Καλώδια φόρτισης: Ξεκινώντας από τα βασικά!

    Καλώδια, καλώδια, καλώδια. Καλώδια μεγάλα και μικρά. Καλώδια λεπτά και ενισχυμένα. Καλώδια σε όλα τα χρώματα! Για όσο ακόμα θα υπάρχουν καλώδια (sic), καλό θα ήταν να είσαι προσεκτικός στις επιλογές…

    Lightning-cable-fraying
    Καλώδια, καλώδια, καλώδια. Καλώδια μεγάλα και μικρά. Καλώδια λεπτά και ενισχυμένα. Καλώδια σε όλα τα χρώματα! Για όσο ακόμα θα υπάρχουν καλώδια (sic), καλό θα ήταν να είσαι προσεκτικός στις επιλογές που κάνεις, καθώς μία μη πιστοποιημένη ή δοκιμασμένη υλοποίηση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ή τις δυνατότητες συγχρονισμού και μεταφοράς δεδομένων (σύνδεση με PC) της συσκευής σου. Διάλεξε Accessories και απογείωσε τις συσκευές σου με απίστευτες νέες δυνατότητες, ταχύτητα, ασφάλεια και στιλ! Αρχικά, βεβαιώσου ότι το καλώδιο που έχεις επιλέξει ταιριάζει στην υποδοχή του φορτιστή σου (USB-A, USB-C, micro-USB, Lighting). Τσέκαρε το μήκος που χρειάζεσαι αλλά και την κατασκευή του, για μεγαλύτερη εργονομία αλλά και αντοχή στο χρόνο. Μία «ύποπτα» φθηνή υλοποίηση μπορεί - ενδεχομένως - να κάνει τη δουλειά της, όμως θα φθαρεί γρήγορα. Και θυμίσου: όσο καλός και αν είναι ο φορτιστής που έχεις επιλέξει, δεν θα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα αν το καλώδιο που έχεις επιλέξει είναι… «ανεπαρκές». Σε ό,τι έχει να κάνει με την ποιότητα/ταχύτητα, ο γενικός κανόνας λέει πως καλώδια τρίτων κατασκευαστών που φέρουν την πιστοποίηση του φορέα USB-IF (USB Implementers Forum) πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά όλα τα παραπάνω, ας δούμε αναλυτικά τους δημοφιλέστερους τύπους καλωδίων USB και πως διαφοροποιούνται μεταξύ τους.

    USB Type-A σε micro-USB/Lightning

    Το καλώδιο αυτό συνδέονται στις κλασικές (ορθογώνιου σχήματος) θύρες USB που βρίσκουμε στους τυπικούς φορτιστές, καθώς και στους περισσότερους φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές, καταλήγοντας σε μία «ταπεινή» απόληξη micro-USB (συσκευές Android) ή Lightning (συσκευές Apple). [gallery columns="2" link="file" ids="63229,63230"] Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορεί να υποστηρίζει πρότυπα σύνδεσης USB 1.1/2.0 ή SuperSpeed USB (USB 3.x), με αντίστοιχο αποτέλεσμα στην ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων (έως και 5Gbps) αλλά και στο ρεύμα εξόδου, ενώ υποστηρίζει και ταχεία φόρτισης με τυπική τιμή έως και 2.4A Ιδιαίτερα κοινός και προσιτός τύπος καλωδίου για smartphones/tablets, powerbanks, ακουστικά και θήκες ακουστικών (επαναφόρτισης).

    USB Type-A σε USB Type-C (USB-C)

    Αυτός ο ενδιάμεσος τύπος καλωδίου αποτελεί την δημοφιλέστερη επιλογή (για όσο καιρό ακόμα μας τους παρέχουν) για τους εργοστασιακούς φορτιστές των περισσότερων smartphones/tablets. [caption id="attachment_63232" align="alignnone" width="900"] USB Type-A σε USB Type-C[/caption] Από τη μία πλευρά έχουμε την κλασική (ορθογώνιου σχήματος) θύρα USB Type-A που συνδέεται στο φορτιστή και από την άλλη μία απόληξη USB Type-C που συνδέεται με την συσκευή μας. Μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα με υψηλές ταχύτητες (έως και 10Gbps αν πρόκειται για καλώδιο SuperSpeed+) και ένταση έως 5Α, άρα και καλύτερη υποστήριξη όσον αφορά τις τεχνολογίες ταχείας φόρτισης.

    USB Type-C σε USB Type-C/Lightning

    Πολύ λεπτότερη και σαφώς πιο αποδοτική από τους προκάτοχους της, η θύρα USB-C είναι ο τύπος σύνδεσης του μέλλοντος, ήδη διαθέσιμη σε μεγάλη γκάμα έξυπνων συσκευών. Τα καλώδια USB Type-C σε USB Type-C (συσκευές Android) ή Lightning (συσκευές Apple) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με συμβατούς φορτιστές αλλά και με αρκετούς φορητούς υπολογιστές (όπως π.χ. τα MacBook της Apple). [gallery columns="2" ids="63236,63235"] Μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα με ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες (έως και 10Gbps αν πρόκειται για καλώδιο SuperSpeed+ ή έως και 40Gbps αν πρόκειται για καλώδιο με πιστοποίηση Thunderbolt™ 3) και έως 5A ισχύος, σε περίπτωση που είναι συμβατά με το πρότυπο USB PD 3.0. Χάρη στην αναστρέψιμη σχεδίαση της θύρας (και από τις δύο πλευρές) δεν υπάρχει «πάνω» και «κάτω», όπως συμβαίνει με τις τυπικές θύρες USB, και έτσι μπορείς να τοποθετήσεις το καλώδιο χωρίς να ανησυχείς αν η θέση του βύσματος είναι… ανάποδα!

    Tips & Tricks για σωστά και… γερά καλώδια!

    • Εφόσον το καλώδιο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φορέα USB-IF (USB Implementers Forum) είναι ασφαλές για τη συσκευή μας. Ανάλογα με το μοντέλο, το φορτιστή με τον οποίο θα το συνδυάσουμε και την τεχνολογία ταχείας φόρτισης που ενσωματώνει η συσκευή, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις του κατασκευαστή ή ενός ειδικού, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές του (μεταφορά δεδομένων & τροφοδοσία) στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
    • Δεν τυλίγουμε το καλώδιο του φορτιστή γύρω από τον ίδιο τον φορτιστή. Με αυτόν τον τρόπο το καλώδιο φθείρεται, η απόδοσή του επηρεάζεται αρνητικά και τέλος, κόβεται.
    • Τα ενισχυμένα (θωρακισμένα) ή «πλεκτά» (braided) καλώδιο είναι πολύ πιο ανθεκτικά και δεν μπερδεύονται εύκολα. Επίσης, ανάλογα με τη μόνωσή του, ένα καλώδιο ίδιας διατομής μπορεί να προσφέρει υψηλότερη απόδοση (W).
    • Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση χώρου, το υπερβολικό τέντωμα ενός καλωδίου ίσως προκαλέσει φθορά, τόσο στο ίδιο το καλώδιο όσο και στις συνδέσεις. Παράλληλα, το επιπλέον μήκος δεν διευκολύνει στην τακτοποίηση του (100cm με 150cm είναι αρκετά, εκτός αν κάποιος συγκεκριμένος λόγος καθιστά επιτακτική την αγορά ενός μεγαλύτερου καλωδίου).