Η νέα υπηρεσία της Mozilla φροντίζει για το απόρρητο σου, αλλά επί πληρωμή

    Η νέα συνδρομητική υπηρεσία βοηθά με τα ζητήματα απορρήτου ωστόσο επί του παρόντος είναι μόνο διαθέσιμη στους χρήστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

    Mozilla Monitor Plus

    Η Mozilla εισήγαγε τη νέα συνδρομητική υπηρεσία παρακολούθησης και προστασίας απορρήτου Mozilla Monitor Plus.

     

    Η υπηρεσία, που στοιχίζει $8,99 σε μηνιαία βάση -εφόσον αγοραστεί το ετήσιο συνδρομητικό πρόγραμμα- επιχειρεί να αφαιρέσει αυτόματα, όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες και τα δεδομένα σας (π.χ. που έχουν βρεθεί εκτεθειμένα, όπως το email σας, εξαιτίας κάποιας διαρροής ή κάποιας παραβίασης δεδομένων). Η υπηρεσία της Mozilla (που όπως είναι γνωστό βρίσκεται πίσω από τον browser Firefox) παρακολουθεί περίπου 190 ιστοσελίδες (στον σκοτεινό Ιστό κ.ά.) όπου είναι γνωστές για την αγοραπωλησία στοιχείων χρηστών και στην περίπτωση που ανιχνεύσει δεδομένα σας, θα προσπαθήσει να τα αφαιρέσει. Επί του παρόντος, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για χρήστες που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ωστόσο σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Mozilla Monitor Plus

    Για τη πραγματοποίηση των σαρώσεων και των αιτήσεων κατάργησης/ απομάκρυνσης των προσωπικών δεδομένων, ο οργανισμός Mozilla συνεργάζεται με μία εταιρεία που ονομάζεται OneRep. Περίπου μία με δύο εβδομάδες απαιτούνται για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα μία αίτηση κατάργησης/αφαίρεσης δεδομένων, ωστόσο ορισμένες φορές αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει. Αν και η υπηρεσία θα επιχειρήσει επανειλημμένως να αφαιρέσει τα δεδομένα, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί να καταστεί δυνατό, θα καθοδηγεί τους συνδρομητές της υπηρεσίας Mozilla Monitor Plus να το κάνουν από μόνοι τους.

     

    Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η βασική υπηρεσία Mozilla Monitor υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό (από το 2018 συγκεκριμένα). Όπως λέει και η εταιρεία, πρόκειται για μια υπηρεσία ειδοποιήσεων για παραβιάσεις δεδομένων, που προσφέρεται από τη Mozilla και σας προειδοποιεί σε περίπτωση που οι διαδικτυακοί σας λογαριασμοί έχουν εμπλακεί σε κάποια διαρροή δεδομένων. Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Have I Been Pwned, η υπηρεσία εποπτεύει τις γνωστές παραβιάσεις δεδομένων και σας ειδοποιεί αν παραβιάστηκαν οι διαδικτυακοί σας λογαριασμοί, παρέχοντας οδηγίες σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε από εδώ και στο εξής.