Author's thumbnail
    Πηγή Φιλοσίδου
    Μαρ 20, 11:00πμ

    Η πραγματική ευτυχία κρύβεται στα… πιο απλά πράγματα!

    Όσο «κλισέ» κι αν ακούγεται, είναι η αλήθεια. Διότι η ευτυχία όντως, «κρύβεται» στο πιο απλά, καθημερινά πράγματα που μπορείς εύκολα να βάλεις ή να… βγάλεις από τη ζωή σου. Βλέπεις, ο άνθρωπος…

    ευτυχία
    Όσο «κλισέ» κι αν ακούγεται, είναι η αλήθεια. Διότι η ευτυχία όντως, «κρύβεται» στο πιο απλά, καθημερινά πράγματα που μπορείς εύκολα να βάλεις ή να… βγάλεις από τη ζωή σου.

    Βλέπεις, ο άνθρωπος δύσκολα αισθάνεται ευτυχισμένος. Δυστυχώς, δεν έχει μάθει να εκτιμά όσα έχει και συνεχώς «κυνηγά» το κάτι παραπάνω… Υπάρχουν όμως, κάποια μικρά αλλά τόοοοσο σημαντικά πράγματα, που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά και να γίνουμε, πράγματι, περισσότερο ευτυχισμένοι.

    Όχι, δε βρήκαμε το μαγικό φίλτρο της ευτυχίας (δυστυχώς). Όμως, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μερικές συμβουλές που εμείς εδώ στο Πλαίσιο, πιστεύουμε ότι αποτελούν τα «μικρά» της μυστικά. Κι ελπίζουμε να αλλάξουν, έστω και λίγο, τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεις τα πράγματα από δω και πέρα.

     

    #01 Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο 

     

    Από το πιο απλό, έως και το πιο πολύπλοκο. Αν το καλοσκεφτείς, αρκετά συχνά, καταπιέζεις τον ίδιο σου τον εαυτό, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Είναι σημαντικό, μερικές φορές, να «σπας» τους κανόνες σου. Τι πειράζει λοιπόν, αν φας εκείνο το γλυκό που λιγουρεύτηκες – ακόμα κι αν δεν είναι η cheat day σου; Να αγοράσεις κάτι που, ίσως και να μη χρειάζεσαι, αλλά το θες πολύ; Ή να καθίσεις χαλαρά σπίτι για μια μέρα, χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα;

     

    #02 “The secret of life is not to have everything you want, but to want everything you have- Neale Donald Walsch

     

    Καλώς ή κακώς, στη ζωή δε γίνονται όλα όπως τα σχεδιάζουμε. Θα πρέπει λοιπόν, να μάθουμε να εκτιμάμε ό,τι έχουμε. Να μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Να είμαστε ευέλικτοι για τυχόν αλλαγές. Διότι, ναι. Ορισμένες φορές θα χρειαστεί να βγεις κι εκτός «comfort zone»! Όμως ξέρεις τι; Εκεί γίνεσαι πιο δυνατός!

     

    #03 Μην παίρνεις τους άλλους πολύ… στα σοβαρά!   

     

    Άκου τι έχουν να σου πουν. Αλλά μην τα παίρνεις όλα… κατάκαρδα! Μάθε να «φιλτράρεις» ό,τι ακούς και να κρατάς αυτά που πραγματικά θα σου φανούν χρήσιμα.

     

    #04 Πέρνα περισσότερο χρόνο με φίλους κι αγαπημένους

     

    …Γιατί αυτές οι στιγμές είναι που τελικά αξίζουν! Οργανώστε βραδιές επιτραπέζιων στο σπίτι. Κάντε βόλτες. Προγραμματίστε τα επόμενα ταξίδια σας. Πείτε τα νέα σας. Γελάστε. Και γενικότερα, περάστε περισσότερο χρόνο μαζί... Όσο δύσκολο κι αν είναι λόγω προγράμματος!

     

    #05 Βρες ένα καινούργιο χόμπι 

     

    Άλλαξε επιτέλους τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ναι, φυσικά και γίνεται αν το θες! Όσο φορτωμένο πρόγραμμα κι αν έχεις, μπορείς να ξεκινήσεις ένα καινούργιο χόμπι. Ειδικά, αν αυτό συνδυάζει και τη γυμναστική, τότε ακόμα καλύτερα! Σκέψου τι θα σου άρεσε να κάνεις… Να ζωγραφίζεις; Να τρέχεις; Να χορεύεις; Να παίζεις θέατρο; Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε «γεμίζει» κυνήγησέ το. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν! Μπορείς να ξεκινήσεις και κάτι «on your own» αν σου είναι δύσκολο να προσαρμόσεις το χρόνο σου στο πρόγραμμα ενός γυμναστηρίου ή μίας ομάδας. Όπως για παράδειγμα, να πηγαίνεις για τρέξιμο ή ακόμα και να «στήσεις» το δικό σου γυμναστήριο, σπίτι!

