Έξυπνα κλιματιστικά: Το επόμενο βήμα στο κλίμα του σπιτιού σου.

    Το σύγχρονο σπίτι είναι ζεστό, οικονομικό, αλλά και έξυπνο! Σου έχει συμβεί να γυρίσεις από μια δύσκολη μέρα στους δρόμους και το σπίτι σου να έχει θερμοκρασία κατάψυξης, ενώ σε καλωσορίζουν...…

    smart-ac-blog-post
    Το σύγχρονο σπίτι είναι ζεστό, οικονομικό, αλλά και έξυπνο! Σου έχει συμβεί να γυρίσεις από μια δύσκολη μέρα στους δρόμους και το σπίτι σου να έχει θερμοκρασία κατάψυξης, ενώ σε καλωσορίζουν... Ζωντανές πέστροφες στο σαλόνι από την υπερβολική υγρασία; Οι περισσότεροι που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα γνωρίζουμε πως το να βάζεις το κλιματιστικό στο φουλ μέχρι να γίνει το περιβάλλον αρκετά άνετο, όχι μόνο είναι πιο ενεργοβόρο, αλλά και απίστευτα κουραστικό την στιγμή που το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ζεστασιά του σπιτιού σου. [caption id="attachment_73343" align="alignnone" width="1427"] -Αφού ζούμε στην Ελλάδα, γιατί το σπίτι έχει θερμοκρασία Ελβετίας;[/caption] Όμως με το την λειτουργία Wi-Fi, το κλιματιστικό σου είναι πια ευφυές. Πολλά σημερινά κλιματιστικά ενσωματώνουν έξυπνες λειτουργίες και μπορούν να γίνουν μέρος ενός «έξυπνου σπιτιού» (smart home). Συνδέονται στο τοπικό ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σου και μπορείς να ελέγξεις την λειτουργία του ακόμα και όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι, μέσω του smartphone ή του tablet σου. Έτσι, μπορείς να ρυθμίσεις την ιδανική ατμόσφαιρα, τις ώρες και τις ημέρες που θέλεις να λειτουργεί, ώστε μόλις φτάσεις σπίτι να σε περιμένει ζεστό και έτοιμο για χαλάρωση και αγαπημένες ασχολίες. Οι έξυπνες λειτουργείες δεν περιορίζονται μόνο στην δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας, αλλά μπορείς να έχεις και άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες όπως ενημέρωση για τυχόν βλάβες και άλλα.
    Κλιματισμός με λειτουργία Wi-Fi
    [caption id="attachment_73346" align="alignnone" width="1466"] Απόλυτος έλεγχος μέσω smartphone όπου κι αν βρίσκεσαι![/caption] Στο Πλαίσιο θα βρείς κλιματιστικά με ενσωματωμένη λειτουργία Wi-Fi όπου είναι έτοιμα μετά την τοποθέτησή τους να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σου, ενώ υπάρχουν και Wi-Fi Ready που έχουν την δυνατότητα να γίνουν «έξυπνα» με την προσαρμογή ενός αρθρώματος που επιτρέπει την λειτουργία με την τεχνολογία δικτύωσης (Wi-Fi Module).
    • Κλιματιστικά Wi-Fi: Δεν απαιτείται κάποιο πρόσθετο αξεσουάρ ή άρθρωμα για να συνδεθούν στο τοπικό ασύρματο δίκτυο στο σπίτι.
    • Κλιματιστικά Wi-Fi ready: Απαιτείται η αγορά ενός αξεσουάρ με την ονομασία «Wi-Fi module» (με την μορφή κάρτας ή Wi-Fi stick) που είτε περιλαμβάνεται στην συσκευασία με την αγορά του ως προαιρετικό αξεσουάρ, είτε μπορείς να προμηθευτείς ξεχωριστά. Με την προσαρμογή του κατάλληλου αρθρώματος ασύρματης δικτύωσης το κλιματιστικό σου αποκτά «έξυπνες λειτουργίες».
    Οι κατασκευαστές έξυπνων κλιματιστικών Wi-Fi και Wi-Fi Ready διαθέτουν δωρεάν εφαρμογές για Android (μέσω Google Play) και iOS (μέσω Apple App Store) για απομακρυσμένο έλεγχο του κλιματιστικού (AC Control). Ταυτόχρονα, μπορούν να ενταχτούν σε οικοσυστήματα έξυπνων σπιτιών μέσω Google Home, Apple Home Kit ή Amazon Alexa, έτσι ώστε να μπορείς να τα ενεργοποιείς και να τα ρυθμίζεις με φωνητικές εντολές, ή να εκτελέσεις περίπλοκες εντολές όπως να συντονίζεις την λειτουργία του έξυπνου φωτισμού μαζί με αυτή του κλιματιστικού σου. Μέσω της εφαρμογής του εκάστοτε κατασκευαστή, παρέχεται και η δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας του χώρου, των επιπέδων υγρασίας, ενώ μπορείς να παραμετροποιήσεις τις λειτουργίες του, από την ταχύτητα του ανεμιστήρα και την κίνηση των περσίδων, μέχρι εναλλαγή προγραμμάτων Turbo ή Sleep. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέρεται ο ταυτόχρονος έλεγχος περισσότερων μονάδων ξεχωριστά ή ανά μονάδα. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επαγγελματικούς χώρους. Ο λεπτομερής έλεγχος της μονάδας κλιματισμού μέσω Wi-Fi αφορά και τον έλεγχο κατανάλωσης. Μπορείς να βλέπεις την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορείς να ενεργοποιήσεις το Eco Mode του κλιματιστικού σου για οικονομικότερη λειτουργία, κάτι που θα κάνει αισθητή διαφορά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικές λειτουργίες
    • Λειτουργία χρονοδιακόπτη: Ο χρήστης μπορεί να ορίσει σε προκαθορισμένο χρόνο –σε εβδομαδιαία βάση μάλιστα- την ενεργοποίηση του κλιματιστικού.
