Η Google παρουσίασε τους νέους Arm-based επεξεργαστές Axion για κέντρα δεδομένων/cloud

    Nέα σειρά προσαρμοσμένων επεξεργαστών για κέντρα δεδομένων/cloud παρουσίασε πρόσφατα η Google.

    Google Axion

    Μία νέα σειρά προσαρμοσμένων επεξεργαστών για κέντρα δεδομένων/cloud παρουσίασε πρόσφατα η Google, πιθανώς ως άμεση απάντησης στις εξαγγελίες της Amazon που συμπεριλαμβάνουν νέα ARM-based chips.   

     

    Η εσωτερική ομάδα σχεδίασης και ανάπτυξης ημιαγωγών της Google ανακοίνωσε τη διάθεση ενός νέου επεξεργαστή που βασίζεται στην αρχιτεκτονική του συνόλου εντολών της Arm και αποτελείται από τους νέους πυρήνες Arm Neoverse V2.

     

    Σύμφωνα με την εταιρεία, ο επεξεργαστής Axion ξεπερνά σε απόδοση τους επεξεργαστές γενικής χρήσης Arm έως και κατά 30% ενώ τους επεξεργαστές της Intel έως και κατά 50% (έχοντας παράλληλα 60% καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα). Το συγκεκριμένο προσαρμοσμένο πυρίτιο (custom-silicon) της Google, αναμένεται να τροφοδοτήσει διάφορες προσφορές της εταιρείας στο επίπεδο του Google Cloud, συμπεριλαμβανομένων των Compute Engine, Kubernetes Engine, Dataproc, Dataflow και Cloud Batch.

     

    Google Axion

     

    Ο επεξεργαστής Axion που η Google ισχυρίζεται ότι σχεδίασε εξ ολοκλήρου από την αρχή, θα υποστηρίξει σε πρώτη φάση τις υπηρεσίες της Google που βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως οι διαφημίσεις στο YouTube και η μηχανή πίσω από την υπηρεσία Google Earth αλλά και οι υπηρεσίες BigTable, Spanner, BigQuery, Blobstore και Pub/Sub. Σύμφωνα με τον Mark Lohmeyer, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας για τις υποδομές υπολογιστικής και μηχανικής εκμάθησης του Google Cloud, ο επεξεργαστής Axion θα είναι σύντομα διαθέσιμος σε πελάτες των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους της, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ενισχυμένη του απόδοση χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξουν ή να αναθεωρήσουν πλήρως τις υπάρχουσες εφαρμογές τους.

     

    Η εισαγωγή της Google στην «αγορά» του προσαρμοσμένου πυριτίου ευθυγραμμίζεται με τις στρατηγικές των ανταγωνιστών της στην αγορά του υπολογιστικού/ αποθηκευτικού νέφους, Microsoft και Amazon. Η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα τον δικό της επιταχυντή AI για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων καθώς και έναν Arm-based επεξεργαστή με την ονομασία Cobalt 100 για φόρτους εργασίας AI και cloud. Η Amazon, από την άλλη, προσφέρει εδώ και αρκετά χρόνια διακομιστές βασισμένους στους προσαρμοσμένους Arm-based επεξεργαστές Graviton.

     

    Αν και η Google δεν πρόκειται να ξεκινήσει των πώληση του νέου της επεξεργαστή απευθείας σε πελάτες, εντούτοις σχεδιάζει να τα διαθέσει μέσω των υπηρεσιών cloud της, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες τους νοικιάζοντας το σχετικό hardware. Όπως δήλωσε και ο Amin Vahdat που επιβλέπει τις δραστηριότητες της Google στον τομέα της σχεδίασης/ανάπτυξης ημιαγωγών «το να γίνεις μια μεγάλη εταιρεία υλικού είναι πολύ διαφορετικό από το να γίνεις μια μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του cloud ή μία μεγάλη εταιρεία οργάνωσης των πληροφοριών όλου του κόσμου».