Σπάσε την Σιωπή: Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

    Το #MeToo είναι η αρχή, το #HearMeToo είναι η συνέχεια! Ένα από τα τεράστια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου είναι η έμφυλη βία. Η πιο συχνή της μορφή είναι αυτή κατά του γυναικείου φύλου αλλά και…

    316537931_8534954729877887_2491304444888780305_n
    Το #MeToo είναι η αρχή, το #HearMeToo είναι η συνέχεια!
    Ένα από τα τεράστια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου είναι η έμφυλη βία. Η πιο συχνή της μορφή είναι αυτή κατά του γυναικείου φύλου αλλά και τις απανταχού θηλυκότητες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος καλεί εκ νέου για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών:
    «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.  Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.  Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»
    Τα Ηνωμένα Έθνη, έθεσαν την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα της βίας κατά των γυναικών από το 1999 αλλά άτυπα η ημέρα συμπίπτει με την σφαγή των αδελφών Mirabal, πολιτικών ακτιβιστριών με διαταγή του Δικτάτορα Trujillo, στην σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία, το 1981. Τα στατιστικά δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνες του Οργανισμού Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μια στις 3 γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί σεξουαλικά ή σωματικά. 55%  έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε μία η περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ 11% δέχεται ψηφιακή παρενόχληση. Σημαντική αναφορά: τα 15 έτη είναι η νεότερη ηλικία που αναφέρεται από γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Κατά την διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας Covid-19, οι οργανώσεις κατά της βίας των γυναικών στην Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους, αφού οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας πολλαπλασιάστηκαν, κυρίως επειδή πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη με κάποιον κακοποιητή. Το πρόβλημα όμως είναι παγκόσμιο και αν σε μια ήπειρο όπως η Ευρώπη, η οποία ανήκει στον «δυτικό κόσμο» τα πράγματα είναι αποκαρδιωτικά, σε τρίτες χώρες μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσοστά συστημικής σωματικής και σεξουαλικής βίας, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, εμπορία ανθρώπων, βεβιασμένοι γάμοι σε μικρές ηλικίες. Τα οποία παραμένουν στο σκοτάδι και οι ζωές που χάνονται παραμένουν ως μια απλή υποσημείωση στην ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζοντας την ανάδειξη του προβλήματος με τα κινήματα #MeToo, #TimesUp και της συζήτησης που συμβαίνει σε όλες τις πτυχές της εργασίας, της πολιτικής αλλά και της οικογένειας, φέρνει στο κέντρο της φετινής συζήτησης τα θύματα της έμφυλης βίας. Με την κίνηση UNiTE αλλά και το hashtag #HearMeToo, ενισχύει τις φωνές των θυμάτων και καλεί να τα πιστέψουμε, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί επιτέλους ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών. Σε καλούμε λοιπόν, να δώσεις τέλος στην βία κατά των γυναικών, ειδικότερα αν είσαι άντρας! Άκουσε τα θύματα, ένωσε την φωνή σου με την δική τους και σπάσε την σιωπή. Μια δίκαιη κοινωνία, είναι αυτή που οι γυναίκες, που αποτελούν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό, είναι ισότιμες και ασφαλείς. Αν μια γυναίκα στο περιβάλλον σου, στο φιλικό σου κύκλο ή στην γειτονιά σου δέχεται κακοποίηση, κάλεσε άμεσα στις παρακάτω γραμμές: 15900 – 24ωρη γραμμή SOS (Υπουργείο Εσωτερικών – Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων)  που λειτουργεί 24/7 210 3898085 – Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πολύκεντρο 210 3317305-6 - Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αθήνας Μπορείς να δεις περισσότερα εδώ.