Τελευταίο «αντίο» στον εμβληματικό ηθοποιό Σερ Τόμας Σον Κόνερι...

    «Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις...», είχε απαγγείλει με την καθηλωτική φωνή και τη χαρακτηριστική προσφορά του ο…

    Sean-Connery-Close-Up
    «Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις...», είχε απαγγείλει με την καθηλωτική φωνή και τη χαρακτηριστική προσφορά του ο πολυβραβευμένος Σκωτσέζος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών Σερ Τόμας Σον Κόνερι, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών - σε ηλικία 90 ετών - έχοντας κάνει πράξη τους στίχους του μεγάλου Έλληνα ποιητή... Ο Κόνερι γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1930 στο Φάουντενμπριτζ του Εδιμβούργου, γιος της Euphemia "Effie" McBain (πατρ. McLean), καθαρίστριας, και του Τζόζεφ Κόνερι, εργάτη σε εργοστάσιο και οδηγού φορτηγού. Ο πατέρας του ήταν Καθολικός με ιρλανδο-σκωτική καταγωγή, ενώ η μητέρα του ήταν Σκωτσέζα Προτεστάντισσα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τον αποκαλούσαν Σον, το μεσαίο του όνομα, πολύ πριν γίνει ηθοποιός. Το πρώτο του επάγγελμα ήταν γαλατάς στο Εδιμβούργο. Ακολούθως κατατάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό, αλλά απολύθηκε λόγω προβλημάτων υγείας και επέστρεψε στην παλιά του δουλειά κάνοντας διάφορες εργασίες, όπως οδηγός λεωφορείου, εργάτης, μοντέλο για το κολλέγιο Καλών Τεχνών του Εδιμβούργου, στιλβωτής φερέτρων - ακόμα και μπόντι μπίλντερ στα «Μίστερ Υφήλιος». Ήταν ευρύτερα γνωστός ως ο πρώτος επίσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Βρετανό μπον-βιβέρ κατάσκοπο Τζέιμς Μποντ, ενσαρκώνοντάς τον σε επτά συνολικά ταινίες. Κατείχε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσά τους Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Χρυσές Σφαίρες και BAFTA. Το 1987 κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου στην ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα «Οι Αδιάφθοροι», ενώ τον Ιούλιο του 2000 χρίστηκε Ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Ωστόσο, αξέχαστες παραμένουν οι συγκλονιστικές ερμηνείες του σε κινηματογραφικές επιτύχιες όπως «Έγκλημα στο Όριαντ Εξπρές», «Το όνομα του ρόδου», «Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία» και «Ο Βράχος». Το 2004, με μουσική επένδυση του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου - με τον διατηρούσε στενή φιλία - είχε απαγγείλει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη αλλά και ολόκληρης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την «Ιθάκη». «Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σερ Σον Κόνερι. Η απαγγελία του εμβληματικού ηθοποιού περιέχεται στο CD με τίτλο «Ithaca», το οποίο συνοδεύει το βιβλίο με τα ζωγραφικά έργα της συζύγου τού Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι, «A journey in colour». Αποχαιρετάμε τον πολυαγαπημένο και σπουδαίο ηθοποιό, τον Βρετανό Ιππότη και τον καλύτερο Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών με τα λόγια του ποιητή:

    Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη. Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου. Aλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου. Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει· και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί, πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο, μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.