WWDC 2022 | iOS 16: Μάθε τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει στο iPhone!

    Ανασχεδιασμένη Lock Screen, Messages, Wallet, Maps, iCloud Shared Photo Library και πολλά άλλα: το εναρκτήριο Keynote του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC 2022 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως…

    Apple-WWDC22-iOS16-iCloud-Shared-Photo-Library-Camera-app-220606_inline.jpg.large_2x
    Ανασχεδιασμένη Lock Screen, Messages, Wallet, Maps, iCloud Shared Photo Library και πολλά άλλα: το εναρκτήριο Keynote του συνεδρίου προγραμματιστών WWDC 2022 επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις, ωστόσο, όπως αναμενόταν, την παράσταση «έκλεψε» για άλλη μία φορά η νεότερη έκδοση για το λειτουργικό σύστημα των iPhone – iOS 16.
    Σύμφωνα με την Apple, το iOS είναι το πιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα για κινητά στον κόσμο. Με τα νέα μοναδικά χαρακτηριστικά που εισάγει σε αυτό, οι developers θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νεότερα APIs για να εμπλουτίσουν τις εφαρμογές τους, να προσφέρουν νέα εργαλεία και widgets, να εισάγουν εικόνες υψηλής ευκρίνειας από τους Χάρτες (και όχι μόνο), να προσφέρουν καλύτερες in-app εμπειρίες και πολλά άλλα! [caption id="attachment_82754" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Επίσης, με το iOS 16 οι χρήστες θα μπορούν να επεξεργάζονται τα μηνύματα που έχουν ήδη στείλει μέσω της εφαρμογής Messages, να εξατομικεύουν κατά βούληση την εμφάνιση αλλά και τις δυνατότητες της οθόνης κλειδώματος, να μοιράζονται περιεχόμενο με περισσότερους τρόπους μέσω του SharePlay, να εναλλάσσουν την εισαγωγή/επεξεργασία κειμένου μεταξύ φωνής και πληκτρολόγησης, αλλά και να απολαμβάνουν τις νέες λειτουργίες απορρήτου. Το iOS 16 θα κυκλοφορήσει - κατά πάσα πιθανότητα - αυτό το φθινόπωρο (παρέα με το επόμενο iPhone), διαθέσιμο μόνο σε iPhone 8 ή νεότερα μοντέλα, που σημαίνει ότι οι ακόλουθες συσκευές δεν πρόκειται λάβουν την εν λόγω αναβάθμιση: iPhone 7 PlusiPhone 7iPhone 6s, iPhone 6s Plus και iPhone SE (2016). Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά που θα κάνουν τη διαφορά και υπόσχονται να βελτιστοποιήσουν την κύρια εμπειρία χρήσης του iPhone:
    Επεξεργασία και ανάκληση μηνυμάτων
    «Τα ενοχλητικά τυπογραφικά λάθη ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο Craig Federighi (Senior Vice President of Software Engineering, Apple), καθώς παρουσίασε τρία από τα πλέον αναμενόμενες λειτουργίες για την εφαρμογή Messages. Αρχικά, στο iOS 16 θα μπορείς να επεξεργαστείς τα απεσταλμένα μηνύματα. Έτσι, εάν π.χ. παρατηρήσεις κάποιο τυπογραφικό λάθος, θα μπορείς να επεξεργαστείς το μήνυμα εκ των υστέρων. Ένα μικροσκοπικό "edited" θα εμφανίζεται κάτω από το μήνυμα. [embed]https://www.apple.com/newsroom/videos/ios16-messages/ios16-messages/large_2x.mp4[/embed] Στη συνέχεια (και αυτό μπορεί να γίνει το νέο αγαπημένο σου χαρακτηριστικό) θα μπορείς να ανακαλέσεις αμέσως ένα απεσταλμένο μήνυμα. Εάν κατά λάθος στείλεις ένα ημιτελές μήνυμα, μπορείς να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αναίρεσης αποστολής (Undo Send) για να αποτρέψεις την ανάγνωσή του. Τέλος, θα μπορείς να μαρκάρεις μηνύματα (και ολόκληρα threads) ως μη αναγνωσμένα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χρήσιμο εργαλείο για όταν δεν έχεις χρόνο να απαντήσεις σε ένα μήνυμα εκείνη τη στιγμή, αλλά θέλεις να βεβαιωθείς ότι θα επιστρέψεις σε αυτό αργότερα.
