καλώδια (τροφοδοσίας, HDMI κ.ά.). Στο εμπόριο θα βρεις κατάλληλα κουτιά ή κανάλια κ.ά.

    Απλή τοποθέτηση σε έπιπλο. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι το μέγεθος της τηλεόρασης και ότι ταιριάζει σωστά στο έπιπλο που διαθέτεις. Μέτρησε το πλάτος και το βάθος του επίπλου και θα είσαι εντάξει. Μετά, είναι θέμα βάσης και… γούστου. Σου αρέσουν τα ίσια ποδαράκια/βάσεις ή προτιμάς τις βάσεις σε σχήμα Y ή T. Αν δεν σου αρέσουν τα εργοστασιακά σχέδια μπορείς να προμηθευτείς μία aftermarket λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου. Τέτοιες βάσεις μάλιστα επιτρέπουν τη ρύθμιση της κλίσης και του ύψους επίσης.

    Ελεύθερη τοποθέτηση. Η ελεύθερη τοποθέτηση είναι η πιο τολμηρή επιλογή απ’ όλες καθώς απαιτεί η τηλεόραση να είναι προσεγμένη σε ντιζάιν και αισθητική ώστε να δένει τέλεια με τον υπόλοιπο διάκοσμο. Υπάρχουν αρκετές τηλεοράσεις με κατάλληλο σχεδιασμό και αισθητική από όλους τους κατασκευαστές που τους επιτρέπει να «στέκονται από μόνες τους» επάξια σε οποιονδήποτε χώρο, ανεξαρτήτου αισθητικής. Όμως υπάρχουν και επιδαπέδιες βάσεις που μπορείς να αγοράσεις ξεχωριστά. Έχεις πολλές επιλογές. Τόλμησε το.

     

    Η φετινή Black Friday είναι "καληνότσες" και θα έχει εκπλήξεις! «Μείνε συντονισμένος» στο Πλαίσιο και ετοιμάσου για ανεπανάληπτες προσφορές Black Friday σε τηλεοράσεις και πολλά ακόμη είδη τεχνολογίας.