Gaming TVs 2021: «Απ' τ' αλώνια στα σαλόνια...»

    Νέα, μεγάλα και εντυπωσιακά πάνελ, εξαιρετική ποιότητα εικόνας, υψηλές αναλύσεις, πρόσβαση σε on-demand ψυχαγωγικό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου: οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι πραγματικά…

    GamingTVs-2021-Main
    Νέα, μεγάλα και εντυπωσιακά πάνελ, εξαιρετική ποιότητα εικόνας, υψηλές αναλύσεις, πρόσβαση σε on-demand ψυχαγωγικό περιεχόμενο μέσω του διαδικτύου: οι σύγχρονες τηλεοράσεις είναι πραγματικά εκπληκτικές! Από αυτή την πληθώρα λειτουργιών δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το gaming, καθώς πλέον υπάρχουν επιλογές που μπορούν να προσφέρουν εκπληκτική εμπειρία θέασης κατά την αναπαραγωγή κορυφαίων video games - είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω κονσόλας. Επισήμως «ιδανικές» για next-gen gaming, οι νέες σειρές τηλεοράσεων υποστηρίζουν τεχνολογίες για εικόνα χωρίς καθυστερήσεις και τρεμόπαιγμα, εξαιρετικά μικρούς χρόνους απόκρισης και τεχνολογίες για χαμηλά ποσοστά εκπομπής μπλε φωτός, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να επιλέξουν την καλύτερη - για τις δικές τους ανάγκες - λύση!

    HDMI 2.1: Περνώντας στο επόμενο επίπεδο!

    Με την υιοθέτηση του προτύπου HDMI 2.1 οι τηλεοράσεις μπαίνουν και επίσημα σε μία νέα εποχή, μία εποχή πρωτόγνωρης απόδοσης και απαράμιλλου ρεαλισμού, η οποία μεταμορφώνει την εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας με απρόσκοπτη ροή περιεχομένου (streaming) και ταχύτερο gaming στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. [caption id="attachment_63465" align="alignnone" width="770"] Photo: HDMI Forum[/caption] Συμβατό με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις, το πρότυπο HDMI 2.1 παρέχει διευρυμένο εύρος ζώνης (bandwidth), το οποίο αγγίζει τα 48Gbps, τη στιγμή που το HDMI 2.0 περιορίζεται στα 18Gbps (max). Το σημαντικά αυξημένο εύρος ζώνης μεταφράζεται σε πολύ υψηλότερες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης, αποδίδοντας ακόμα 8K στα 60FPS (8K50/60) ή 4K στα 120FPS (4K100/120), ενώ στα νέα χαρακτηριστικά συγκαταλέγεται η υποστήριξη Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Media Switching (QMS), Quick Frame Transport (QFT), Dynamic HDR και Variable Refresh Rate (VRR), το οποίο είναι πλήρως συμβατό με τις τεχνολογίας NVIDIA® G-SYNC® και AMD FreeSync™.

    Τηλεοράσεις νέας γενιάς. Χαρακτηριστικά νέας γενιάς.

    Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς «Αρκετά με τις τεχνικές ορολογίες. Χρειάζομαι το HDMI 2.1 αυτή τη στιγμή; Ποιο είναι το όφελος για μένα;» Εδώ θα βρεις μία αναλυτική παρουσίαση για το νέο πρότυπο διασύνδεσης, η οποία θα σε βοηθήσει να κάνεις τη σωστή επιλογή! Ωστόσο, επειδή οι υψηλές αναλύσεις και τα ρεαλιστικά χρώματα δεν αποτελούν (πλέον) «καινοτομία», ας ρίξουμε μία ματιά στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά με τα οποία είναι συμβατά οι νέες σειρές τηλεοράσεων:
    • Quick Frame Transport (QFT)
    Όπως φανερώνει και το όνομά της, η δυνατότητα αυτή μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο μεταφοράς ενός καρέ (frame) από μία πηγή - PC ή κονσόλα - σε μία συμβατή οθόνη ή ένα σύστημα απεικόνισης VR. [caption id="attachment_60317" align="alignnone" width="900"] Photo: LG[/caption] Το Quick Frame Transport ελέγχει τη ροή των καρέ, μειώνοντας κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό το χρόνο που χρειάζονται τα δεδομένα από την GPU στο πάνελ της οθόνης (display latency). Ως αποτέλεσμα, απολαμβάνεις εξαιρετικά χαμηλή χρονική υστέρηση, έχοντας άμεση ανταπόκριση μεταξύ των κινήσεων (πχ. το πάτημα ενός πλήκτρου) και των απεικονιζόμενων γραφικών.
    • Auto Low Latency Mode (ALLM)
    Το Auto Low Latency Mode επιτρέπει σε μία τηλεόραση - ή άλλη συμβατή οθόνη - να αναγνωρίζει πότε ο παίκτης ετοιμάζονται να παίξει ένα παιχνίδι, ενεργοποιώντας αυτόματα όλες τις «low-latency, low-lag» λειτουργίες της συσκευής. [caption id="attachment_63467" align="alignnone" width="618"] Photo: HDMI Forum[/caption] Αυτό σημαίνει ότι το σήμα μίας κονσόλα ή ενός PC απενεργοποιεί αυτόματα οποιαδήποτε περιττή επεξεργασία εικόνας, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει λανθάνουσα κατάσταση ή χρονική υστέρηση. Μόλις ολοκληρώσεις το παιχνίδι σου, η τηλεόραση επιστρέφει αυτόματα στις κανονικές ρυθμίσεις.
    • Variable Refresh Rate (VRR)
    Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το HDMI 2.1 μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης των καρέ, ωστόσο επιτρέπει και την μετάδοση καρέ με μεταβλητό ρυθμό. Ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού και την πολυπλοκότητα μίας σκηνής, η ταχύτητα απεικόνισης (rendering) της GPU ποικίλει, υπάρχει δηλαδή μία αναντιστοιχία μεταξύ του τι προσφέρει το παιχνίδι και του τι εμφανίζεται στην τηλεόραση. Οι σύγχρονες GPUs δεν χρησιμοποιούν ένα μόνο frame rate μέσα στο παιχνίδι. Με το Variable Refresh Rate, ο ρυθμός ανανέωσης της τηλεόρασης συγχρονίζεται με την έξοδο εικόνας της GPU για την ιδανική αποφυγή διακοπών ή χρονικών υστερήσεων, με αποτέλεσμα μία ομαλή και αψεγάδιαστη εμπειρία gaming.
    • Dynamic HDR
    Η εικόνα που προκύπτει από την τεχνολογία HDR (High Dynamic Range) διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία αποχρώσεων, εκτεταμένο σκοτεινό έως φωτεινό εύρος αντίθεσης για βαθύτερα μαύρα και φωτεινότερα λευκά, καθώς και μεγαλύτερη λεπτομέρεια - τόσο στα σκοτεινά όσο και στα φωτεινά σημεία της ίδιας εικόνας. [caption id="attachment_63463" align="alignnone" width="770"] Photo: HDMI Forum[/caption] Ενώ το «στατικό» HDR (πχ. HDR10, HLG) επιτρέπει στο εκάστοτε σύστημα να ορίζει τη μέγιστη και την ελάχιστη φωτεινότητα του περιεχομένου,η δυναμική υποστήριξη HDR (Dynamic HDR) διασφαλίζει ότι κάθε στιγμή ενός βίντεο εμφανίζεται στις ιδανικές τιμές για βάθος, λεπτομέρεια, φωτεινότητα, αντίθεση και ευρύτερες χρωματικές γκάμες, είτε από καρέ σε καρέ είτε από σκηνή σε σκηνή. Αυτό επιτρέπει ακόμα πιο προοδευτική διαβάθμιση μεταξύ των σκοτεινότερων και των φωτεινότερων χρωμάτων σε μία ταινία ή ένα παιχνίδι. Ήδη διαθέσιμο μέσω του Dolby Vision, το HDMI 2.1 τώρα προσφέρει υποστήριξη Dynamic HDR και για άλλα παρόμοια φορμά, όπως το Technicolor Dynamic HDR και το HDR10+.
    • High Frame Rate (HFR)
    Εκτός από υψηλότερες αναλύσεις (βλ. 8K TVs), το HDMI 2.1 επιτρέπει και ρυθμούς ανανέωσης με έως και 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο (FPS). [caption id="attachment_63462" align="alignnone" width="770"] Photo: HDMI Forum[/caption] Σε πρώτη φάση, η ανάλυση βελτιστοποιεί την ευκρίνεια της εικόνας, άρα απολαμβάνεις περισσότερες λεπτομέρειες, ακόμα και από μικρότερη απόσταση, ενώ οι υψηλότεροι ρυθμοί ανανέωσης παρέχουν ομαλότερα και πιο «άμεσα» γραφικά, για ακόμα πιο συναρπαστικές σκηνές δράσης.
    • Quick Media Switching (QMS)
    Με το Quick Media Switching μπορείς να αποχαιρετήσεις τις «κενές» οθόνες, δηλαδή το χρόνο που απαιτείται για να επανασυγχρονιστεί η πηγή με την τηλεόραση, επειδή εντοπίστηκε αλλαγή στο ρυθμό μετάδοσης του περιεχομένου (το λεγόμενο «A/V blackout»). [caption id="attachment_63470" align="alignnone" width="750"] Photo: HDMI Forum[/caption] Για παράδειγμα, όταν παρακολουθείς trailers (π.χ από μια υπηρεσία on-demand περιεχομένου ροής) αυτά μπορεί να είναι στα 24Hz, 50Hz ή 60Hz. Κάθε φορά που επιλέγεις ένα βίντεο με διαφορετικό ρυθμό ανανέωσης, ολόκληρο το σύστημα πρέπει να αλλάζει και να επανασυγχρονίζεται. Γνωρίζοντας ότι αυτή η εναλλαγή προκαλεί καθυστερήσεις, οι υπηρεσίες προσθέτουν μια μικρή «τεχνητή» καθυστέρηση, έτσι ώστε οι χρήστες να μην χάνουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του κλιπ ή μπορούν να εξάγουν τα πάντα με τον ίδιο ρυθμό καρέ (single-frequency streams), αφήνοντας την συσκευή να ολοκληρώση τη μετατροπή. Έτσι, ο θεατής δεν βλέπει ποτέ «κενές» οθόνες και αποκτά μια απρόσκοπτη εμπειρία.
    • Enhanced Audio Return Channel (eARC)
    Το Audio Return Channel (ARC) έκανε ντεμπούτο το 2009 με το λανσάρισμα του προτύπου HDMI 1.4, επιτρέποντας την επιστροφή ήχου από την τηλεόραση σε έναν συμβατό AVR μέσω του ίδιου καλωδίου που μεταφέρει την εικόνα από τον AVR στην τηλεόραση - αξιοποιώντας μία ενσύρματη σύνδεση Ethernet (HDMI Ethernet Channel ή HEC) στα 100Mbit/s. [caption id="attachment_63472" align="alignnone" width="800"] Photo: HDMI Forum[/caption] Επειδή το εύρος ζώνης ήταν κάπως «περιορισμένο», μεταφέροντας μόνο συμπιεσμένο ήχο (Dolby Digital, DTS, PCM, 5.1 Surround), οι τεχνολογικές εξελίξεις επαναπροσδιόρισαν τις δυνατότητες του προτύπου ανανεώθηκαν το 2013 με την έκδοση HDMI 2.0, το οποίο διαδέχθηκε το «πολυτάλαντο» HDMI 2.1. Μαζί με αυτό έχουμε και την έλευση του Enhanced Audio Return Channel (eARC), το οποίο μπορεί να μεταφέρει ασυμπίεστο - πλήρους ανάλυσης - ήχο μέσω της συγκεκριμένης διασύνδεσης. [caption id="attachment_63461" align="alignnone" width="770"] Photo: HDMI Forum[/caption] Ως αποτέλεσμα, μπορείς να απολαύσεις ήχο DTS-HD Master Audio™, DTS:X®, Dolby® TrueHD, Dolby Atmos® από όλες τις συμβατές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στην τηλεόρασή σου μέσω καλωδίου Ultra High Speed HDMI. Σε ό,τι αφορά την ηχόμπαρα ή ένα σύστημα Home Cinema, καθώς και το πιστοποιημένο καλώδιο HDMI 2.1, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Πλαισίου είναι έτοιμο να σε εξυπηρετήσει τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά αλλά και με τη μέθοδο του Click Away σε ένα από 24 τα καταστήματα μας.

