Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Ύπνος…
Όχι, όχι δεν θα σου πούμε κάποιο παραμύθι, για να σε νανουρίσει! Όμως με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, θα ανακαλύψουμε μαζί, πόσο ωφέλιμη είναι αυτή η γλυκιά συνήθεια για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αλλά, φυσικά, θα σου δώσουμε και όλα εκείνα τα χρήσιμα tips, που θα σε κάνουν να κοιμάσαι πάντοτε… σαν πουλάκι.
[mks_separator style=”solid” height=”1″]
[mks_icon icon=”fa-circle” color=”#dd2a2a” type=”fa”] Ο Plaisio Expert κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και μοιράζεται μαζί σου τις πιο πολύτιμες γνώσεις του, σχετικά με την απόλυτη ξεκούραση!
[mks_separator style=”solid” height=”1″]
Η καθημερινότητά σου κατακλύζεται από δουλειά, τρέξιμο, άγχος και υποχρεώσεις. Συχνά, έρχεται το μεσημέρι και σε βρίσκει κατάκοπο από την κούραση, χωρίς να έχεις τον απαιτούμενο χρόνο για μια ανάπαυλα. Πόσες φορές δεν ευχήθηκες να είχε η μέρα περισσότερες ώρες, έτσι ώστε να χαλαρώνεις λιγάκι παραπάνω; Σε νιώθουμε απόλυτα! Και γι’ αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα, που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις, αν για την κόπωση που νιώθεις, ευθύνεται KAI ο μη-ποιοτικός ή μη-επαρκής ύπνος.
ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:
[mks_icon icon=”fa-share-square” color=”#90afe5″ type=”fa”] Νιώθεις πως οι μπαταρίες σου αδειάζουν γρήγορα
[mks_icon icon=”fa-share-square” color=”#90afe5″ type=”fa”] Έχεις έντονη υπνηλία που σε δυσκολεύει
[mks_icon icon=”fa-share-square” color=”#90afe5″ type=”fa”] Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς εύκολα
[mks_icon icon=”fa-share-square” color=”#90afe5″ type=”fa”] Εντοπίζεις κάποια κενά στη μνήμη σου
[mks_icon icon=”fa-share-square” color=”#90afe5″ type=”fa”] Πέρα από σωματική, είναι αισθητή και η πνευματική κόπωση
[mks_icon icon=”fa-bell” color=”#1e53bc” type=”fa”] Τότε θα πρέπει σίγουρα, να επαναδιαπραγματευθείς με τον εαυτό σου, το θέμα της ποιότητας και του χρόνου της ξεκούρασής σου!
[mks_icon icon=”fa-bed” color=”#000000″ type=”fa”] Τι εστί ύπνος;
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, επαναλαμβανόμενη κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της αντίληψης του εξωτερικού κόσμου και μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα.
Δίνεται, έτσι, στον οργανισμό η κατάλληλη ευκαιρία να «κατεβάσει ρολά», να χαλαρώσει και να ανακτήσει δυνάμεις. Είναι, λοιπόν, μιας ζωτικής σημασίας λειτουργία, που συμβάλλει στην σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.
Άρα ο απώτερος σκοπός όλων θα πρέπει να είναι ένας ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
…ΓΙΑΤΙ όταν κοιμόμαστε σωστά:
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Αποτρέπονται αγγειακές επιπλοκές
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Ενδυναμώνεται η λειτουργία της μνήμης
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Αυξάνεται η απόδοση και η παραγωγικότητα
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Είμαστε πιο κοινωνικοί
[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#36c91c” type=”fa”] Είναι πιθανότερο να νιώθουμε ευτυχία, ευεξία και ευημερία στην καθημερινότητα
[mks_separator style=”dotted” height=”1″]
Extra Tip: Διάβασε το άρθρο που έχουμε ετοιμάσει για σένα στο Plaisio Blog, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, και μάθε πως θα… βρεις την ευτυχία στα πιο απλά πράγματα!
[mks_separator style=”dotted” height=”1″]
Οι λόγοι, για τους οποίους μπορεί να δυσκολεύεσαι να αφεθείς στην… «αγκαλιά του Μορφέα», είναι πολλοί και διάφοροι. Κακές περιβαλλοντικές συνθήκες, θες; Σκέψεις, που δεν λένε να σε αφήσουν σε ησυχία; Ή μήπως εκείνος ο καφές που ήπιες αργά το απόγευμα; Ό,τι και να είναι όμως, αξίζει να το αλλάξεις… γιατί αξίζεις το καλύτερο.
Συνεπώς, δεν αρκεί να μετράς προβατάκια, για να σε πάρει εύκολα ο ύπνος. Ούτε σου εξασφαλίζει κανείς, πως έτσι απλά θα κοιμηθείς σερί, ένα γεμάτο 8ωρο. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αφήσεις πίσω κάποιες «κακές» συνήθειες, που ίσως δυσχεραίνουν την κατάσταση και να υιοθετήσεις άλλες, που θα σε βοηθήσουν. Γιατί όπως λέει κι ο σοφός λαός: «όπως έστρωσες θα κοιμηθείς».
