Συντήρηση Εκτυπωτή | 4+1 Tips για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του

    Θες να μάθεις πώς θα διατηρήσεις τον εκτυπωτή σου σε άριστη κατάσταση; Τότε πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε τα παρακάτω tips!

    tips συντήρησης εκτυπωτή

    Όπως όλα τα μηχανήματα, έτσι κι ένας εκτυπωτής, χρειάζεται μία τακτική συντήρηση προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά, διατηρώντας παράλληλα τις επιδόσεις του. Αν και οι περισσότεροι το αμελούν, στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι τόσο απλό που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος και κυρίως, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν δαπανηρά προβλήματα στο μέλλον. Παρακάτω θα βρεις 5 βασικά tips για να κάνεις τη συντήρηση του εκτυπωτή σου σωστά, εύκολα και χωρίς την παρέμβαση κάποιου ειδικού. 

    #01 Φρόντισε για τον καθαρισμό της κεφαλής εκτύπωσης.

     

    Με τον καθαρισμό της κεφαλής εκτύπωσης εξασφαλίζουμε ότι όλα τα ακροφύσια του εκτυπωτή ψεκάζουν σωστά. Πρόκειται για μία διαδικασία που αναλύεται λεπτομερώς από τον κατασκευαστή στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής και δεν έχει κάποιο extra κόστος.

     

    💡 Έχε κατά νου ότι με το σωστό καθαρισμό της κεφαλής εκτύπωσης αποτρέπεις και βλάβες που προκύπτουν στα ακροφύσια, λόγω της φυσικής φθοράς ή και λανθασμένης χρήσης του εκτυπωτή. 

     

    Πέρα από το χρονικό πλαίσιο που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής, υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτείται κι ένας «έκτακτος» καθαρισμός της κεφαλής, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν μη αναστρέψιμα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν οι εκτυπώσεις σου φαίνονται αχνές, έχουν εμφανή κενά ή δεν εμφανίζεται κάποιο χρώμα ενώ υπάρχει το αντίστοιχο μελάνι, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάποιο ακροφύσιο της κεφαλής είναι φραγμένο και ο καθαρισμός αποτελεί άμεση ανάγκη. 

     

    #02 Προτίμησε ένα μαλακό πανί για τον εξωτερικό καθαρισμό του.

     

    Σκόνη, ο αιώνιος εχθρός της υγείας ενός εκτυπωτή. Γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικό να καθαρίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό μέρος της συσκευής, ώστε να αποτρέψεις τη συσσώρευση σκόνης, χνουδιών ή υπολειμμάτων σε λάθος περιοχές. 

     

    Καθαρισμός εκτυπωτή

     

    Για τις εξωτερικές επιφάνειες του εκτυπωτή, χρησιμοποίησε ένα ελαφρώς βρεγμένο, μαλακό πανί χωρίς χνούδι. Απόφυγε τη χρήση απορρυπαντικού, για να μην προκαλέσεις φθορά στο φινίρισμα του μηχανήματος. Καλό θα ήταν επίσης, να κάνεις τακτικά ένα check και στα εσωτερικά του μέρη, ώστε να απομακρύνεις τυχόν χνούδια και ξένα σώματα, χρησιμοποιώντας προσεκτικά μία πολύ μαλακή βούρτσα. 

     

    💡 Αν κρίνεις ότι η εξωτερική επιφάνεια χρειάζεται καλύτερο καθάρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο διάλυμα από σαπούνι και νερό. Στο τέλος, φρόντισε να στεγνώσεις καλά τον εκτυπωτή, με ένα άλλο μαλακό πανάκι.

     

    #03 Προσπάθησε να μην αφήνεις κενό τον τροφοδότη χαρτιού. 

     

    Όπως είπαμε και προηγουμένως, η σκόνη είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τον εκτυπωτή σου. Και μία εύκολη δίοδος προς το εσωτερικό του είναι μέσω του τροφοδότη χαρτιού. Προσπάθησε λοιπόν, ο τροφοδότης να μη μένει κενός, χωρίς χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτρέψεις τη σκόνη και τα χνούδια να συσσωρευθούν στα μηχανικά του μέρη και να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία του μηχανήματος.

     

    printer paper

     

    #04 Φρόντισε για τη σωστή θερμοκρασία του χώρου. 

     

    Για να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά, θα πρέπει να επικρατούν και οι ανάλογες συνθήκες. Καθοριστικό ρόλο για την υγεία του εκτυπωτή έχει η θερμοκρασία του χώρου. Ιδανικά, τοποθέτησέ τον σε δροσερό και ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία ή απότομες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Δε φαντάζεσαι πόσο μεγάλη επίδραση έχει το σωστό περιβάλλον στην υγεία του μηχανήματος!

     

    #05 Κάνε έναν έλεγχο ότι όλα λειτουργούν σωστά. 

     

    Το γεγονός ότι προσέχεις τον εκτυπωτή σου, σαφώς και διασφαλίζει την καλή λειτουργία και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του. Όμως, πρόκειται για ένα μηχάνημα που, όπως και να έχει, φθείρεται ανά τα χρόνια. Καλό θα ήταν λοιπόν, να εντοπίζεις τυχόν προβλήματα από νωρίς, ώστε να προχωράς σε διορθωτικές ενέργειες το συντομότερο. Αυτό που έχουμε να σου προτείνουμε είναι -τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα- να κάνεις 1-2 εκτυπώσεις, έτσι ώστε να αναδεύονται τα μελάνια και να μην ξεραίνονται.

     

    💡 Για να μην καταναλώνεις άσκοπα χαρτί, μπορείς να κρατήσεις παλιότερες  εκτυπώσεις που δε χρειάζεσαι στην άκρη, ώστε να τις χρησιμοποιείς γι’ αυτόν το σκοπό. Και μην ξεχνάς την ανακύκλωση! Σε εσένα δεν κοστίζει τίποτα, όμως για το περιβάλλον είναι πραγματικά πολύτιμο. 

    Πέντε απλές συμβουλές που αν τις ακολουθείς, θα διατηρήσεις τον εκτυπωτή σου σε άριστη κατάσταση τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Το αποτέλεσμα; Εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, διατήρηση του κόστους ανά σελίδα και απροβλημάτιστη λειτουργία για να μη χρειαστείς καινούργια συσκευή άμεσα.