Plaisio Blog

Πράκτορες των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους όταν αποκαλύφθηκε η υπηρεσία μηνυμάτων της CIA

Χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός, δεκάδες κατάσκοποι των ΗΠΑ φαίνεται πως σκοτώθηκαν στο Ιραν και την Κίνα όταν σφάλμα στην υπηρεσία επικοινωνιών επέτρεπε σε τρίτους να βλέπουν τις συνομιλίες του χρησιμοποιώντας απλά τη μηχανή αναζήτησης της Google.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μεταξύ του 2009 και του 2013 η υπηρεσία που χρησιμοποιούσε η CIA σε παγκόσμιο επίπεδο για την επικοινωνία μεταξύ των πρακτόρων της, λόγο σφάλματος στη λειτουργία της ιστοσελίδας που χρησιμοποιούνταν  από τους πράκτορες είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο να χάσουν τη ζωή τους.

Η υπηρεσία επικοινωνίας είχε χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση στη Μέση Ανατολή από στρατιώτες με στόχο να επικοινωνούν στα μέτωπα του πολέμου και δεν προοριζόταν για ευρεία χρήση. Στην πορεία και επειδή η συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν εύχρηστη αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί και από τη CIA.

Την αρχική ανακάλυψη του προβλήματος φέρετε να έχουν κάνει Ιρανοί μιας και τα πρώτα δείγματα κενού ασφάλειας στο συγκεκριμένο δίκτυο επικοινωνίας της CIA εμφανίστηκαν όταν επί προεδρίας Barack Obama είχε εντοπιστεί μυστικό εργοστάσιο κατασκευής πυρηνικών όπλων στο Ιράν.

Ιρανοί πράκτορες φαίνεται πως εντόπισαν τη σελίδα που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί πράκτορες και με τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης Google αναζήτησαν και άλλες μυστικές ιστοσελίδες της CIA, κάτι που φαίνεται ότι κατάφεραν.

Οι Αμερικανοί υπολογίζουν πως μέχρι το 2011 οι Ιρανοί είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο δίκτυο της CIA, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2010 είχαν εντοπίσει ένα δίκτυο τριάντα Αμερικανών πρακτόρων. Αυτό οδήγησε σε φυλάκιση αλλά και εκτέλεση πληροφοριοδοτών, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και επίσημα!

Οι Ιρανοί με εκπομπή στην τηλεόραση ενημέρωναν τους συμπολίτες τους πως κάποιες ευκαιρίες για εργασία σε website εταιρειών που υπόσχονταν εργασία, visa και εκπαίδευση στο εξωτερικό έρχονταν από ψεύτικες εταιρείες.

Οι πολίτες που απαντούσαν συνήθως κατέληγαν σε συνάντηση με αξιωματούχους της CIA σε άλλα σημεία όπως η Κωνσταντινούπολη ή του Ντουμπάι με στόχο τη στρατολόγηση για τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Λίγο αργότερα από τους Ιρανούς φαίνεται πως κινήθηκαν και οι Κινέζοι, όπου κατάφεραν να εντοπίσουν τη φυσική θέση τριάντα Αμερικανών πρακτόρων και να τους εκτελέσουν.

Οι πληροφορίες που έχουν δοθεί στο Yahoo News από έντεκα πρώην μέλη της κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν πως Ιρανοί και Κινέζοι συναντήθηκαν με στόχο την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών. Από αυτή τη συνάντηση οι Αμερικανοί στάθηκαν τυχεροί μιας και πράκτορας τους στη Ρωσία ενημερώθηκε σχετικά και με τη σειρά του ενημέρωσε όλους τους πράκτορες στη χώρα για αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας. Έτσι φαίνεται πως οι πράκτορες των ΗΠΑ στη Ρωσία γλύτωσαν την αποκάλυψη και τα χειρότερα που πιθανόν θα ακολουθούσαν.

Το τραγικό στην παραπάνω υπόθεση είναι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε ενημερωθεί αρκετά νωρίτερα, ήδη από το 2008, πως το συγκεκριμένο σύστημα επικοινωνιών μπορεί να παραβιαστεί και έτσι οι πράκτορες θα βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, όπως βέβαια και όλοι όσοι συνεργάζονταν μαζί τους.

Η αποκάλυψη είχε γίνει από τον John Reidy, άνθρωπος που έκανε τις προσλήψεις για τη CIA στο Ιράν εκείνη την περίοδο. Το αποτέλεσμα ήταν ο John Reidy να απολυθεί μετά από τα παραπάνω λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και σήμερα η CIA αναζητά ευθύνες για αυτή την πραγματικά τεράστια μα κυρίως τραγική αποτυχία.

Η παραπάνω ιστορία θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας εξαιρετικής κινηματογραφικής ταινίας κατασκοπίας αν δεν περιλαμβάνονταν σε αυτή τόσες χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Avatar

Γ. Αρβανιτίδης

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie