Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στο φάσμα του αυτισμού

    Έχεις άραγε φανταστεί πώς νιώθει ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, όταν βρίσκεται στο λούνα παρκ; Και πώς θα ήταν αν είχε δίπλα του έναν εκπαιδευμένο τετράποδο φίλο;  Τώρα μπορείς να…

    Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό
    Έχεις άραγε φανταστεί πώς νιώθει ένα παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, όταν βρίσκεται στο λούνα παρκ; Και πώς θα ήταν αν είχε δίπλα του έναν εκπαιδευμένο τετράποδο φίλο;  Τώρα μπορείς να ΒΙΩΣΕΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ακριβώς πώς θα ήταν.
    Η 2η Απριλίου είναι μια Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην Ευαισθητοποίηση για τον Αυτισμό. Επομένως, δε θα υπήρχε καλύτερη στιγμή για να σου πούμε λίγα λόγια για τη νέα ταινία εικονικής πραγματικότητας με τίτλο «Στο Λούνα Παρκ με τη Μπλουμ». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας», με τη στήριξη του Πλαισίου.

    Οι «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας»

    Οι «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας» είναι μια ΜΚΟ που εκπαιδεύει και παρέχει σκύλους βοηθούς σε άτομα με αναπηρίες και παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, εντελώς δωρεάν. Όραμα της οργάνωσης είναι, μέσα από την ανάθεση πλήρως εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων  σκύλων βοηθών, να τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερη αυτονομία, ανεξαρτησία κινήσεων, ασφάλεια και εν τέλει αποδοχή και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

    Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας VR ταινίας για τους σκύλους βοηθούς, που βοηθούν τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, στοχεύει ώστε το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τι βιώνει ένα παιδί με αυτισμό σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, όπως το λούνα παρκ. Γιατί όμως επιλέχθηκε ένα μέρος ψυχαγωγίας και διασκέδασης; Διότι, για τα παιδιά αυτά, το λούνα παρκ μπορεί εύκολα να μετατραπεί από μια ευχάριστη σε μια δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση, αφού εκεί συναντά πολλά και έντονα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τα έντονα φώτα, οι γρήγορες εναλλαγές κινήσεων, ο θόρυβος και η πολυκοσμία.

    Ένας σκύλος βοηθός έχει εκπαιδευτεί ώστε να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική φόρτιση του παιδιού, να το ηρεμεί και το βοηθάει να διαχειριστεί τη στρεσογόνο κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα, το προστατεύει και μπορεί να «ειδοποιήσει» τον περίγυρο, έτσι ώστε να παρασχεθεί επιπλέον βοήθεια στο παιδί. Για να είναι σε θέση να φροντίσει και να βοηθά ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού, αξιοσημείωτο είναι πως η εκπαίδευση ενός σκύλου βοηθού μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 2 χρόνια, κατά την οποία μαθαίνει ακόμα και 35 ειδικές εντολές!

    «Στο Λούνα Παρκ με τη Μπλουμ»

    Η VR ταινία με τίτλο «Στο Λούνα Παρκ με τη Μπλουμ», με πρωταγωνιστή τη Μπλουμ -έναν σούπερ σκύλο βοηθό- μας δίνει μας την ευκαιρία να βιώσουμε εικονικά πώς νιώθει ένα παιδί με αυτισμό. Επιπλέον, μας παρουσιάζει πώς ο εκπαιδευμένος τετράποδος φίλος του το βοηθάει στην πραγματικότητα να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση. Καθοριστικό ρόλο για την παραγωγή της έπαιξε φυσικά η τεχνολογία. Καινοτομίες όπως το εμβυθιστικό & 360° video καθώς και η εικονική πραγματικότητα (Virtual RealityVR), μπορούν να «μεταφέρουν» τον θεατή στη σκηνή που προβάλλεται, κι έτσι η παρακολούθησή της έχει την αίσθηση «βιώματος». Το Πλαίσιο, έχοντας τόσο την τεχνολογία όσο και την κοινωνική προσφορά στο DNA του, «αγκάλιασε» το εγχείρημα της ΜΚΟ «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας», παραχωρώντας τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη δημιουργία της ταινίας. Η ταινία «Στο Λούνα Παρκ με τη Μπλουμ» θα προβάλλεται σε σχολικές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη ΜΚΟ «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας», έτσι ώστε να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους γύρω από τον αυτισμό.
    Αν θες να μάθεις περισσότερα για την πρωτοβουλία και το κοινωνικό έργο της ΜΚΟ «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας» ή θες να βιώσεις την εμπειρία και να παρακολουθήσεις από τη θέση του ήρωα την ταινία, μπες εδώ.