    Το iPhone αποκτά μια νέα, προσαρμόσιμη οθόνη κλειδώματος
    Ανασχεδιασμένη, προσωποποιημένη, φρέσκια: ένα από τα πράγματα που βλέπεις περισσότερο στο iPhone είναι φυσικά η οθόνη κλειδώματος (ειδικά αν έχεις iPhone με Face ID), για αυτό και το iOS 16 φέρνει την πιο ουσιαστική ενημέρωση που έχουμε δει σε αυτή μέχρι σήμερα. Πλέον, πατώντας παρατεταμένα στην οθόνη κλειδώματος, θα μπορείς να εγκαταστήσεις widgets, να επιλέγεις ή να αλλάζεις εικόνες τυχαία μέσω Photo Shuffle, εφαρμόσεις διαφορετικά φίλτρα και να δοκιμάσεις πολλά διαφορετικά στυλ - με το φόντο, τα χρώματα και τις γραμματοσειρά για να αλληλοσυμπληρώνονται. θα μπορείς επίσης να προσαρμόσεις τις γραμματοσειρές για την ώρα και την ημερομηνία σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου και να προσθέσεις γραφικά στοιχεία όπως θερμοκρασία, δακτυλίους δραστηριότητας και ένα ημερολόγιο - παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στην οθόνη κλειδώματος του Apple Watch. Όλες αυτές οι εναλλαγές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την κίνηση και τη μετάβαση της οθόνης προς την Home Screen. [gallery link="file" ids="82753,82752,82751"] Ωστόσο, το πιο «πολυπόθητο» χαρακτηριστικό - η οθόνη κλειδώματος με δυνατότητα Always On - έμεινε για μία ακόμα φορά εκτός ανακοινώσεων.
    Ειδοποιήσεις και Live Activities
    Μερικές φορές οι ειδοποιήσεις μπορούν να καλύψουν το φόντο σου σου, για αυτό και το iOS 16 τις μετακινεί στο κάτω μέρος της οθόνης κλειδώματος καθώς τις λαμβάνεις, μια σημαντική προσθήκη εάν χρησιμοποιείς το iPhone σου με το ένα χέρι. [gallery link="file" ids="82750,82749,82748"] Το iOS 16 στοχεύει να λύσει ακόμα ένα άλλο πρόβλημα των ειδοποιήσεων: μερικές φορές λαμβάνεις πολλές συνεχόμενες ειδοποιήσεις από μία εφαρμογή, όπως το σκορ ενός αγώνα μπάσκετ. Ένα νέο εργαλείο για προγραμματιστές που ονομάζεται Live Activities διευκολύνει την παρακολούθηση των πραγμάτων που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο από την οθόνη κλειδώματος, αντί να λαμβάνεις μια σειρά από ενοχλητικά updates. Επίσης, μέσω του Live Activities μπορείς να παρακολουθείς σε πραγματικό χρόνο την πρόοδο μιας προπόνησης ή την εξέλιξη μιας διαδρομής Uber απευθείας από την οθόνη κλειδώματος - αντί να λαμβάνεις πολλαπλές ειδοποιήσεις.
    Apple Wallet και Apple Pay Later
    Οι ταυτότητες θα είναι σύντομα διαθέσιμες και μέσω της εφαρμογή Wallet σε περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, με βελτιστοποιημένες δυνατότητες ασφάλειας και απορρήτου. Παράλληλα, με το iOS 16 θα μπορείς να προστατεύσεις την ταυτότητα και την ηλικία σου. Επομένως, αντί να αναφέρεις την ακριβή ημερομηνία γέννησής σου, θα μπορείς απλώς να προσφέρεις ότι είσαι π.χ. άνω των 21 ετών. Το iOS 16 διευκολύνει επίσης την κοινή χρήση κλειδιών με εφαρμογές όπως το Mail και το Messages. Όταν ο φίλος σας λάβει το κλειδί, μπορεί να το προσθέσει στο Wallet του. Η Apple ανέφερε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα κοινόχρηστα κλειδιά θα τυποποιούνται/πιστοποιούνται με ένα νέο βιομηχανικό πρότυπο, το οποία μάλιστα θα είναι δωρεάν για άλλους. [gallery columns="2" link="file" ids="82757,82756"] Συνεχίζοντας, η εφαρμογή Wallet θα λάβει μια σειρά από μικρές αλλά αξιόλογες ενημερώσεις, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πληρωμής Apple Pay Later (ισχύει για τις ΗΠΑ) - μια υπηρεσία παρόμοια με την Klarna που θα σου επιτρέπει να μοιράζεις το κόστος μιας αγοράς Apple Pay σε τέσσερις ίσες πληρωμές που κατανέμονται σε έξι εβδομάδες, με μηδενικό τόκο και χωρίς κρυφές χρεώσεις. Η διαχείριση των επερχόμενων πληρωμών γίνεται μέσω της εφαρμογής Wallet, καθιστώντας την παρακολούθηση ημερομηνιών/πληρωμών ευκολότερη. Τέλος, μια νέα δυνατότητα θα σου επιτρέπει να παρακολουθείς τις παραγγελίες Apple Pay και θα επιτρέπει στους εμπόρους να παρέχουν λεπτομερείς αποδείξεις και πληροφορίες παρακολούθησης, ώστε να παραμένεις ενημερωμένος για την κατάσταση όλων των παραγγελιών σου.
