Steve Jobs: 10 χρόνια χωρίς τον μέγα ευαγγελιστή της ψηφιακής εποχής!

    Πέρασαν κιόλας 10 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου οραματιστή Steve Jobs, οι ιδέες του οποίου άλλαξαν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία. [caption id="attachment_72736"…

    SJ-10Y-11
    Πέρασαν κιόλας 10 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου οραματιστή Steve Jobs, οι ιδέες του οποίου άλλαξαν τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία.
    [caption id="attachment_72736" align="alignnone" width="900"] «Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος, γι’ αυτό μην τον σπαταλάς ζώντας την ζωή κάποιου άλλου»[/caption] Ο Steven Paul Jobs (24 Φεβρουαρίου 1955 - 5 Οκτωβρίου 2011) ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στο χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (έως ότου εξαγοράστηκε από την Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος). Μέγας ευαγγελιστής της ψηφιακής εποχής, όπως πολλοί τον αποκαλούσαν, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
    Η ίδρυση και τα πρώτα προϊόντα της Apple
    Η Apple ιδρύθηκε από τον Steven Jobs και τον Steve Wozniak στην 1η Απριλίου του 1976 στο Λος Άλτος της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ). [caption id="attachment_72716" align="alignnone" width="900"] «Γιατί να καταταγείς στο ναυτικό, όταν μπορείς να γίνεις πειρατής;»[/caption] Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Wozniak, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή. Δύο έτη αργότερα, πρωτοεμφανίστηκε ο Apple II Plus. [caption id="attachment_72719" align="alignnone" width="750"] «Η καινοτομία είναι αυτό που ξεχωρίζει έναν ηγέτη από έναν οπαδό»[/caption] Το 1983 η Apple παρουσίασε τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα 10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Apple Lisa. Έπειτα από έναν χρόνο ακολούθησε το λανσάρισμα του Lisa II, με σημαντικά μειωμένη τιμή αλλά και λιγότερα χαρακτηριστικά. [caption id="attachment_72727" align="alignnone" width="900"] «Ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο το πώς μοιάζει και αισθάνεται κάτι. Σχεδιασμός είναι και το πώς λειτουργεί»[/caption] Ωστόσο, ο σκληρός τρόπος διαχείρισης, κάποιες οικονομικά ριψοκίνδυνες ιδέες και ο αυταρχικός τρόπος αντιμετώπισης των στελεχών οδήγησαν τον Jobs σε μια διαμάχη με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και πρώην στέλεχος της Pepsi, John Sculley (1985), στην απομόνωση και στην μετέπειτα αποχώρησή του από την εταιρεία.
    Η ζωή μετά την Apple
    Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο οδηγεί στην ίδρυση της εταιρεία NeXT (1986), η οποία αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών/σταθμών εργασίας. [caption id="attachment_72722" align="alignnone" width="900"] «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους αποτυχημένους, είναι η επιμονή»[/caption] Παρότι αποτυχημένη εμπορικά, η NeXT συνέχισε να επιχειρεί μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αναπτύσσοντας και πουλώντας το λειτουργικό της NeXTSTEP (αργότερα πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών OpenSTEP). To 1986 o Jobs αγοράζει την εταιρεία Pixar (μέχρι τότε αυτόνομο τμήμα της Lucasfilm), η οποία ανήκε στον George Lucas. Με τη Walt Disney Pictures ως διανομέα, η Pixar έγινε σύντομα η πλέον επιφανής εταιρία στον χώρο των κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε γραφικά υπολογιστών. Το «Toy Story» γίνεται η πρώτη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία της εταιρείας, αποφέροντας τεράστια κέρδη στο νέο ιδιοκτήτη της. Το 1996 η Apple εξαγοράζει την NeXT, επαναφέροντας τον Jobs αρχικά ως Interim CEO και αργότερα ως CEO και Πρόεδρο του ΔΣ (θέση που διατηρούσε μέχρι το θάνατό του), με το NeXTSTEP να αξιοποιείται ως βάση για το λειτουργικό σύστημα Mac OS X.
