Μυστήρια ραδιοκύματα εντοπίστηκαν από το βαθύ διάστημα

    Αστρονόμοι εντόπισαν με τη βοήθεια ραδιοτηλεσκοπίου στον Καναδά μυστήρια ραδιοκύματα τα οποία έχουν προέλευση το βαθύ διάστημα και συγκεκριμένα ένα μακρινό γαλαξία. Οι αστρονόμοι εντόπισαν…

    chime-radio-telescope-canada
    Αστρονόμοι εντόπισαν με τη βοήθεια ραδιοτηλεσκοπίου στον Καναδά μυστήρια ραδιοκύματα τα οποία έχουν προέλευση το βαθύ διάστημα και συγκεκριμένα ένα μακρινό γαλαξία. Οι αστρονόμοι εντόπισαν δεκατρείς γρήγορες εξάρσεις ραδιοκυμάτων, γνωστές ως Fast Radio BurstsFRBs οι οποίες ήταν επαναλαμβανόμενες και είχαν την ίδια προέλευση σε απόσταση περίπου 1,5 δις ετών φωτός μακριά μας, σε έναν γαλαξία που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τέτοιου είδους σήματα έχουν ανιχνευθεί μία ακόμα φορά στο παρελθόν, από διαφορετικό τηλεσκόπιο. Οι θεωρίες που έχουν οι επιστήμονες για την προέλευση των ραδιοκυμάτων, όπως φαντάζεται κανείς, είναι πολλές. Κάποιοι εικάζουν πως προέρχονται από αστέρες νετρονίων με πολύ ισχυρά μαγνητικά πεδία που περιστρέφονται ταχύτατα, άλλοι μιλούν για το αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο αστέρων νετρονίων, ενώ υπάρχει σαφώς και η πιθανότητα να προέρχονται από εξωγήινους που βρίσκονται σε εκείνο το γαλαξία. Ο ερευνητής Shriharsh Tendulkar του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο McGill δήλωσε:
    Ανακαλύψαμε ένα δεύτερο επαναλαβανόμενο σήμα και οι ιδιότητές που έχει είναι παρόμοιες με το πρώτο. Αυτό μας λέει πολλά όσον αφορά τις ιδιότητες αυτών των σημάτων.
    Όπως και να έχει φαίνεται ότι τα σενάρια αυτά θα απασχολήσουν για καιρό ακόμα τους Αστροφυσικούς και τους Αστρονόμους προσπαθώντας να δώσουν μια λύση.