[mks_icon icon=”fa-pencil-square-o” color=”#1e73be” type=”fa”] Εμείς σου ετοιμάσαμε μια λίστα, με όσα πρέπει προσέξεις στην καθημερινή ρουτίνα σου, έτσι ώστε να απολαμβάνεις ποιοτικό ύπνο, κάθε βράδυ! Ιδού…:
[mks_icon icon=”fa-hand-o-right” color=”#084366″ type=”fa”] Οι «10 εντολές» του σωστού ύπνου [mks_icon icon=”fa-hand-o-left” color=”#084366″ type=”fa”]
#01 Άφησε τον ήλιο να σε βλέπει έστω 10 λεπτά την ημέρα:
Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, αλλά έρευνες έχουν αποδείξει πως ακόμα και ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο, βοηθάει τον οργανισμό να χαλαρώνει αποτελεσματικότερα.
#02 Βάλε την άσκηση στη ζωή σου:
Ήπια ή έντονη, η γυμναστική θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Ακόμα κι αν, όμως, δεν έχεις χρόνο για γυμναστήριο, είναι πολύ εύκολο πια να κάνεις το work out σου, στο σπίτι!
#03 Προσπάθησε να τρως τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξαπλώσεις:
Κι αυτό γιατί πρέπει να δίνουμε χρόνο στον οργανισμό να επεξεργάζεται σωστά τις τροφές, πριν τον βάλουμε για ύπνο. Αλλιώς… να τες οι δυσπεψίες!
#04 Απόφυγε την καφεΐνη και το αλκοόλ 5-6 ώρες πριν κοιμηθείς:
Γενικά οποιαδήποτε ουσία είναι διεγερτική, δεν μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, αλλά αντίθετα μας ξυπνάει και μας κρατάει alert. Δεν το θέλεις αυτό πριν ξαπλώσεις, σωστά;
#05 Βάλε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και τήρησέ το:
Δημιούργησε μια συγκεκριμένη ρουτίνα και προσπάθησε να την ακολουθείς. Ας πούμε καθόρισε την ώρα που θα ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου, σε καθημερινή βάση και δώσε ένα μικρό χρονικό περιθώριο στον εαυτό σου να χαλαρώνει.
#06 Διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα:
Διακόσμησε το χώρο σου με τέτοιο τρόπο που να σε γαληνεύει. Παστέλ χρώματα και μίνιμαλ αισθητική. Διάλεξε ένα ανατομικό και αναπαυτικό στρώμα. Απόφυγε τον έντονο φωτισμό. Προτίμησε, αν το χρειάζεσαι, μιας χαμηλής έντασης πηγή φωτός. Ρύθμισε τη θερμοκρασία, έτσι που θα νιώθεις άνετα. Εδώ μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμος ένας αφυγραντήρας. Και voilà…! Έχεις το τέλειο ιδιωτικό καταφύγιο.
#07 Απομάκρυνε τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι και 1 ώρα πριν:
Σύμφωνα με έρευνες οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών εκπέμπουν ένα είδος φωτισμού, ο οποίος καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης. Της ορμόνης, δηλαδή, που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι. Σίγουρα δεν θες να κάνεις τέτοιο κακό στον εσωτερικό σου «προγραμματιστή».
#08 Βρες αυτό που σε χαλαρώνει και αξιοποίησέ το κατάλληλα:
Για άλλους, είναι ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια και αρωματικά κεριά. Για άλλους, πάλι, ένα καλό βιβλίο ή μια ζεστή κούπα με χαμομήλι. Ό,τι κι αν είναι αυτό το «κάτι» που σε chillάρει, βρες το και μετάτρεψέ το στην αγαπημένη σου ιεροτελεστία, πριν τον ύπνο.
#09 Εξασφάλισε πως λαμβάνεις την «συνιστώμενη δόση» ύπνου:
Μην κάνεις εκπτώσεις στο χρόνο που διαθέτεις για την ξεκούρασή σου. Καλά τα ξενύχτια και τα binge-watching, αλλά σαν τον ύπνο δεν έχει. Κράτησε ένα σκορ 7-9 ωρών, καθημερινού ύπνου και θα μας θυμηθείς!
#10 Κράτησε… νυχτερινό αρχείο:
Πολλές φορές το να καταγράφεις τις συνήθειές σου, βοηθάει στο να τις βελτιώσεις. Έτσι κι εδώ. Κρατώντας ένα αρχείο, θα καταλάβεις πως και τι μπορείς να αλλάξεις στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τον ύπνο σου. Και για να μην νομίζεις ότι θα σε έχουμε με μπλοκάκι και στυλό… Υπάρχουν, πιά, εκατοντάδες smartwatches και smartbands, που θα κάνουν όλη τη δουλειά, για σένα.
[mks_separator style=”double” height=”1″]
Τώρα που έμαθες όλα αυτά τα χρήσιμα infos, μην περιμένεις… νύχτα παραπάνω. Κι ενώ, μπορεί να μην τα τηρήσεις όοολα κατά γράμμα, σίγουρα όμως θα βρεις κάποια από τα παραπάνω πολύ βοηθητικά, ώστε να βελτιώσεις αισθητά την ποιότητα, όχι μόνο του ύπνου, αλλά και της ζωής σου.
Γιόρτασε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου και κάνε στον εαυτό σου το πολύτιμο δώρο της αυτοφροντίδας!