Το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα

    Στις αρχές καλοκαιριού, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ήταν η πρώτη στον κόσμο που θα υϊοθετούσε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Πριν την ανακοίνωση,…

    El-Salvador_Nayib-Bukele
    Στις αρχές καλοκαιριού, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα ήταν η πρώτη στον κόσμο που θα υϊοθετούσε το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Πριν την ανακοίνωση, είχε προηγηθεί η κατάθεση νομοσχεδίου (από τον ίδιο) και η υπερψήφιση του (εν μέσω διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση για την αδικαιολόγητη επίσπευση της διαδικασίας) από τους 62 από τους συνολικά 84 βουλευτές στο Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ. https://twitter.com/nayibbukele/status/1402507224916836352 Τότε, ο Ναγίμπ Μπουκέλε είχε δηλώσει ότι ο στόχος του νομοσχεδίου ήταν να ενισχύσει την οικονομική ένταξη στην χώρα του, όπου μόλις το 30% των πολιτών της είχαν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Επιπλέον, είχε δηλώσει ότι το Bitcoin θα έφερνε στην χώρα επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει το Bitcoin ως μεγάλο πλεονέκτημα για την μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμβάσματα στην χώρα του, και μάλιστα χωρίς να χάνονται πάρα πολλά χρήματα σε ενδιάμεσους (για προμήθειες κ.ά.). Για να έχετε μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα, το 2020, τα εμβάσματα στη χώρα ανήλθαν σε $5,9 δισεκατομμύρια, και όπως είναι φυσικό αναλογούν σε μεγάλο ποσοστό της οικονομίας, σχεδόν στο 22% του ΑΕΠ.

    Για να κάμψει τότε τις όποιες ανησυχίες ή και αντιστάσεις από τις επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές με Bitcoin (π.χ. να δέχονται το κρυπτονόμισμα ως αντίτιμο για υπηρεσίες ή αγαθά) αλλά παράλληλα, και επειδή πολλές εξέφρασαν απροθυμία να πάρουν ρίσκα λόγω της αστάθειας που υπάρχει στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, η κυβέρνηση θα άπλωνε ένα «προστατευτικό δίκτυ» μέσω της Τράπεζας ανάπτυξης του Ελ Σαλβαδόρ, η οποία σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα δημιουργούσε ένα ταμείο εμπιστοσύνης με αποθεματικό $150 εκατομμυρίων, το οποίο θα χρησίμευε και για τη διευκόλυνση των ανταλλαγών μεταξύ Bitcoin και δολαρίων ΗΠΑ στη χώρα. https://twitter.com/AaronvanW/status/1435236902274220040 Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή και το Ελ Σαλβαδόρ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που υϊοθετεί το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα της και όπως μπορείτε να δείτε και στα tweets που παραθέτουμε, οι πληρωμές για απλά καθημερινά αγαθά έχουν ήδη ξεκινήσει. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1435316230307688454 Αν και ο νόμος εφαρμόστηκε, εντούτοις μεγάλο ποσοστό των πολιτών δεν φαίνεται να γνωρίζει πως λειτουργεί το κρυπτονόμισμα ή πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ο νόμος του Ελ Σαλβαδόρ για το Bitcoin ορίζει ότι το γνωστό κρυπτονόμισμα θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό ως μέθοδος πληρωμής παντού στη χώρα, ωστόσο δεν είναι σαφές (παρόλο που το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε πριν από τρεις μήνες περίπου στο Κογκρέσο) πόση προσπάθεια κατέβαλε η κυβέρνηση για να προετοιμάσει τον πληθυσμό της για την εξέλιξη. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της ιστοσελίδας CoinDesk, σύγχυση δεν υπάρχει μόνο στους πολίτες ή στις τοπικές επιχειρήσεις αλλά ακόμα σε… τράπεζες στην χώρα, κάτι που βεβαίως είναι απολύτως φυσιολογικό (θα θυμάστε ενδεχομένως ορισμένοι από εσάς την μετάβαση από τη δραχμή στο ευρώ στην χώρα μας που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2001). Για να αυξηθεί πάντως ο ρυθμός υϊοθέτησης του κρυπτονομίσματος, η κυβέρνηση παρέχει $30 σε Bitcoin σε κάθε πολίτη της χώρας ενώ βεβαίως παρέχει και το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo.