Ενίσχυσε το δίκτυο σου σε σπίτι & γραφείο

    Σου έχει τύχει να μην μπορείς να συνδεθείς στο ασύρματο δίκτυο σου, ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το διαμέρισμα; Έχεις σημεία στο σπίτι το οποίο δεν έχει καθόλου σήμα Wi-Fi και δεν υπάρχει ούτε πρίζα…

    whole-home-wifi
    Σου έχει τύχει να μην μπορείς να συνδεθείς στο ασύρματο δίκτυο σου, ακόμα και μέσα στο ίδιο σου το διαμέρισμα; Έχεις σημεία στο σπίτι το οποίο δεν έχει καθόλου σήμα Wi-Fi και δεν υπάρχει ούτε πρίζα ethernet; Τέτοια προβλήματα είναι εντονότερα στις μεγάλες μονοκατοικίες, και ειδικά στις πολυόροφες οικοδομές. Όχι, δεν φταίει το router σου, ούτε η συσκευή που προσπαθείς να συνδέσεις. Απλά το σήμα του Wi-Fi σου είναι πολύ αδύναμο και "πνίγεται" μέσα από τα δομικά στοιχεία της οικοδομής αλλά και τις παρεμβολές συχνοτήτων από γειτονικά Wi-Fi, παράλληλα δεν υπάρχει δομημένη καλωδίωση στην οικοδομή για ενσύρματο internet μέσω LAN. Μία λύση θα ήταν να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη και να επενδύσεις σε ένα καινούριο ασύρματο router, ίσως σε ένα μοντέλο με περισσότερες κεραίες και βέβαια με περισσότερες δυνατότητες, ίσως και σε ένα πιο σύγχρονο πρωτόκολλο - όπως πχ. το 802.11ac. Αν το πρόβλημα σου είναι χαμηλό σήμα Wi-Fi με την επένδυση σου σε τέτοιο εξοπλισμό θα βελτιωθεί η κατάσταση κατακόρυφα μιας και αυτά τα router προσφέρουν αυξημένη ισχύ. Από την άλλη η κατάσταση θα βελτιωθεί, είναι πιθανόν όμως να μην έχεις καταφέρει να έχεις στο σημείο που θέλεις το ισχυρό σήμα Wi-Fi που χρειάζεται. Τότε η επιλογή αυτή δεν θα σε ικανοποιήσει και η λογική προστάζει να ανιχνευτεί η πραγματική αιτία του προβλήματος και να προσπαθήσουμε να την διορθώσουμε με τα μικρότερο δυνατό κόστος - οι καιροί άλλωστε το επιβάλλουν. Δοκίμασε, αν και εφόσον το επιτρέπει η δομημένη καλωδίωση του σπιτιού, να αλλάξεις θέση στο router σου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια τοποθετούν πρίζες τηλεφώνου/δικτύου σε όλα τα δωμάτια. Το δίκτυο στις ημέρες μας είναι απαραίτητο σχεδόν παντού, περίπου όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.  

    Τι κάνει ένα "WiFi extender"

