Επιλέγοντας την σωστή καρέκλα για το γραφείο σου!

    Η επιλογή και η χρήση μίας σωστής εργονομικής καρέκλας - ειδικά τώρα που ελέω κορωνοϊού η τηλεργασία αποτελεί για πολλούς από εμάς έναν νέο τρόπο ζωής - μπορεί να βελτιώσει δραστικά την παραγωγικότητα…

    Office-Chairs-Main-1
    Η επιλογή και η χρήση μίας σωστής εργονομικής καρέκλας - ειδικά τώρα που ελέω κορωνοϊού η τηλεργασία αποτελεί για πολλούς από εμάς έναν νέο τρόπο ζωής - μπορεί να βελτιώσει δραστικά την παραγωγικότητα μας!
    Η καρέκλα γραφείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» του σύγχρονου εργαζόμενου αλλά και του σύγχρονου μαθητή: με αυτήν στηρίζουμε το σώμα μας για πολλές ώρες (επί καθημερινής σχεδόν βάσης), με το προσκέφαλο και τα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος μπράτσα να παρέχουν στήριξη στον αυχένα και στα χέρια, αποτρέποντας τους πόνους στην σπονδυλική στήλη, στους ώμους και στους αγκώνες μας. Η ιδανική καρέκλα οφείλει να έχει ανατομικό και συνάμα εργονομικό σχεδιασμό, ευνοώντας τη σωστή στάση του σώματος, για την αποφυγή τραυματισμών - μιας και ο σκελετός μας δεν είναι κατασκευασμένος να μένει ακίνητος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Για να καθόμαστε σωστά και αναπαυτικά, ανεξάρτητα από το ύψος μας, θα πρέπει να παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης του ύψους με τέτοιο τρόπο ώστε τα γόνατα μας να βρίσκονται σε μια ευθεία με τους μηρούς και να σχηματίζουν γωνία περίπου 90° με τα ισχία. Επίσης, οι μηχανισμοί της θα πρέπει να είναι εύχρηστοι και ανθεκτικοί, ώστε να ρυθμίζονται εύκολα και να αντέχουν στο χρόνο.
    Παραγωγικότητα, στο σπίτι ή στο γραφείο!
    'Eνα από τα συχνότερα φαινόμενα στους χώρους εργασίας είναι τα προβλήματα στην πλάτη, τα οποία συνήθως σχετίζονται με τη λάθος στάση του σώματος. Τα προβλήματα αυτά οδηγούν σε σωματική εξουθένωση και επιδεινώνουν το άγχος, περιορίζοντας την απόδοσή μας. Μία εργονομικά σχεδιασμένη καρέκλα μειώνει το αίσθημα της κούρασης, μας κρατάει ενεργούς και συγκεντρωμένους. Παράλληλα, τηρώντας μία καλή στάση ενώ καθόμαστε, ρυθμίζεται η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, βελτιώνοντας τη διάθεση και βοηθώντας μας να δημιουργήσουμε ένα πιο παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Με μοντέρνα ή κλασική γραμμή - τροχήλατη (για μεγαλύτερη ευελιξία) ή σταθερή - οφείλει να έχει στιβαρή κατασκευή και επένδυση από ύφασμα ή δερματίνη, προσδίδοντας στο χώρο ένα πιο βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.
    Ευκαιρία για ανανέωση!
    Η τηλεργασία ή εργασία εξ αποστάσεως – δηλαδή η μορφή εργασίας κατά την οποία οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται από οπουδήποτε και οποιαδήποτε μέρα και ώρα – δεν αποτελεί κάτι νέο. Ωστόσο, τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 την έφεραν στο προσκήνιο. Και ενώ κάποιοι δηλώνουμε «πλήρως εξοπλισμένοι» - έχοντας ήδη πλαισιώσει τον υπολογιστή μας με τα κατάλληλα περιφερειακά - φαίνεται πως αγνοούμε το σημαντικότερο όλων: μία σωστή καρέκλα γραφείου. Αν αναγκάζουμε το σώμα μας να εργάζεται σε μία καρέκλα από το σαλόνι ή την κουζίνα για ένα πλήρες 8ωρο (ή και περισσότερο) τότε ας προετοιμαστούμε για μακροχρόνια... προβλήματα. Παράλληλα, αν έχουμε μια παλιά καρέκλα γραφείου, της οποίας το ύφασμα έχει φθαρεί από την πολλή χρήση, οι εσωτερικές επενδύσεις έχουν «κάτσει» και οι μηχανισμοί της μας έχουν... χαιρετήσει εδώ και καιρό, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Πρόκειται για ένα έπιπλο στο οποίο ξοδεύουμε περίπου το 1/3 της ημέρας, γι' αυτό θα πρέπει να είναι άνετο και αναπαυτικό! Και σε συνδυασμό με ένα στήριγμα ποδιών, περιορίζουμε ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα εμφάνισης προβλημάτων στην πλάτη μας!
    Ο πιο καλός ο μαθητής...
    Κύφωση, λόρδωση, σκολίωση: σοβαρά προβλήματα ταλαιπωρούν παιδιά και εφήβους, η σπονδυλική στήλη των οποίων έχει επιβαρυνθεί λόγω κακής στάσης του σώματος. Για αυτό και η καρέκλα είναι ίσως το πιο σημαντικό έπιπλο του παιδικού δωματίου. Όταν επιλέγουμε την καρέκλα ενός μαθητή/φοιτητή, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε για το κόστος αλλά για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει σε αυτή την τιμή. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη αγορά ως μία επένδυση, η οποία θα προφυλάξει τα αγαπημένα μας πρόσωπα από ασθένειες της σπονδυλικής στήλης αλλά και των οφθαλμών, θα διατηρήσει τη σωστή θέση της πλάτης και των ποδιών, θα φροντίσει για τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και γιατί όχι, θα βελτιώσει την αισθητική του δωματίου τους. O αφρός που διαθέτει το κάθισμα της καρέκλας θα πρέπει να προσφέρει μια εργονομικά κατάλληλη υποστήριξη και να υποχωρεί στις πιέσεις που δέχεται για ένα άνετο και ευχάριστο κάθισμα, για κάθε σωματότυπο. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει σωστή πλάτη για εύκολη στερέωση, ανθεκτικά και όσο το δυνατόν διαπνεόμενα υλικά (υφάσματα), να πρέπει να μπορεί να περιστρέφεται και φυσικά, να προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης σε ό,τι αφορά το ύψος της. Έλα στα καταστήματα Πλαίσιο ή μπες στο plaisio.gr και βρες τα καλύτερα έπιπλα και αξεσουάρ γραφείου, για να χτίσεις το δικό σου «στρατηγείο»!