E-Scooters: Έξυπνη ατομική κινητικότητα για όλους!

    Εύκολη, γρήγορη, οικονομική και «πράσινη» μετακίνηση: δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooter) ήρθαν για να μείνουν, εισάγοντας στη ζωή μας την ηλεκτροκίνηση και την έννοια της…

    eSC-Main
    Εύκολη, γρήγορη, οικονομική και «πράσινη» μετακίνηση: δεν χωράει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooter) ήρθαν για να μείνουν, εισάγοντας στη ζωή μας την ηλεκτροκίνηση και την έννοια της βιώσιμης κινητικότητας!  Εκατοντάδες πολίτες επιλέγουν πλέον τα ηλεκτρικά πατίνια ως μέσο μεταφοράς, προκειμένου να μετακινηθούν οικονομικά και γρήγορα, αποφεύγοντας το καθημερινό άγχος του παρκαρίσματος και φυσικά την πολύωρη παραμονή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η χρήση των οποίων έχει αλλάξει σημαντικά λόγω της πανδημίας του COVID-19. Χάρη στην ολοένα αυξανόμενη αυτονομία τους, τα εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τους μεγαλύτερους τροχούς και τις αναρτήσεις, τα e-scooters μπορούν να μας μεταφέρουν με ασφάλεια στη σχολή ή στο γραφείο, ταχύτερα και πιο ξεκούραστα! Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης είναι η γρήγορη απόσβεση της επένδυσής μας (η τιμή λιανικής πώλησης ενός e-scooter ξεκινά από τα 200€), χάρη στο χαμηλό κόστος συντήρησης και την εξοικονόμηση καυσίμων, χρήματα τα οποία θα δαπανούσαμε για την κίνηση ενός αυτοκίνητου ή μίας μοτοσυκλέτας.

    Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά ενός e-scooter!

    • Να υπολογίσουμε τις αποστάσεις που σκοπεύουμε να διανύσουμε: ανάλογα με το μοντέλο, η αυτονομία αγγίζει ακόμα και τα 65km. Επηρεάζεται φυσικά από το βάρος του αναβάτη, τις ανηφόρες, τις κατηφόρες και… τις λακκούβες!
    • Το βάρος του αναβάτη: αν και τα περισσότερα e-scooters κατασκευάζονται για άτομα έως 100kg. (κίνηση σε ίσιο δρόμο), υπάρχουν και εξαιρέσεις.
    • Την «ιπποδύναμή» του: όσο περισσότερα τα Watt τόση μεγαλύτερη άνεση στη μετακίνηση. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν προγράμματα οδήγησης (Sport, Eco, Normal) για να προγραμματίζουν το όριο ταχύτητας, ενώ σε κάποια μοντέλα υπάρχει ακόμα και υποστήριξη Auto Cruise.
    • Τη χωρητικότητα της μπαταρίας: μεγαλύτερη μπαταρία, περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς φόρτιση και καλύτερη συμπεριφορά στις ανηφόρες (μπορούμε να έχουμε και εφεδρικές).
    • Συστήματα ανάκτησης ενέργειας: φρενάροντας, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται όταν χρειαστεί.
    • Τον τύπο των ελαστικών: τα συμπαγή ελαστικά δεν σκάνε, ωστόσο, δεν προσφέρουν την άνετη οδηγική εμπειρία της σαμπρέλας ή του αεροθαλάμου.
    • Το μέγεθος των ελαστικών: τα μεγαλύτερα ελαστικά προσφέρουν πιο ασφαλή και πιο άνετη οδήγηση.
    • Την ποιότητα του οδοστρώματος που θα κινηθούμε: ένας κακοφτιαγμένος δρόμος ενδέχεται να προκαλέσει φθορές στο e-scooter και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αναβάτη.
    • Αν διαθέτει αναρτήσεις: ελληνικοί δρόμοι αφού!
    • Φωτιστικά/ανακλαστικά σώματα: για ασφαλέστερη οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.
    • Τον τύπο των φρένων: δισκόφρενο, ταμπούρο, ηλεκτρικό ή ποδόφρενο (με σειρά αξιολόγησης).
    • Φορητότητα: αν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το πατίνι σε ΜΜΜ, θα χρειαστούμε ένα ελαφρύτερο μοντέλο με εύκολο μηχανισμό αναδίπλωσης.
    • Ποιότητα κατασκευής και ανταλλακτικά: ένα πιο προσιτό e-scooter αν προορίζεται για περιστασιακή χρήση, ένα πιο ακριβό μοντέλο αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό μεταφορικό μέσο. Βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών, καθώς στα περισσότερα μοντέλα μπορείτε να τα αλλάζετε και μόνος σας.

    Ασφάλεια, ασφάλεια, ασφάλεια!

    Μπορεί η ταχύτητα των e-scooters να περιορίζεται ηλεκτρονικά και για τη χρήση των περισσότερων μοντέλων να μην απαιτείται άδεια οδήγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τον K.O.K. ή να διαθέτουμε κάποια στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. Η αγορά ενός καλού (ποδηλατικού) κράνους, όπως και η προσθήκη μίας κόρνας ή ενός κουδουνιού (αν δεν ενσωματώνεται) για να την προειδοποίηση των πεζών και των υπολοίπων οχημάτων συστήνεται θερμά. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων σε συνθήκες δυνατού αέρα, έντονης βροχόπτησης ή παγετού, όπως και απότομοι ελιγμοί ανάμεσα στις λωρίδες των κεντρικών οδών (προσοχή στις πόρτες των αυτοκινήτων). Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα φώτα του λειτουργούν κανονικά πριν από κάθε νυχτερινή διαδρομή. Επίσης, δεν πρέπει να το εγκαταλείπουμε οπουδήποτε, τόσο για να μην ενοχλεί τους πεζούς, όσο και για να μην το… «σηκώσουν»! Keep in mind: τo e-scooter μπορεί να είναι το απόλυτο εναλλακτικό μέσο ατομικής μετακίνησης αλλά δημιουργήθηκε για να διευκοκολύνει την κυκλοφορία εντός του αστικού ιστού - όχι για να την επιβαρύνει με την ανευθυνότητά μας. Έλα στα καταστήματα Πλαίσιο και διάλεξε το έξυπνο μέσο μετακίνησης που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, μέσα από μία ευρεία γκάμα επώνυμων και αξιόπιστων προϊόντων!