    Gaming TVs: Έχουμε ό,τι χρειάζεσαι!

    Η επιλογή μιας Gaming TV μπορεί να είναι δύσκολη. Καθώς οι νέες κονσόλες φέρνουν ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων επιλογών στα σαλόνια, η σωστή τηλεόραση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία του gameplay. [caption id="attachment_60315" align="alignnone" width="900"] Photo: NVIDIA®[/caption] Για να σε βοηθήσουμε να κάνεις το 1ο βήμα, συγκεντρώσαμε όλες τις σειρές τηλεοράσεων με υποστήριξη HDMI 2.1, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα καταστήματα Πλαίσιο:
    • LG OLED ZX9, GX6, CX6, BX6
    • LG NanoCell ΝΑΝΟ996
    • Samsung QLED Q950T, Q800T, Q95T, Q90T, Q80T, Q70T
    • Sony ZH8, XH90, XH95
    Τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων αποτελούν πλέον ιδανική επιλογή και για τους gamers, αφού παρέχουν υψηλότερη ανάλυση και ομαλά συγχρονισμένα γραφικά για την απόλυτη gaming εμπειρία. Επίσης, με τη χαμηλή καθυστέρηση εισόδου, προσφέρουν άμεσο έλεγχο του παιχνιδιού και καθηλωτικό ήχο!