Το Model Y της Tesla αναβαθμίζεται με AMD Ryzen APU στην Κινέζικη αγορά

    Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Model Y της Tesla από ότι φαίνεται παραδίδεται με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ στους νέους ιδιοκτήτες του, τουλάχιστον σε όσους βρίσκονται στην Κίνα. Σύμφωνα με την γνωστή…

    Model Y_3
    Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Model Y της Tesla από ότι φαίνεται παραδίδεται με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ στους νέους ιδιοκτήτες του, τουλάχιστον σε όσους βρίσκονται στην Κίνα. Σύμφωνα με την γνωστή ιστοσελίδα Electrek, η Tesla έχει ξεκινήσει τις παραδόσεις του ηλεκτρικού της crossover με ένα σύστημα infotainment στο οποίο «τρέχει» μία επιταχυνόμενη μονάδα επεξεργασίας (APU) τύπου AMD Ryzen και όχι με τον τυπικό επεξεργαστή της Intel. Οι ιδιοκτήτες της έκδοσης Performance του Model Y είναι οι πρώτοι που παρατήρησαν τη διαφορά ωστόσο ιστορικά, η Tesla χρησιμοποιεί την ίδια υπολογιστική πλατφόρμα και στα τρία επίπεδα εξοπλισμού του μοντέλου της, οπότε αναμένεται οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες και των άλλων δύο εκδόσεων του ηλεκτρικού της οχήματος να διαπιστώσουν διαφορά στις επιδόσεις του συστήματος infotainment. Για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για την ίδια APU τύπου AMD Ryzen που γνωρίζουμε από τα τελευταία μοντέλα Model S και Model X. Επίσης δεν είναι ακόμα γνωστό αν η συγκεκριμένη -και αρκετά σημαντική- αλλαγή επηρεάζει μόνο το Model Y που πωλείται στην Κίνα ή αν πρόκειται να επηρεάσει και τα οχήματα που κυκλοφορούν σε άλλες ηπείρους.

    Οι λόγοι για την αλλαγή του κεντρικού επεξεργαστή του συστήματος infotainment  ενδέχεται να οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην παγκόσμια έλλειψη chips που παρατηρείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου σχεδόν από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ενδεχομένως επίσης η εταιρεία να θέλει να μειώσει την εξάρτηση της από έναν προμηθευτή, κάτι που θα οδηγήσει και στην μείωση του συνολικού κόστους. Θα μπορούσε πάντως να σημάνει και την ολοκληρωτική μετάβαση της προϊοντικής γκάμας της Tesla στην πλατφόρμα της AMD, αν και τέτοιες κινήσεις εν μέσω πανδημίας θα χαρακτηρίζονταν παρακινδυνευμένες λαμβάνοντας υπόψη πόσο ρευστά είναι ακόμα τα πράγματα στον κλάδο.

    Tags