    Photos με "Tap and drag"
    Το Visual Look Up που γνωρίσαμε στο iOS 15 αναλύει τις φωτογραφίες σου και μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα. Το iOS 16 κάνει κάτι καλύτερο: όταν αγγίζεις το θέμα μιας φωτογραφίας, όπως π.χ. έναν σκύλο σε μία εικόνα, μπορείς εύκολα να τον απομακρύνεις - διαχωρίζοντάς τον αυτόματα από το φόντο - να τον προσθέσετε σε εφαρμογές όπως το Messages. και να μοιραστείς το αποτέλεσμα μέσα από κάποιο μήνυμα. [embed]https://www.apple.com/newsroom/videos/ipados-16-video/large_2x.mp4[/embed] Η λειτουργία Live Text χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη (on device) για να αναγνωρίζει κείμενο σε εικόνες σε όλο το iOS και τώρα επεκτείνεται και στο βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να κάνεις παύση ένα βίντεο σε οποιοδήποτε καρέ και να αλληλεπιδράσεις με κείμενο. Το Live Text προσθέτει επίσης τη δυνατότητα να μετατρέπεις γρήγορα τις συναλλαγματικές αξίες νομισμάτων, να μεταφράζεις κείμενα και πολλά άλλα. Μερικές φορές η Apple χρησιμοποιεί με υπερβολή τη λέξη «μαγεία», αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μόνος τρόπος για το περιγράψει κανείς. [caption id="attachment_82758" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption]
    Το SharePlay έρχεται στο Messages
    Το SharePlay, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο iOS 15, σου επιτρέπει να έχεις μια κοινή εμπειρία ενώ συνδέεσαι με κάποιον μέσω FaceTime. Μπορείς να παρακολουθείς τηλεοπτικές εκπομπές, να ακούς μουσική σε συγχρονισμό και πολλά άλλα πράγματα. Το iOS 16 προσθέτει τη δυνατότητα να ανακαλύπτεις εφαρμογές SharePlay μέσα από το FaceTime. Αλλά ίσως ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έκανε η Apple για το SharePlay ήταν να το κάνει να λειτουργεί μέσα στην εφαρμογή Messages. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματα που λάμβανε από τους προγραμματιστές. Τώρα, όταν θέλεις να μοιραστείς μια ταινία στο Disney Plus, μπορείς να ξεκινήσεις με το SharePlay ενώ παράλληλα συνομιλείς στο Messages. Ο Έλεγχος ασφαλείας σάς επιτρέπει να επαναφέρετε γρήγορα την κοινή χρήση τοποθεσίας και την πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης. Προορίζεται να είναι χρήσιμο για άτομα σε καταχρηστικές σχέσεις.
    To Safety Check λέει «όχι» στις καταχρηστικές σχέσεις
    Ο Έλεγχος Ασφαλείας (Safety Check) είναι μια νέα δυνατότητα που προορίζεται για άτομα σε καταχρηστικές σχέσεις. Τους επιτρέπει να ελέγχουν και να επαναφέρουν τα δικαιώματα πρόσβασης σε πληροφορίες τοποθεσίας, καθώς και σε κωδικούς πρόσβασης, μηνύματα και άλλες εφαρμογές σε μία συσκευή iPhone.
