TITAN RTX: O Turing-Powered «Τιτάνας» της NVIDIA ήρθε και σαρώνει τα πάντα!

    Μετά το "teasing" ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση για τη φετινή ναυαρχίδα της NVIDIA στις κάρτες γραφικών, την TITAN RTX, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής Turing. Η…

    TitanRTX_4
    Μετά το "teasing" ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση για τη φετινή ναυαρχίδα της NVIDIA στις κάρτες γραφικών, την TITAN RTX, η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής Turing. Η TITAN RTX απευθύνεται κυρίως σε ερευνητές, για την ανάπτυξη AI/Deep Learning μοντέλων και εφαρμογών, ωστόσο επειδή οι προδιαγραφές της μοιάζουν αρκετά εκείνες της πανίσχυρης Quadro RTX 6000, ενδεχομένως να αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση για όσους ασχολούνται με 3D animation, motion graphics ή video editing και είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Όπως και η Quadro RTX 6000, η νέα ναυαρχίδα της αμερικανικής εταιρείας εκμεταλλεύεται μία "full-fat" TU102 GPU βασισμένη στην κατασκευαστική διαδικασία των 12nm FFN (Base Clock: 1350 MHz, Boost Clock: 1770 MHz), έχει τον ίδιο αριθμό πυρήνων Tensor, RT και CUDA, καθώς και την ίδια ποσότητα μνήμης. Αναλυτικά, τα χαρακτηριστικά της TITAN RTX διαμορφώνονται ως εξής:
    • 576 multi-precision Turing Tensor Cores, αποδίδοντας έως και 130 teraflops απόδοσης σε μοντέλα Deep Learning
    • 72 Turing RT Cores, αποδίδοντας έως και 11 GigaRays ανά δευτερόλεπτο για ray-tracing γραφικά σε πραγματικό χρόνο
    • 24GB ταχύτατης μνήμης GDDR6 με εύρος ζώνης 672GB/s (διπλάσια από τις προηγούμενες TITAN GPUs)
    • 100GB/s NVIDIA NVLink* για το συνδυασμό δύο TITAN RTX GPUs (Multi-GPU Processing)
    • Απίστευτη απόδοση και υψηλή διαμεταγωγή για επεξεργασία βίντεο 8Κ σε πραγματικό χρόνο
    • Θύρα VirtualLink για τη συνδεσιμότητα συσκευών VR επόμενης γενιάς
    Η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης της νέας TITAN RTX αγγίζει τα 2.499 δολάρια, περισσότερα από τα διπλάσια χρήματα που στοιχίζει μία RTX 2080 Ti, υποδεικνύοντας πως δεν πρόκειται για μία consumer-oriented κάρτα γραφικών (όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παλαιότερη TITAN XP) αλλά μία πρόταση που θυμίζει περισσότερο την περσινή TITAN V. * Το Titan RTX NVLink Bridge πωλείται ξεχωριστά ($80).