Ημερολόγια: Καταγράφοντας το ταξίδι της σκέψης!

    Όσο κι αν η ψηφιακή εποχή έχει παραμερίσει τα αναλογικά μέσα, η παρουσία ενός ημερολογίου στη ζωή μας παραμένει απαραίτητη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μικρά ή μεγάλα, σε…

    Diaries-Part-II
    Όσο κι αν η ψηφιακή εποχή έχει παραμερίσει τα αναλογικά μέσα, η παρουσία ενός ημερολογίου στη ζωή μας παραμένει απαραίτητη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Μικρά ή μεγάλα, σε ουδέτερες σκούρες αποχρώσεις ή σε έντονα παιχνιδιάρικα χρώματα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας! Είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν σημειώσεις, σκαριφήματα, λίστες, τηλεφωνικούς αριθμούς, ραντεβού, όλα τα «θέλω» και τα «να μην ξεχάσω», τους στόχους, τις προσωπικές επιθυμίες, τις όμορφες και συγκινητικές στιγμές. Τα ημερολόγια δεν αποτελούν μόνο ένα ευέλικτο εργαλείο που μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά μας, δεν είναι απλά ένα επαγγελματικό ή προσωπικό δώρο. Είναι ταυτόχρονα ένα πολύτιμο δημιούργημα, το περιεχόμενο του οποίου «υφαίνεται» αργά αλλά σταθερά, μέσα από την πάροδο του χρόνου, μέσα από τις σκέψεις. Οι λόγοι για τους οποίους «επιβιώνουν» μέχρι σήμερα τα ημερολόγια είναι πολλοί:
    • Για την καταγραφή και την ανάκληση γεγονότων: Αυτός είναι ίσως και ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο αγοράζουμε ένα ημερολόγιο, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να ανατρέξουμε στο παρελθόν, ζωντανεύοντας μέσα από τις σελίδες του προηγούμενες καταστάσεις και γεγονότα. Είναι, θα έλεγε κανείς, ένα κομμάτι της μνήμης μας.
    • Για να εκφράζουμε προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις: Η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων μας βοηθά να ανακαλέσουμε και να επεξεργαστούμε παρελθόντες εμπειρίες και αποφάσεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες.
    • Η γραφή έχει τη δύναμη να θεραπεύει: Όταν καθόμαστε να γράψουμε - έστω και για λίγα δευτερόλεπτα - όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας «παγώνουν» για λίγο. Ως αποτέλεσμα, μειώνεται το άγχος, βελτιώνεται η συναισθηματική μας διάθεση και επιτυγχάνουμε μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
    • Αυξάνουν τη δημιουργικότητα: Η λευκή σελίδα αποτελεί πρόκληση για το μυαλό. Το χέρι τρέχει ελεύθερο, η σκέψη γίνεται πιο συγκροτημένη, η φαντασία απελευθερώνεται. Πόσες φορές ξεκίνησες να φτιάχνεις ένα μικρό σκίτσο ή σκάρωσες δύο μικρά στιχάκια και στην πορεία δημιούργησες ένα μικρό project;
    • Verba volant, scripta manent: Πόσες φορές έπαθε κάτι το smartphone σου ή διέγραψες κατα λάθος ραντεβού, επαφές, σημειώσεις και άλλα πολλά; Δες το ημερολόγιο ως ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού σου αρχείου. Διαφορετικά εξώφυλλα, διαφορετικές χρονιές, διαφορετικές εμπειρίες - είναι όλα εκεί, ό,τι κι αν γίνει!
    • Είναι... πρακτικά: Το αυτονόητο. Τα ημερολόγια βοηθούν τους φοιτητές, τα στελέχη επιχειρήσεων, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους - ακόμα και τις νοικοκυρές - να οργανώσουν το χρόνο τους και να ολοκληρώσουν εργασίες, να εκπληρώσουν υποχρεώσεις και να ορίσουν στόχους.
    «Αγκομαχώντας» να κρατήσουν στα λευκό τους περιθώρια ακόμα και το πιο ασήμαντο σχόλιο, οι σελίδες των ημερολογίων είναι το ίδιο χρήσιμες με τις υπενθυμίσεις που κρατάμε στο smartphone ή στο φορητό μας υπολογιστή. Μπορεί να μην κάνουνν αστείους ήχους ή να εμφανίζουν χαριτωμένα γραφικά αλλά πιστέψτε με - όσο κι αν προσπάθησα - δεν κατάφερα ποτέ να υιοθετήσω έναν 100% paperless τρόπο εργασίας...