    Focus και νέα φίλτρα
    Η λειτουργία Εστίασης (Focus) λαμβάνει πολλές ενημερώσεις: η πρώτη εφαρμόζει συμπεριφορές Εστίασης σε γραφικά στοιχεία και εμφανίσεις στην οθόνη κλειδώματος. Έτσι, θα μπορείς να ορίσεις μια οθόνη κλειδώματος για όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Work Focus και μια άλλη π.χ. για όταν βρίσκεσαι στην προπόνηση. [caption id="attachment_82747" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Παράλληλα, η Apple πρόσθεσε συγκεκριμένα φίλτρα Εστίασης που αξιοποιούνται μέσα από τις εφαρμογές. Για παράδειγμα, στο Safari, θα μπορείς να περιορίσεις τις καρτέλες που εμφανίζονται ανάλογα με τη λειτουργία Εστίασης που έχεις ενεργή.
    Apple Maps - τώρα και με κάρτες ναύλων συγκοινωνίας
    Οι Χάρτες (Apple Maps) θα λάβουν αρκετές ενημερώσεις: θα μπορείς να προγραμματίσεις διαδρομές με έως και 15 διαφορετικές στάσεις. Εάν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις μία διαδρομή με την εφαρμογή Χάρτες στο Mac σου, θα μπορείς να τη... μοιραστείς με το iPhone σου. Επίσης, θα μπορείς να βλέπεις εκτιμήσεις ναύλων συγκοινωνίας καθώς και να προσθέτεις περισσότερα χρήματα σε μια κάρτα κομίστρου μέσα από την εφαρμογή της Apple με ένα άγγιγμα.
    iCloud Family - εύκολη διαχείριση περιεχομένου και εφαρμογών
    Το iCloud αποκτά πολλές και ενδιαφέρουσες δυνατότητες και μία από αυτές είναι η επιλογή να ρυθμίσεις μια νέα συσκευή για το παιδί σου! Όταν εμφανιστεί το Quick Start, έχεις την επιλογή να επιλέξεις ένα χρήστη και να ρυθμίσεις τη νέα συσκευή, χρησιμοποιώντας όλες τις επιλογές γονικού ελέγχου που έχεις επιλέξει και διαμορφώσει προηγουμένως. [gallery columns="2" ids="82746,82765"] Επίσης, υπάρχει μια νέα οικογενειακή λίστα ελέγχου με συμβουλές για την ενημέρωση των ρυθμίσεων για τα παιδιά, καθώς αυτά μεγαλώνουν, όπως μια υπενθύμιση για να ελέγχεις τις ρυθμίσεις κοινής χρήσης τοποθεσίας ή να μοιράζεσαι τις συνδρομές σου (Family Sharing) στο iCloud Plus. Παράλληλά, η προσθήκη του iCloud Shared Photo Library (δέχεται μέχρι 5 άτομα) φέρνει σε όλους τη δυνατότητα αποθήκευσης φωτογραφιών σε κοινό φάκελο, προσφέροντας δυνατότητα επιλογής απευθείας από την κάμερα και κοινά δικαιώματα (uploading, editing κ.ά.) για όλους - ώστε να ανακαλύψεις τον καλύτερο φωτογράφο της οικογένειας.
    iOS 16 και CarPlay
    Το CarPlay έχει αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα οχήματά τους και η επόμενη γενιά του εν λόγω λειτουργικού προχωρά ακόμη περισσότερο, ενσωματώνοντάς το απευθείας στο υλικό ενός αυτοκινήτου. [caption id="attachment_82755" align="alignnone" width="900"] Copyright © 2022 Apple Inc. Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος.[/caption] Θα είναι σε θέση να προσφέρει περιεχόμενο για πολλαπλές οθόνες εντός του οχήματος, δημιουργώντας μια ενοποιημένη εμπειρία. Η βαθύτερη ενοποίηση με το όχημα θα σου επιτρέπει να εκτελείς π.χ. τον έλεγχο του ραδιοφώνου ή την αλλαγή του κλίματος απευθείας μέσω του CarPlay και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του οχήματος, θα αποδίδει απρόσκοπτα ενδείξεις όπως η ταχύτητα, η στάθμη καυσίμου, η θερμοκρασία και πολλά άλλα στον πίνακα οργάνων. Επίσης, θα μπορείς να εξατομικεύσεις την οδηγική σου εμπειρία, επιλέγοντας διαφορετικά σχέδια μετρητών και με πρόσθετη υποστήριξη για widgets, θα έχουν με μια ματιά πληροφορίες για τον καιρό και τη μουσική από το ταμπλό του αυτοκινήτου τους. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να δεις όλα όσα ανακοίνωσε η Apple στο WWDC 2022 εδώ.