    Οι εταιρείες δικτυακών προϊόντων συνειδητοποίησαν σε μικρό χρονικό διάστημα την ανάγκη για ένα λειτουργικό και αποδοτικό ασύρματο δίκτυο, αφού με την εξάπλωση των tablets και των smartphones, αλλά και άλλων συσκευών που χρησιμοποιούν ασύρματες συνδέσεις στο internet οι καταναλωτές έχουν ξεχάσει τι πάει να πει καλώδιο. Ακόμα και στη χώρα μας διατίθενται πλέον όχι απλές ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά γρήγορες που μέχρι πρόσφατα έφταναν τα 50Mbps, ενώ το τελευταίο διάστημα οι πάροχοι προσφέρουν και συνδέσεις με ταχύτητες που είναι δυνατόν ξεπεράσουν τα 100Mbps. Tα Wi-Fi extenders είναι μικροί αναμεταδότες (συνήθως χαμηλού κόστους) που τοποθετούνται στους διακόπτες ρεύματος και αναλαμβάνουν με συνοπτικές διαδικασίες να ενισχύσουν το σήμα Wi-Fi του router σου. Εσύ απλά επιλέγεις ένα σημείο που το σήμα Wi-Fi του router σου είναι σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, τοποθετείς το Wi-Fi extender σε μια πρίζα και αυτό αναμεταδίδει από εκεί το Wi-Fi σου αυξάνοντας κατακόρυφα την ισχύ της λήψης. Έχουν ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, είναι συμβατά σχεδόν με όλα τα πρωτόκολλα ασύρματης δικτύωσης (802.11 ac/b/g/n) και μπορούν να αγγίξουν θεωρητικές ταχύτητες έως και 2200 Mbit/s - τη στιγμή που γράφεται αυτός ο οδηγός. Προσφέρουν ασφάλεια μετάδοσης δεδομένων αντίστοιχη με το Wi-Fi σου υποστηρίζοντας 64/128/152-bit WEP και WPA-PSK/WPA2-PSK πρωτόκολλα ασφαλείας. Από την άλλη αρκετά από αυτά - αν όχι όλα - διαθέτουν τη λειτουργία MAC Address Filtering*, όπως και το router σου και έτσι αυξάνεις κατακόρυφα την ασφάλεια μιας και μπορούν να συνδεθούν σε αυτά μόνο οι συσκευές που θα επιλέξεις. Τα Wi-Fi extenders αυτές έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όπως η εύκολη τοποθέτηση, η απρόσκοπτη λειτουργία, ενώ πολλές φορές είναι εξοπλισμένες και με μία ή περισσότερες θύρες Ethernet (RJ45). Αυτό το χαρακτηριστικό βοηθά σημαντικά να συνδέσεις στο δίκτυο σου και συσκευές που δεν διαθέτουν ασύρματη διεπαφή δικτύου (όπως DVD Players, Blu-ray Players, φτηνά υπολογιστικά συστήματα σε ρόλο HTPC), απλά τοποθετώντας ένα καλώδιο δικτύου από τη συσκευή σου στο Wi-Fi extender. Αρκετά μοντέλα είναι σχεδιασμένα να αναπληρώνουν το ρόλο της «χαμένης» πρίζας, μέσω της οποίας τροφοδοτούνται, οπότε αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη παροχή ρεύματος δεν υπάρχει λόγος να καταργήσεις την ενίσχυση. Ακόμα και να μην διαθέτουν όμως πρίζα η αγορά ενός μικρού πολύπριζου δεν αυξάνει ιδιαίτερα το κόστος.
    * Κάθε ασύρματη συσκευή διαθέτει μία μοναδική ταυτότητα, μία "διεύθυνση" (Media Access Control Address), η οποία είναι μοναδική για κάθε συσκευή και έρχεται με την μορφή δεκαεξαδικού σειριακού αριθμού (ως αναπαράσταση). Μια εγγεγραμμένη διεύθυνση MAC δεν βγαίνει ποτέ εκτός τοπικού δικτύου και μία μη εγγεγραμμένη διεύθυνση δεν θα καταφέρει ποτέ να αποκτήσει πρόσβαση στο δίκτυο αυτό.

    Επίλεξε το Wi-Fi extender που καλύπτει τις ανάγκες σου

     

    Τι είναι το Powerline

    Αν δεν εμπιστεύεσαι τους ασύρματους αναμεταδότες ή οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές ακόμα και για αυτούς, τότε και πάλι υπάρχει επιλογή να ενισχύσεις το δίκτυο στο σπίτι ή το γραφείο επιλέγοντας μια λύση με Powerlines. Και εδώ η διαδικασία είναι αρκετά απλή, δεν θα χρειαστείς εργαλεία, δεν θα κάνεις τρύπες στους τοίχους, δεν θα αναστατώσεις την καθημερινότητα σου. Τα Powerlines λειτουργούν εκμεταλλευόμενα την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού ή του γραφείου σου, λύνοντας σου έτσι τα χέρια. Συγκεκριμένα η αρχή λειτουργίας των Powerlines θέλει να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε εγκαταστάσεις που είναι συνδεδεμένες στον ίδιο ηλεκτρολογικό πίνακα και κάτω από τον ίδιο μετρητή. Αυτό δεν έχει να κάνει με την εμβέλεια τους, αλλά με το ότι ο μετρητής κόβει το σήμα των Powerlines. Η εμβέλεια λειτουργίας τους είναι αρκετά μεγάλη - φτάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και τα 400 μέτρα. Λεπτομέρειες θα βρεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε συσκευής. Για αρχή θα χρειαστεί να προμηθευτείς ένα ζευγάρι όμοια Powerlines έτσι ώστε αυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους. Οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν kit τα οποία έρχονται με δύο Powerlines και προσφέρονται σε καλύτερη τιμή συγκριτικά με την αγορά δύο συσκευών εκτός kit. Συνδέεις το ένα Powerlines στη πρίζα του σπιτιού ή του γραφείου που βρίσκεται κοντά το router σου και, συνδέεις το router με αυτό με ένα καλώδιο δικτύου. Το δεύτερο Powerline το συνδέεις σε άλλη πρίζα του σπιτιού ή του γραφείου στο δωμάτιο που θέλεις να έχεις internet. Συνδέεις με ένα καλώδιο δικτύου το Powerline με τη συσκευή που θέλεις να έχει internet και η μεταφορά του δικτυακού σήματος αναλαμβάνουν να πραγματοποιήσουν τα Powerlines μέσα από τα καλώδια της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Η λειτουργία τους είναι plug-n-play στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζονται drivers ή κάτι άλλο οπότε δεν σε απασχολεί αν θα συνδέσεις κάποια συσκευή με Windows, Android, macOS, Linux, iOS ή οτιδήποτε άλλο, ενώ προσφέρουν και αυτά υψηλή ασφάλεια μετάδοσης δεδομένων μιας και προσφέρουν κρυπτογράφηση που φτάνει και τα 128bit AES. Σημείωσε εδώ ότι υπάρχουν Powerlines που εκτός από τη θύρα Ethernet διαθέτουν και Wi-Fi οπότε και λειτουργούν ως extenders για το Wi-Fi σου αφού μοιράζουν το internet και ασύρματα. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η πιθανή υπερθέρμανση, όταν η μετάδοση των δεδομένων είναι έντονη και πολύωρη αλλά και η τιμή λιανικής, η οποία για ένα καλό ζεύγος - με εκτεταμένες δυνατότητες - είναι συνήθως υψηλότερη από εκείνη ενός Wi-Fi extender.  

