WWDC 2022 | iPadOS 16: Νέο multitasking, νέες επιλογές συνεργασίας, app καιρού και άλλα πολλά!

    To iPad ακόμα πιο παντοδύναμο! Η παρουσίαση της Apple στο WWDC 2022 είχε κάτι σημαντικό για όλες τις πλατφόρμες του τεχνολογικού κολοσσού και προφανώς το iPad δεν θα μπορούσε να λείπει από τις…

    Apple-WWDC22-iPadOS16-hero-220606_big.jpg.large
    To iPad ακόμα πιο παντοδύναμο! Η παρουσίαση της Apple στο WWDC 2022 είχε κάτι σημαντικό για όλες τις πλατφόρμες του τεχνολογικού κολοσσού και προφανώς το iPad δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εξελίξεις. Το iPadOS 16 θα λάβει όλα τα χαρακτηριστικά του iOS 16, όπως είναι η νέα παραμετροποίηση οθόνη κλειδώματος, η δυνατότητα διαμοιρασμένου άλμπουμ, την δυνατότητα για τους χρήστες να κάνουν copy-paste αντικείμενα από φωτογραφίες αλλά και να πολλές άλλες νέες λειτουργίες που θα δεις εδώ. Όμως το iPadOS λαμβάνει νέες δυνατότητες καθώς και κάποιες που πριν περιοριζόντουσαν αποκλειστικά σε άλλες συσκευές της Apple. Αναλυτικότερα:

    Weather App

    [caption id="attachment_82814" align="alignnone" width="1163"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Weather App[/caption] Αν χιονίζει και αν βρέχει… το iPad σου θα σου δίνει πληροφορίες για τον καιρό! Το νέο Weather App για το iPad, δίνει στους χρήστες πληροφορίες καιρού, ταχύτητας ανέμου, δείκτες υπεριώδους ακτινοβολίας, ώρα ανατολής και δύσης του ήλιου και άλλα. Ό,τι δηλαδή και στο iPhone σου! Επιλογές συνεργασίας! [caption id="attachment_82815" align="alignnone" width="1196"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Η συνεργασία πολλών χρηστών ποτέ δεν ήταν πιο εύκολη στο iPad! Μπορείς να στείλεις πρόσκληση μέσω Messages σε συναδέλφους ξεχωριστά ή ως ομάδα και να ξεκινήσουν αμέσως να επεξεργάζονται το ίδιο αρχείο σε πραγματικό χρόνο. Αυτό μπορεί να γίνει σε apps της Apple όπως το Keynote αλλά η λειτουργία αναμένεται σε περισσότερες εφαρμογές τρίτων. Ακόμα και αν δεν έχεις ανοιχτό το αρχείο που έχει δωθεί για συνεργατική επεξεργασία, μπορείς να λαμβάνεις updates για τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσω Messages ενώ δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει άμεσα FaceTime με τους συνεργάτες σου οποιαδήποτε στιγμή.

    Freeform app

    [caption id="attachment_82816" align="alignnone" width="1145"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. FreeForm App [/caption] Όταν η ομάδα χρειάζεται χώρο και χρόνο για brainstorming, το Freeform App είναι στην ουσία ένας μεγάλος ψηφιακός ασπροπίνακας. Έχει πλήρη υποστήριξη Apple Pencil, ενώ οι χρήστες μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και να παρακολουθούν τι κάνουν οι άλλοι χρήστες. Υποστηρίζει την ενσωμάτωση εικόνων, ζωγραφικής αλλά και video, ενώ το FaceTime είναι πανταχού παρών με πλήρη ενσωμάτωση ώστε οι συνεργάτες να είναι πάντα σε συνεννόηση.

    Συνεργασία στο Safari!

    [caption id="attachment_82817" align="alignnone" width="1189"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Safari[/caption] Η συνεργασία συνεχίζεται και στο web, με την δυνατότητα να μοιράζονται οι χρήστες πολλαπλές καρτέλες, ενώ όλοι στην ομάδα μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους καρτέλες, σελιδοδείκτες ή ακόμα και φωτογραφίες παρασκηνίου για να δώσει στην ομάδα περισσότερο στιλ. Με μια ματιά στις καρτέλες οι χρήστες μπορούν να δουν ποιος κοιτάει τι ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο.

    Stage Manager: Το Multitasking στο iPad όπως θα έπρεπε να είναι!

    [caption id="attachment_82817" align="alignnone" width="1141"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Stage Manager[/caption] Τα iPads με Μ1 chip (iPad Pro και iPad Air) πλέον έρχονται πιο κοντά στο… MacOS με το Stage Manager! Το χαρακτηριστικό θα εμφανιστεί στα νέο MacOS Ventura αλλά θα κάνει και το άλμα προς το iPad. Πλέον οι χρήστες μπορούν να έχουν πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές αριστερά της οθόνης και αγγίζοντάς μια στοίβα, θα μπορούν να εναλλάσσουν τα παράθυρα. Επίσης, οι εφαρμογές θα μπορούν να αλλάξουν μέγεθος και να υπερκαλύπτουν η μία την άλλη ως ένα κανονικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί παράθυρα, ώστε αφενός να μπορούν οι χρήστες να έχουν πολλαπλές εφαρμογές στο προσκήνιο (όπως σε ένα Mac) αλλά και να έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο app dock. Ταυτόχρονα, συνδέοντάς το iPad σε μια εξωτερική οθόνη (σε αναλύσεις μέχρι ), μπορεί πλέον να δείχνει σε υψηλή ανάλυση, χωρίς μαύρα περιθώρια ενώ μπορεί το ίδιο το iPad να χρησιμοποιηθεί σαν δευτερεύουσα οθόνη. Η λειτουργία είναι συμβατή με πληκτρολόγια και ποντίκια ενώ υποστηρίζεται κανονικά το Apple Pencil.

    Reference Mode

    [caption id="attachment_82818" align="alignnone" width="1108"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Reference Mode[/caption] Το τελευταίο χαρακτηριστικό θα χαροποιήσει τους… pros! Το 12.9 iPad Pro με την Liquid Retina XDR θα μπορεί να δείχνει τα χρώματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να κάνουν σωστό color grading σε ολόκληρη την ροή εργασίας τους, επεξεργαζόμενοι εικόνες ή/και video.

    Και τα λοιπά και τα λοιπά...

    [caption id="attachment_82820" align="alignnone" width="1130"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος. Live Text[/caption] Φυσικά, υπήρξαν δεκάδες μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν την ζωή μας στο iPadOS 16 πολύ πιο εύκολη. Πλέον με το Live Text μπορείς να αντιγράφεις κείμενο από video, ενώ ο εσωτερικός χώρος του iPad μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Memory Swap ώστε οι εφαρμογές να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν ως μνήμη RAM. Οι χρήστες iPad θα πρέπει να περιμένουν το iPadOS 16 φέτος (συνήθως προς το φθινόπωρο). Βέβαια εσύ δεν χρειάζεται να περιμένεις για να εξασφαλίσεις το αγαπημένο σου iPad, γι αυτό τσέκαρε τα iPad Pro και iPad Air 😉