Thunderbolt 4: Η σύνδεση του μέλλοντος

    Η Intel είχε δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το πρωτόκολλο Thunderbolt 4 στην φετινή έκθεση CES ωστόσο μόλις πρόσφατα έκανε γνωστό το σύνολο των προδιαγραφών. Ο διάδοχος του…

    puertos-thunderbolt
    Η Intel είχε δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για το πρωτόκολλο Thunderbolt 4 στην φετινή έκθεση CES ωστόσο μόλις πρόσφατα έκανε γνωστό το σύνολο των προδιαγραφών. Ο διάδοχος του Thunderbolt 3 δεν θα υποστηρίζει υψηλότερες ταχύτητες, ωστόσο αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση για το πρωτόκολλο. Σύμφωνα με την Intel, το Thunderbolt 4 βασίζεται στην καινοτομία του Thunderbolt 3 για μία πραγματικά καθολική εμπειρία ενσύρματης συνδεσιμότητας. Εξακολουθεί να προσφέρει ταχύτητες έως 40Gbps (τέσσερις φορές την ταχύτητα δηλαδή του USB 3.2 Gen 2 και δύο φορές του USB 4) και να μεταδίδει δεδομένα, εικόνα και τάση μέσω ενός μοναδικού καλωδίου (που μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα και είναι τύπου USB-C). Όμως τώρα, έχουμε να κάνουμε με την πληρέστερες έκδοση του πρωτοκόλλου που συμμορφώνεται με το ευρύτερο σύνολο προδιαγραφών βιομηχανικών προτύπων -συμπεριλαμβανομένων των USB 4, DisplayPort και PCI Express (PCIe) – και παρέχει πλήρη συμβατότητα με τα προϊόντα προηγούμενων γενεών Thunderbolt και USB.

    Στις απαιτήσεις για πιστοποίηση Thunderbolt 4 συμπεριλαμβάνονται:
    • Διπλασιασμός των ελάχιστων απαιτήσεων βίντεο και δεδομένων του Thunderbolt
      • Εικόνα: Υποστήριξη για δύο οθόνες 4K ή μία οθόνη 8Κ.
      • Δεδομένα: PCIe στα 32 Gbps για ταχύτητες αποθήκευσης έως 3.000 MBps.
    • Υποστήριξη για docks που έχουν μέχρι τέσσερις θύρες Thunderbolt 4.
    • Φόρτιση υπολογιστή σε τουλάχιστον μία θύρα υπολογιστή.
    • «Ξύπνημα» του υπολογιστή από με άγγιγμα στο πληκτρολόγιο ή στο ποντίκι όταν είστε συνδεδεμένος σε ένα Thunderbolt dock.
    • Προστασία direct memory access (DMA) που βασίζεται στη τεχνολογία Intel VT-d και βοηθά στην αποτροπή φυσικών επιθέσεων DMA.

    Όπως λοιπόν είναι κατανοητό, το νέο Thunderbolt 4 θα υποστηρίζει έως και δύο οθόνες 4K ή μία οθόνη 8K όσον αφορά την εικόνα και 32 Gb/s μέσω PCIe όσον αφορά τα δεδομένα για ταχύτητες αποθήκευσης που φτάνουν τα 3.000 MBps. Επίσης θα υποστηρίζονται docks με έως και τέσσερις θύρες Thunderbolt 4 ενώ οι συμβατοί με το πρότυπο υπολογιστές θα πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρουν δυνατότητα φόρτισης (15W) σε τουλάχιστον μία από τις θύρες τους.

    Η Intel αναμένεται να διαθέτει τη νέα σειρά ελεγκτών Thunderbolt 4 8000-series αργότερα μέσα στη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα προσφέρει τους ελεγκτές JHL8540 και JHL8340 σε κατασκευαστές υπολογιστών και τον JHL8440 σε κατασκευαστές περιφερειακών και αξεσουάρ. Οι πρώτοι υπολογιστές (με επεξεργαστές Tiger Lake που θα ενσωματώνουν τη τεχνολογία) και τα πρώτα αξεσουάρ με θύρες Thunderbolt 4 αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά από φέτος.

    Όσον αφορά την Apple, που όπως είναι γνωστό έχει αποδείξει τη δέσμευση της στο πρότυπο -άλλωστε συνεργάστηκε με την Intel για την ανάπτυξη του- θα συνεχίσει να το υποστηρίζει, παρόλο που πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση της να ενσωματώσει στους υπολογιστές Mac, τους δικούς της, ARM-based, επεξεργαστές. https://www.youtube.com/watch?v=l_mBBE4NIOE