    Επίλεξε τα Powerlines που ταιριάζουν στις ανάγκες σου

     

    Whole Home Wi-Fi η απόλυτη λύση

    Αν αναζητάς την καλύτερη δυνατή λύση για να επεκτείνεις το δίκτυο στο σπίτι ή το γραφείο σου τότε θα επιλέξεις μια λύση Whole Home Wi-Fi. Προσφέρουν σταθερή σύνδεση, μπορείς να τα επεκτείνεις με δορυφόρους έτσι ώστε να καλύψεις ακόμα και αρκετά μεγάλους χώρους, ενώ προσφέρουν υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Ξεκινάς με ένα ζευγάρι Whole Home Wi-Fi (βάση και δορυφόρος) όπου συνδέεις τη βάση στο router σου και τον δορυφόρο στο σημείο που θέλεις να έχεις σύνδεση internet. Αυτά επικοινωνούν μεταξύ τους σε 3 μπάντες Wi-Fi προσφέροντας έτσι ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων μιας και χρησιμοποιούν τη μια μπάντα για αποκλειστική επικοινωνία μεταξύ τους για ανταλλαγή πληροφοριών. Επεκτείνονται εύκολα με επιπλέον δορυφόρους, ενώ ο χρήστης σε όλο τον καλυπτόμενο χώρο βλέπει διαθέσιμο ένα ασύρματο δίκτυο και η επιλογή σύνδεσης στον πλησιέστερο δορυφόρο με το καλύτερο δυνατό σήμα Wi-Fi γίνεται αυτόματα. Χρησιμοποιούν αρκετές κεραίες για τη μεταξύ τους σύνδεση και συνήθως υποστηρίζουν και τη μπάντα των 5GHz, κάτι που συμβάλει σημαντικά στην αυξημένη απόδοση τους μιας και η συγκεκριμένη μπάντα δεν έχει ακόμα ιδιαίτερες παρεμβολές. Επιπλέον οι περισσότερες συσκευές Whole Home Wi-Fi της αγοράς ενσωματώνουν και θύρες ethernet οπότε δεν σε περιορίζουν με αποκλειστική χρήση ασύρματης ή ενσύρματης σύνδεσης στο δίκτυο. Στα θετικά δεν είναι μόνο η απροβλημάτιστη σύνδεση και οι υψηλές ταχύτητες μεταφοράς, αλλά και η ευκολία σύνδεσης όπου πρακτικά ο χρήστης δεν χρειάζεται να κάνει κάτι μιας και έρχονται προρυθμισμένα για την μεταξύ τους σύνδεση. Αρκετές εταιρείες μάλιστα προσφέρουν τη δυνατότητα ελέγχου της σύνδεσης με εφαρμογή για το smartphone ή το tablet εκτοξεύοντας έτσι την χρηστικότητα της συγκεκριμένη λύσης.

    Επίλεξε τη Whole Home Wi-Fi λύση που καλύπτει τις ανάγκες σου