Light mode
Dark mode
Burger menu

    Οι Ρώσοι λένε πως η διαρροή αέρα από τον ISS ίσως ήταν σαμποτάζ!

    Την περασμένη εβδομάδα η NASA ανακοίνωσε πως υπήρχε μια μικρή διαρροή αέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν αποτέλεσε απειλή για το πλήρωμα και τελικά διορθώθηκε το πρόβλημα. Οι Ρώσοι όμως ήδη…

    iss-leak-hole
    Την περασμένη εβδομάδα η NASA ανακοίνωσε πως υπήρχε μια μικρή διαρροή αέρα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), δεν αποτέλεσε απειλή για το πλήρωμα και τελικά διορθώθηκε το πρόβλημα. Οι Ρώσοι όμως ήδη ερευνούν την πιθανότητα να ήταν σαμποτάζ! Η διαρροή αέρα εντοπίστηκε σε μια συνδεδεμένη κάψουλα Soyuz και προερχόταν από μια πολύ μικρή τρύπα διαμέτρου περίπου 2 χιλιοστών την οποία οι αστροναύτες του ISS σε συνεργασία με το κέντρο ελέγχου της αποστολής έκλεισαν. Ο αστροναύτης Alexander Gerst έκλεισε προσωρινά την τρύπα με το δάχτυλο του, πριν οι συνάδελφοι του φέρουν ταινία για την προσωρινή επισκευή. Στη συνέχεια τόσο το κέντρο ελέγχου όσο και οι αστροναύτες παρακολουθούσαν στενά τόσο τις μετρήσεις όσο και το προσωρινά επισκευασμένο σημείο για να διαπιστώσουν ότι δεν συνεχιζόταν η διαρροή. Οι πρώτη υπόθεση για την δημιουργία της μικρής τρύπας ήταν το χτύπημα από ένα μικρό μετεωρίτης ή κάποιο κατάλοιπο σε τροχιά. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε πως η τρύπα είχε δημιουργηθεί από τρυπάνι, πιθανόν είχε επισκευασθεί γρήγορα και πρόχειρα από όποιον την έκανε. [caption id="attachment_34111" align="aligncenter" width="768"] Η τρύπα που εντοπίστηκε στον ISS φαίνεται σαν να έχει γίνει με τρυπάνι[/caption] Ο επικεφαλής της Roscosmos, Dmitry Rogozin, δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα σαμποτάζ.
    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικεφαλής της Ρώσικης Υπηρεσίας Διαστήματος υποπτεύεται πως η τρύπα δεν έγινε κατά λάθος από ένα τρυπάνι. Αν και είναι πιθανόν αυτό να συνέβη στο έδαφος και όχι στο διάστημα, ο Rogozin δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα κάποιος αστροναύτης του ISS να το έκανε, ούτε όμως έχει αποκλείσει και το κατασκευαστικό λάθος. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν το παραπάνω συμβάν θα επηρεάσει την εκτόξευση του επόμενου Soyuz, η οποία και είναι προγραμματισμένη για τις 11 Οκτωβρίου.