3+1 Προορισμοί για ένα ξεχωριστό Πάσχα!

    Ο καιρός έχει φτιάξει, η θερινή ώρα επέστρεψε και αρχίζει να μυρίζει Άνοιξη. Το Πάσχα «πέφτει» σε μια όμορφη περίοδο, μετά τον Χειμώνα και αυτό σου δίνει έναν ακόμα λόγο να πεις… «έφυγα»!   Τί θα…

    3+1 Προορισμοί για ένα ξεχωριστό Πάσχα!

    Ο καιρός έχει φτιάξει, η θερινή ώρα επέστρεψε και αρχίζει να μυρίζει Άνοιξη. Το Πάσχα «πέφτει» σε μια όμορφη περίοδο, μετά τον Χειμώνα και αυτό σου δίνει έναν ακόμα λόγο να πεις… «έφυγα»!

     

    Τί θα έλεγες να ζήσεις κάτι διαφορετικό φέτος; Υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα που γιορτάζουν το Πάσχα με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο! Φυσικά δεν μπορούμε να τους αναφέρουμε όλους. Άλλωστε η χώρα μας φημίζεται για τις παραδόσεις της. Όμως, ο #PlaisioExpert ξεχώρισε μερικούς για εσένα.  

     

    Λεωνίδιο - Η βραδιά των αερόστατων 🎈

     

    Η Πελοπόννησος κρύβει πολλά… διαμάντια! Και ένα από αυτά είναι το Λεωνίδιο, μιας και συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα. Το Πάσχα, οι κάτοικοι του Λεωνιδίου κατασκευάζουν εκατοντάδες χάρτινα, πολύχρωμα αερόστατα που αποκαλούν «αφανούς».

     

    Τα αερόστατα απελευθερώνονται και φωτίζουν τον ουρανό όταν οι ιερείς αναγγείλουν το «Χριστός Ανέστη», δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα. Η κίνηση αυτή δηλώνει την ανάσταση της ψυχής, την κάθαρση, αλλά και την απελευθέρωση. Σύμφωνα με μελετητές, το συγκεκριμένο έθιμο προήλθε από ναυτικούς που είχαν ταξιδέψει στην Ιαπωνία και την Κίνα!

     

    Και όσο είσαι εκεί, θα σου προτείναμε να επισκεφτείς τη Μονή Παναγίας Ελώνης και την παραλία της Πλάκας. Φυσικά, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις και να μάθεις περισσότερα για την Τσακωνική διάλεκτο, η οποία ομιλείται ακόμα και σήμερα!

     


     

    Σαντορίνη - Τα τενεκεδένια φαναράκια 🕯

     

    Ο επόμενος προορισμός βρίσκεται στις Κυκλάδες. Ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά της Ελλάδας, γιορτάζει το Πάσχα με το δικό του τρόπο. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Παρασκευή, όλα τα δρομάκια του χωριού Πύργος στολίζονται με τενεκεδένια λυχναράκια. Το αποτέλεσμα; Ένα «ποτάμι» φωτιάς που τρεμοπαίζει κατά την περιφορά του Επιταφίου. Το θέαμα είναι μοναδικό, τόσο αν το βλέπεις από μακριά, όσο και όταν βρίσκεσαι εκεί.

     

    Μερικά μέρη για να επισκεφτείς κατά τη διαμονή σου είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου, οι τρεις καμπάνες των Φηρών και την Κόκκινη Παραλία. Έτσι, θα καλύψεις ιστορία, διασκέδαση και απέραντη θέα, με λίγες μόνο επισκέψεις!

     


     

    Κύθνος - Η κούνια της Λαμπρής ⛪

     

    Επόμενος στάση, η Κύθνος! Κάθε χρόνο, οι κάτοικοι ασπρίζουν τα σοκάκια κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και μια μυρωδιά ψημένου κουλουριού γεμίζει τους δρόμους.

     

    Εκτός από τα Λαμπριάτικα κουλούρια, οι κάτοικοι ετοιμάζουν και Θερμιώτικες πίτες για το Μεγάλο Σάββατο. Οι εορτασμοί φτάνουν στο απόγειό τους με την Κούνια της Λαμπρής. Τη Δευτέρα του Πάσχα, στήνεται μια ξύλινη κούνια. Σε αυτήν κάθονται νέοι και νέες με παραδοσιακές στολές και σύμφωνα με το έθιμο, όποιος ή όποια κουνήσει κάποιον άλλο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπου, σε γάμο.

     

    Φυσικά, τους εορτασμούς συνοδεύουν παραδοσιακοί χοροί και πολλά κεράσματα! Μιας και είσαι στο νησί, κάνε μια βόλτα στο γραφικό λιμάνι του Μέριχα, πεζοπορία προς το Κάστρο της Ωριάς και ανακάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της χώρας, το Καταφύκι!

     


     

    Φολέγανδρος - Πάσχα από σπίτι σε σπίτι 🐤

     

    Τελευταία στάση για το φετινό Πάσχα, η Φολέγανδρος. Και εδώ οι κάτοικοι του νησιού φροντίζουν να «φρεσκάρουν» τα σπίτια τους, ανανεώνοντας το λευκό τους χρώμα. Έτσι, θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τους επισκέπτες του νησιού.

     

    Η περιφορά διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες και πηγαίνει κυριολεκτικά από σπίτι σε σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, ευλογείται το σπίτι, αλλά και οι νοικοκύρηδες. Φυσικά, οι κάτοικοι του νησιού ανοίγουν τις πόρτες τους και στους παρευρισκόμενους, προσφέροντας τοπικά, πασχαλινά εδέσματα και ποτά.

     

    Όσο βρίσκεσαι στην… «ξελογιάστρα» των Κυκλάδων, σου προτείνουμε να επισκεφτείς το κάστρο, τον Φάρο Ασπροπούντα και την Χρυσοσπηλιά!

     


     

    Όπου και αν αποφασίσεις να περάσεις το Πάσχα, σου ευχόμαστε να είναι μοναδικό και να ξενοιάσεις από την καθημερινότητα! Πριν φύγεις, όμως, μην ξεχάσεις το βαφτιστήρι! Ετοίμασέ του μια ξεχωριστή λαμπάδα και πέρνα τη μέρα μαζί του!