Δημήτρης Γράτσος
    Ιουν 21, 6:05πμ

    Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί!

    Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί με απόφαση του ΟΗΕ, ως η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα (International Day of Yoga) από το 2015. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το άγχος χτυπάει…

    International-Yoga-Day-2021-Plaisio-Blog-9
    Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί με απόφαση του ΟΗΕ, ως η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα (International Day of Yoga) από το 2015. Σε μια εποχή που όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το άγχος χτυπάει «κόκκινο», η χαλάρωση είναι είδος προς εξαφάνιση. Λύσεις υπάρχουν, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει η θέληση και κυρίως ο χρόνος. Για παράδειγμα η Γιόγκα αποτελεί ιδανική εναλλακτική, καθώς δεν αρκεί να γυμνάζεις μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Επί της ουσίας πρόκειται για μια φιλοσοφία ζωής, η οποία περιλαμβάνει σωματική, ψυχική και πνευματική εξάσκηση.

    Μια ιστορία 6.000 χρόνων

    Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Η λέξη Γιόγκα (Yoga) προέρχεται από τα σανσκριτικά και σημαίνει «ένωση» ή «σύνδεση». Γεννήθηκε πριν από περίπου 6.000 χρόνια στην Ινδία και από το 2015 γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα, κάθε 21η Ιουνίου. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με το Θερινό Ηλιοστάσιο του Βορείου Ημισφαιρίου. Σε ελεύθερη μετάφραση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου! Η πρωτοβουλία για το εορτασμό της σε παγκόσμιο επίπεδο, ανήκει στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 υπέβαλλε σχετικό αίτημα προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία στις 11 Δεκεμβρίου το υιοθέτησε. Και εγένετο η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα.

    Μπορούν να κάνουν όλοι;

    Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Ακόμη κι αν νιώθεις πνευματικά και σωματικά ακατάλληλος για τέτοιου είδους εξάσκηση, δεν χρειάζεται να φοβάσαι! Η Γιόγκα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αργές κινήσεις, τεχνικές διαλογισμού και ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικά εύκολα. Πάντα υπό τις οδηγίες και την σωστή καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή ή την εκπαιδεύτρια σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λεπτό στρώμα, εσύ και η διάθεση σου να αφήσεις πίσω τη ρουτίνα της καθημερινότητας!

    Γιόγκα και στη δουλειά!

    Διεθνής Ημέρα Γιόγκα: Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Η καθιστική ζωή, είτε λόγω της πολύωρης παραμονής στο γραφείο είτε με την αναγκαστική τηλεργασία από το σπίτι, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για μια υγιή καθημερινότητα. Πολλές εταιρείες ήδη έχουν εντάξει προγράμματα Γιόγκα εν ώρα εργασίας, τα οποία πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Όπου κι αν βρίσκεσαι, αρκεί μια οθόνη και η απαραίτητη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για να μυηθείς στα μυστικά της Γιόγκα. Και να επωφεληθείς από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Προφανώς, το Πλαίσιο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, οπότε κάθε Παρασκευή ακολουθούμε πίστα τις οδηγίες από την Στέλλα Σαμαρτζή. Και κάπως έτσι, η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα είναι για εμάς άλλη μια μέρα στη «δουλειά».