USB PD: Ο «ελβετικός σουγιάς» της γρήγορης φόρτισης!

    Υπάρχουν πολλά πρότυπα γρήγορης φόρτισης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιλογή του σωστού φορτιστή. Επιπλέον, όλο και περισσότερες συσκευές έρχονται χωρίς φορτιστή στο κουτί. Ευτυχώς, το κοινό…

    USB-PD-Main
    Υπάρχουν πολλά πρότυπα γρήγορης φόρτισης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιλογή του σωστού φορτιστή. Επιπλέον, όλο και περισσότερες συσκευές έρχονται χωρίς φορτιστή στο κουτί. Ευτυχώς, το κοινό πρότυπο γρήγορης φόρτισης USB Power Delivery (USB PD) σου επιτρέπει να «παρακάμψεις» την κατακερματισμένη αγορά φορτιστών.
    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
    Το γνωστό σε όλους μας USB ή Ενιαίος Σειριακός Δίαυλος είναι ένα πρότυπο για τη διασύνδεση συσκευών. Παρουσιάστηκε το 1996 από το USB Implementers Forum (USB-IF) για να επιτρέψει στις περιφερειακές συσκευές να συνδέονται με τον υπολογιστή μέσω μιας ενιαίας τυποποιημένης υποδοχής διεπαφών και να βελτιώσει τις έτοιμες προς χρήση ικανότητες των συσκευών για τη σύνδεση ή την αποσύνδεσή τους, χωρίς να απαιτείται επανεκκίνηση. Με το πέρασμα του χρόνου αναβαθμίστηκε και μεταμορφώθηκε σε έναν κύριο πάροχο τροφοδοσίας, ικανοποιώντας τις ανάγκες των χρηστών όχι μόνο όσον αφορά τη μεταφορά δεδομένων αλλά και την παροχή ρεύματος ή τη φόρτιση συσκευών μέσω ενός και μόνο καλωδίου, χωρίς περιττά προγράμματα οδήγησης. Όλες οι θύρες USB παρέχουν ένα πολύ βασικό επίπεδο φόρτισης, υποστηρίζοντας τάση εξόδου 5V και ρεύματος έως 500mA (με τις πιο σύγχρονες να υποστηρίζουν έως και 900mA). Οι σύγχρονες θύρες USB-C μπορούν να διαμορφωθούν με 5V 1,5A και 3A για ισχύ έως και 15W, η οποία είναι λίγο πιο γρήγορη αλλά μάλλον αργή σε σύγκριση με υπόλοιπα πρότυπα γρήγορης φόρτισης.
    Και εγένετο USB Power Delivery (USB PD)
    Το USB PD μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τις συσκευές που τροφοδοτούνται μέσω USB. Εμφανίστηκε στην αγορά το 2012 (περίπου την ίδια εποχή που παρουσιάστηκε και η θύρα USB-C) και πριν από αυτό το μόνο κοινό πρότυπο γρήγορης φόρτισης ήταν το - πολύ πιο αργό - USB Battery Charging. Το USB PD 1.0 ήταν κάπως πιο.. φτωχό σε σχέση με τις νεότερες εκδόσεις. Προσέφερε έξι σταθερά προφίλ ισχύος για διαφορετικές κατηγορίες συσκευών: 10W (5V, 2A), 18W (12V, 1.5A), 36W (12V, 3A), 60W (12V, 5A), 60W (20V, 3A) και 100W (20V, 5A). Μία σημαντική αλλά όχι τόσο... ευέλικτη εξέλιξη για μια μεγάλη γκάμα συσκευών, οι προδιαγραφές των οποίων απαιτούσαν φόρτιση χαμηλότερης τάσης. Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές USB PD 2.0 και 3.0 μειώνουν τα σταθερά προφίλ υπέρ των πιο ευέλικτων κανόνων τροφοδοσίας, επιτρέποντας ένα ευρύτερο - σαφώς πιο ευέλικτο - φάσμα επιπέδων ρεύματος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πρότυπο που ταιριάζει καλύτερα σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών. Παράλληλα, το USB PD 3.0 διαθέτει βελτιστοποιημένο πρωτόκολλο επικοινωνίας, υποστηρίζοντας λειτουργίες όπως π.χ. η κατάσταση της μπαταρίας και η βελτιωμένη ασφάλεια.
    Μια δυναμική... χειραψία!
    Όταν ένας φορτιστής USB PD συνδέεται σε μια συσκευή, εκτελεί μια «χειραψία» ρωτώντας τη συσκευή πόση ενέργεια χρειάζεται. Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει βήματα τάσης στα 5V, 9V, 15V, 20V ή περισσότερα, ​​για εξόδους ισχύος που κυμαίνονται από 0,5W έως 240W, υποστηρίζοντας ισχύ για τη φόρτιση ακόμη και των πιο απαιτητικών συσκευών (π.χ. για φορητούς υπολογιστές). Παράλληλα, είναι πιο ασφαλές, καθώς οι συσκευές και οι φορτιστές επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του καλωδίου USB-C για να επιβεβαιώσουν το βέλτιστο επίπεδο ισχύος φόρτισης. Επίσης, το νέο πρότυπο USB PD Programmable Power Supply (USB PD PPS) υποστηρίζει και ρυθμιζόμενες τάσεις, επιτρέποντας ακόμα πιο βέλτιστη φόρτιση. Εάν δύο συσκευές δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, το USB Power Delivery θα γυρίσει στην επόμενη προεπιλεγμένη επιλογή τροφοδοσίας που υποστηρίζεται από το σχετικό πρωτόκολλο USB, όπως το USB-C 1.5A.
    Που χρησιμοποιείται το USB Power Delivery;
    Το USB PD χρησιμοποιείται πλέον παντού: για τη γρήγορη φόρτιση smartphone (Google Pixel, Samsung Galaxy, iPhone κ.ά.), φορητών υπολογιστών (π.χ. MacBook) και άλλων συσκευών. Μάλιστα, πολλοί κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει τις προδιαγραφές του και στα δικά τους αποκλειστικά συστήματα γρήγορης φόρτισης. Η πλειοψηφία των σύγχρονων συσκευών χρησιμοποιεί τις προδιαγραφές USB PD 2.0 και 3.0: η ισχύς των 18W είναι αρκετή για τα περισσότερα smartphone, ενώ τα 65W με 100W καλύπτουν τις ανάγκες των σύγχρονων φορητών υπολογιστών. Θέλεις περισσότερα; Η τελευταία αναθεώρηση του προτύπου - USB PD 3.1 - αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη της φόρτισης στα 140W, 180W και 240W.
    Το καλώδιο έχει σημασία!
    Αν και συχνά παραβλέπεται, το καλώδιο που βρίσκεται μεταξύ της συσκευής σου και του φορτιστή USB PD είναι ένα κρίσιμο στοιχείο, καθώς η παρεχόμενη ισχύς μπορεί να μεταφερθεί ΜΟΝΟ με «ρυθμό» που μπορεί να αντέξει το καλώδιο! Το πρότυπο USB PD έχει αυστηρά όρια ασφαλείας για την αποφυγή υπερθέρμανσης των καλωδίων (με πιθανώς καταστροφικά αποτελέσματα). Με άλλα λόγια, μπορείς να λάβεις ένα συγκεκριμένο επίπεδο ισχύος, όπως 100W ή 240W, μόνο εάν το καλώδιο που χρησιμοποιείς το υποστηρίζει. Αυτό συνήθως υποδεικνύεται στις προδιαγραφές του καλωδίου, αλλά στην πράξη ο φορτιστής και η συσκευή θα διαπραγματεύονται τον μέγιστο ρυθμό ισχύος που μπορεί να χειριστεί ο πιο «αδύναμος κρίκος» της αλυσίδας - είτε είναι ο φορτιστής, είτε το καλώδιο ή η συσκευή.
    Προσοχή στα μη πιστοποιημένα προϊόντα!
    Ένας φορτιστής USB PD πρέπει να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές USB PD. Αυτό σημαίνει ότι στη συσκευασία αλλά και στη σώμα της συσκευής θα πρέπει να υπάρχουν τα λογότυπα συμμόρφωσης του φόρουμ του USB Implementers Forum. Επίσης, καλό θα ήταν να κάνεις μια μικρή έρευνα προτού αγοράσεις ένα καλώδιο USB-C, καθώς πολλές υλοποιήσεις που κυκλοφορούν στην αγορά από τρίτους (συνήθως ανώνυμους) κατασκευαστές δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα του USB-IF, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και βλάβες στις συσκευές. Με άλλα λόγια, για να προστατεύσεις την επένδυσή σου (smartphone, tablet, laptop κ.ο.κ.) φρόντισε να προμηθευτείς έναν υψηλής ποιότητας φορτιστή USB PD και ένα αντίστοιχης ποιότητας καλώδιο USB-C (το ίδιο ισχύει και για τα power banks ή τους φορτιστές αυτοκινήτου με προδιαγραφές USB PD). Δεν πρέπει να ξεχνάς πως τα ηλεκτρονικά απόβλητα/καλώδια από παλιούς φορτιστές είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, όχι μόνο για τους χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και για τη δέσμευση πολύτιμων μετάλλων και άλλων πεπερασμένων πόρων. Υπάρχουν ισχυροί περιβαλλοντικοί λόγοι θα πρέπει να υιοθετήσουμε ως καταναλωτές μια ενοποιημένη τεχνολογία φόρτισης, όπως το USB Power Delivery. Αγόρασες νέο smartphone και στη συσκευασία δεν περιλαμβάνεται φορτιστής; Αναζητάς μία ολοκληρωμένη πρόταση για να φορτίζεις όλες τις συσκευές σου; Έλα στο κοντινότερο κατάστημα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr, ανακάλυψε τον κατάλληλο φορτιστή USB PD και γέμισε τις μπαταρίες των συσκευών σου γρήγορα και με ασφάλεια!