    • Λειτουργία ύπνου: Η ρύθμιση των ιδανικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να γίνει και αυτή απομακρυσμένα μέσω της ειδικής εφαρμογής απομακρυσμένου ελέγχου σε ορισμένες περιπτώσεις.
    • Δυνατότητα ελέγχου: Κάποια κλιματιστικά δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να παρακολουθεί την ομαλότητα της λειτουργίας τους. Πραγματοποιείται έλεγχος και παρέχονται πληροφορίες στον χρήστη για τις ομαλές ή προβληματικές διαδικασίες και ανωμαλίες με αναλυτική πληροφόρηση.
    • Λειτουργία αφύγρανσης: Κάποια κλιματιστικά προσφέρουν δυνατότητα απομακρυσμένης ενεργοποίησης της λειτουργίας αφύγρανσης.
    • Παρακολούθηση κατανάλωσης: Κάποιες εφαρμογές ελέγχου, παρέχουν δυνατότητα μηνιαίας παρακολούθησης της κατανάλωσης, και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχουν και πληροφόρηση για το ελάχιστο και μέγιστο κόστος ανά μήνα.
    Τι γίνεται όμως όταν δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση νέου κλιματιστικού; Δεν χρειάζεται να ανησυχείς διότι η λύση είναι οι έξυπνες πρίζες και οι έξυπνοι ελεγκτές υπέρυθρων (IR).
    'Eξυπνες πρίζες
    [caption id="attachment_73349" align="alignnone" width="1067"] Ακόμα και οι πιο "απλές" συσκευές γίνονται έξυπνες με μια έξυπνη πρίζα![/caption] Μπορείς να τοποθετήσεις την θερμαντική μονάδα σου και τον αφυγραντήρα σε μια έξυπνη πρίζα ή πολύπριζο το οποίο συνδέεται στο δίκτυο Wi-Fi σου. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς τις συσκευές σου όποτε εσύ θέλεις ακόμα και όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι. Μπορείς να θέσεις χρονοδιακόπτες ή τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θέλεις να ενεργοποιούνται, ενώ μπορείς να εντάξεις τις έξυπνες πρίζες σε κάποιο οικοσύστημα όπως το Google Home για να αλληλοεπιδρά με άλλες συσκευές για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην διαμόρφωση του επιθυμητού κλίματος στον χώρο σου.
    Smart Wi-Fi & IR Remotes
    [caption id="attachment_73351" align="alignnone" width="849"] Το κλιματιστικό γίνεται έξυπνο με μια κίνηση, λέγοντας αντίο στα τηλεκοντρόλ με Wi-Fi & IR remote![/caption] Αν το κλιματιστικό σου είναι παλαιότερης τεχνολογίας, τα έξυπνα Wi-Fi & IR remotes μπορούν να το μετατρέψουν γρήγορα και με ελάχιστο κόστος σε έξυπνο. Απλά το τοποθετείς σε ένα περίοπτο μέρος που έχει οπτική επαφή και με την συσκευή η τις συσκευές που θέλεις να χειριστείς, επιλέγεις μέσα από την ειδική εφαρμογή τον κατασκευαστή και το μοντέλο του κλιματιστικού σου και συνδέοντας το στο τοπικό Wi-Fi δίκτυο του σπιτιού  σου, έχεις απόλυτο απομακρυσμένο έλεγχο. Τα περισσότερα από τα έξυπνα IR είναι εφοδιασμένα με θερμόμετρο και μέτρηση υγρασίας, οπότε μέσα από το ειδικό δωρεάν app του εκάστοτε κατασκευαστή, μπορείς να ορίσεις κάτω από ποιες περιβαλλοντικές συνθήκες του χώρου (θερμοκρασία και υγρασία) θέλεις να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται το κλιματιστικό και σε ποια ρύθμιση, ώστε να έχεις πάντα σταθερή θερμοκρασία στον χώρο σου. Φυσικά, μια τέτοια συσκευή δεν αφορά μόνο το κλιματιστικό σου. Μπορείς να χειριστείς την τηλεόραση σου ή άλλες συσκευές που λειτουργούν με χειριστήρια υπέρυθρων, καταργώντας στην ουσία την ανάγκη για τα διάφορα τηλεκοντρόλ, αφού μπορείς να χειριστείς τα πάντα μέσω του smartphone ή του tablet σου. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο κάνεις οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος έχοντας έξυπνο έλεγχο του κλιματισμού και σου γλιτώνεις την συμφόρηση του χώρου σου από τα τηλεκοντρόλ, αλλά συμβάλλεις ενεργά και στην μείωση κατανάλωσης μπαταριών που κάθε χρόνο προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή. [caption id="attachment_73352" align="alignnone" width="1237"] Αλλαγή σε πιτζάμες χωρίς τουρτούρισμα; Yes, please![/caption] Αυτό τον χειμώνα η λύση στην οικονομική και έξυπνη θέρμανση ακούει στο όνομα Πλαίσιο!