    Η επιστροφή στην κανονικότητα και ο θρίαμβος
    Επιστρέφοντας στην Apple βρίσκει, ο Jobs διαπιστώνει πως η εταιρεία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση. Με την κατάργηση του Apple Newton, τη συγχώνευση των υπολογιστών Macintosh σε δύο σειρές, την εξασφάλιση μίας επένδυσης $100 εκατομμυρίων από την Microsoft και τη σύναψη μίας συμφωνίας μεταξύ των δυο εταιρειών (σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της πλατφόρμας Macintosh για 5 χρόνια), η εταιρεία καταφέρνει να γίνει και πάλι κερδοφόρα. [caption id="attachment_72729" align="alignnone" width="900"] «Είναι πολύ δύσκολο να σχεδιάζεις προϊόντα με το να επικεντρώνεσαι σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι θέλουν μέχρι την στιγμή που θα τους το δείξεις»[/caption] Το 1998 λανσάρονται τα πολύχρωμα iMac και iBook. Στο χώρο των πολυμέσων ο iMac ήταν ανώτερος από το IBM PC και εταιρείες όπως η Adobe και η Macromedia συνεισφέρουν σε αυτή την επιτυχία, παρέχοντας προγράμματα πολυμέσων γι' αυτόν. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η δραστηριοποίηση της Apple στον χώρο της μουσικής. Αντιλαμβανόμενος την επανάσταση του διαδικτύου και της ψηφιακής μουσικής, ο Jobs δημιούργησε το iPod (2001). Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η αμερικανική εταιρεία μπαίνει δυναμικά στο χώρο της διανομής, μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store. Παρά τις διαψεύσεις σχετικά με την ανάπτυξη κινητού τηλεφώνου από τον Jobs, στις αρχές του 2007 η Apple κάνει άνογμα στην αγορά των κινητών τηλεφώνων με την παρουσίαση του γνωστού σε όλους μας iPhone, το οποίο έμμελε να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε και να διαμορφώσει την αγορά των smartphones σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Ιανουάριο του 2010 ο Jobs παρουσίασε το iPad και στις 24 Αυγούστου του 2011 ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Apple. Στην επιστολή της παραίτησής του, συνέστησε να τον διαδεχθεί ο επόμενος στην ιεραρχία, Tim Cook, από τον οποίο και διευθύνεται η εταιρεία μέχρι σήμερα. Στις 5 Οκτωβρίου του 2011 - μια μέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s, από την οποία ήταν απών - ανακοινώθηκε ο θάνατος του, σε ηλικία 56 ετών.
    Η Apple μετά τον Steve Jobs
    Πολλοί θεωρούσαν τον Steve Jobs υπεύθυνο για τις επιτυχίες της Apple, ωστόσο μοναδικούς «κριτές» για την επιτυχημένη πορεία μίας εταιρείας είναι ο τζίρος, η χρηματιστηριακή αξία και φυσικά, τα καθαρά κέρδη. Υπό την καθοδήγηση του Tim Cook οι μετοχές του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού γνώρισαν αύξηση της ταξεως του 1200% και η κεφαλαιακή αξία του εκτινάχτηκε στα $2,08 τρισεκατομμύρια δολάρια (από τα «ταπεινά» 364,4 δισεκατομμύρια δολάρια του 2011). To iPhone έχει γίνει το πιο σημαντικό προϊόν της Apple, με την συσκευή να αντιπροσωπεύει σήμερα έως και τα 2/3 των κερδών της εταιρείας. Αν και δεν έχει παρουσιάσει πολλά νέα προϊόντα - το Apple Watch και το AirPods, που κυκλοφόρησαν το 2015 και το 2016, αντίστοιχα, είναι οι δύο πιο αξιοσημείωτες νέες συσκευές που κυκλοφόρησαν υπό τον Cook, ενώ οι υπόλοιπες έρχονται με τη μορφή ετήσιων αναβαθμίσεων σε iPhone, iPad και Mac - ο νυν CEO κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη αξιοποιώντας τη μεγάλη (και πιστή) βάση χρηστών αλλά και τις νέες συνδρομητικές υπηρεσίες Apple Music, Apple News+, Apple TV+ και iCloud, οι οποίες αποτελούν πλέον σταθερή πηγή κερδοφορίας για την Apple.