     

    #06 Κάνε περισσότερες αγκαλιές! 

     

    Κι όμως, οι αγκαλιές μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους! Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως, όταν αγκαλιαζόμαστε ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερο σεροτονίνη & ντοπαμίνη – ορμόνες που αυξάνουν την ψυχική μας υγεία και συμβάλλουν στην καλή διάθεση. Όποτε έχεις λοιπόν, την ευκαιρία για μία αγκαλιά μην την αφήσεις να φύγει έτσι απλά. Δώσε πολλές αγκαλιές και ζήτα ακόμα περισσότερες! Και όταν λέμε «αγκαλιές» εννοούμε και τις… χνουδωτές! Όταν παίρνουμε αγκαλιά το ζωάκι μας, ο οργανισμός απελευθερώνει ενδορφίνες, πράγμα το οποίο δημιουργεί μία αίσθηση ευτυχίας. Εκμεταλλεύσου όλες αυτές τις ευκαιρίες για αγκαλιά που σου δίνει ο αγαπημένος, τετράποδος φίλος σου μέσα στη μέρα! Δεν κάνει καλό μόνο σε εκείνον, αλλά και σ’ εσένα!

     

    #07 Κοιμήσου καλύτερα 

     

    Ο ύπνος είναι… θαυματουργός. Και ναι, έχει επίδραση ΚΑΙ στην ευτυχία σου! Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσεις το πρόγραμμα ύπνου σου και να μάθεις πώς να κοιμάσαι πιο σωστά. Μερικά #tips από εμάς για εσένα:

    • Περιόρισε την έκθεση στο «blue light» που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το smartphone και το laptop σου το βράδυ.
    • Προσπάθησε να κοιμάσαι περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.
    • Διαμόρφωσε το υπνοδωμάτιό σου έτσι, ώστε να εμπνέει χαλάρωση. Προσπάθησε επίσης, να περιορίσεις εξωτερικούς παράγοντες που πιθανώς διαταράσσουν τον ύπνο σου, όπως είναι το φως ή οι διάφοροι θόρυβοι.
    • Κάνε ένα χαλαρωτικό ντους πριν πέσεις για ύπνο.
       

    …Διάβασε κι άλλα χρήσιμα infos & tips για έναν καλό ύπνο, σε ένα ξεχωριστό άρθρο που ετοιμάσαμε στο Plaisio Blog, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου!


     

    #08 Διαχώρισε τον υλισμό από την… επιτυχία & ευτυχία

     

    Εύκολο να το λες, δύσκολο να το πετύχεις. Όμως, θα πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου ότι η επιτυχία και η πραγματική ευτυχία του ανθρώπου, δεν κρύβονται πίσω από ακριβά ρούχα, υπέρογκους μισθούς, μεγάλα σπίτια και γρήγορα αμάξια. Καλά όλα αυτά, δε λέμε... Όμως, δεν αρκούν για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος! Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή, που δεν αγοράζονται με χρήματα. Αξίζουν ωστόσο όοοολα τα χρήματα του κόσμου, γιατί αυτά είναι που σε κάνουν πραγματικά πλούσιο! Τι μπορεί να συγκριθεί άλλωστε με το να:

    • Είσαι υγιής εσύ και οι αγαπημένοι σου;
    • Έχεις γύρω σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε;
    • Έχεις εξασφαλισμένη τροφή και στέγη;
    • Σου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνεις;
    • Βλέπεις τον εαυτό σου συνεχώς να εξελίσσεται;
    • Αποκτάς νέες εμπειρίες και αναμνήσεις;

     

    #09 Βοήθα όσο μπορείς!

     

    Δεν είναι σημαντικό μόνο για τους άλλους που σε χρειάζονται, αλλά και για εσένα. Όπου πιστεύεις πως μπορείς να βοηθήσεις λοιπόν, καν’ το χωρίς δεύτερη σκέψη. Και κυρίως, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση. Και όταν λέμε βοήθεια, δεν εννοούμε μόνο την υλική ή τη σωματική. Βοήθεια για κάποιον μπορεί να σημαίνει, το να καθίσεις να ακούσεις το πρόβλημά του. Για κάποιον άλλον, το να τον επαινέσεις για κάτι που κατάφερε. Βοήθεια για κάποιον ακόμα, μπορεί να σημαίνει το να τηρείς τις υποσχέσεις που του έχεις δώσει. Ή και να τον συγχωρέσεις, αφήνοντας πίσω όλα όσα συνέβησαν.

     

    Όπως σου είπαμε και στην αρχή, δυστυχώς το «μαγικό φίλτρο» δεν το έχουμε ακόμη. Όμως, όλα όσα παραθέσαμε παραπάνω, είναι μερικά κομμάτια από ένα παζλ που, αν τα «ενώσεις» προσεκτικά, θα σχηματίσουν το μονοπάτι προς την ευτυχία. Είναι στο χέρι σου το πώς θα τα διαχειριστείς! 😉