H Samsung παρουσίασε τον κορυφαίο επεξεργαστή για κινητά, Exynos 2100

    Η Samsung, κατά τη διάρκεια της πρώτης της εικονικής εκδήλωσης «Exynos On 2021», ανακοίνωσε τον Exynos 2100, τον νέο κορυφαίο επεξεργαστή της για κινητά και φορητές συσκευές. Πρόκειται για τον πρώτο…

    Samsung-Exynos-2100_1
    Η Samsung, κατά τη διάρκεια της πρώτης της εικονικής εκδήλωσης «Exynos On 2021», ανακοίνωσε τον Exynos 2100, τον νέο κορυφαίο επεξεργαστή της για κινητά και φορητές συσκευές. Πρόκειται για τον πρώτο επεξεργαστή της εταιρίας που διαθέτει ενσωματωμένο 5G mobile modem και αξιοποιεί την πιο προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας ακραίων υπεριωδών ακτινοβολιών (EUV) 5 νανομέτρων. Οι δυνατότητες υπολογιστικής και η απόδοση της επεξεργασίας των γραφικών του chip βελτιστοποιήθηκαν, για να ξεπεράσουν τις προσδοκίες του χρήστη. O Exynos 2100 κατασκευάζεται με προηγμένη μέθοδο EUV 5nm που επιτρέπει έως και 20% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας ή έως 10% υψηλότερη συνολική απόδοση από τον προκάτοχο του που κατασκευαζόταν στα 7nm. Η οκταπύρηνη CPU βασίζεται σε μια βελτιωμένη δομή τριών συμπλεγμάτων που αποτελείται από έναν μοναδικό πυρήνα ARM® Cortex®-X1 και λειτουργεί με ταχύτητα έως 2,9GHz, τρεις πυρήνες Cortex-A78 υψηλής απόδοσης και τέσσερις αποτελεσματικούς πυρήνες Cortex-A55, που προσφέρουν περισσότερη από 30% βελτίωση στην απόδοση πολλαπλών πυρήνων σε σύγκριση με το προγενέστερο μοντέλο.

    Η ARM Mali-G78 GPU, που υποστηρίζει τα τελευταία API, όπως είναι τα Vulkan και OpenCL, βελτιώνει την απόδοση στα γραφικά περισσότερο από 40% για καθηλωτική εμπειρία gaming και AR/VR ή MR(Mixed Reality). Ο Exynos 2100 ενσωματώνει, επίσης, προηγμένη τεχνολογία multi-IP governor (AMIGO), που βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα των CPU, GPU και άλλων στοιχείων.  Οι δυνατότητες ΑΙ ενισχύονται σημαντικά με τον Exynos 2100. Η καινούρια τριπύρηνη NPU διαθέτει διάφορες βελτιστοποιήσεις σε επίπεδο αρχιτεκτονικής με τον Exynos 2100 να μπορεί να εκτελέσει μέχρι 26 τρισεκατομμύρια εργασίες ανά δευτερόλεπτο (TOPS) επιδεικνύοντας υπερδιπλάσια απόδοση από την προηγμένη γενιά. Με ενσωματωμένη επεξεργασία AI και υποστήριξη προηγμένων νευρωνικών δικτύων, οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερες διαδραστικές και έξυπνες λειτουργίες. https://www.youtube.com/watch?v=qcBqg6Y_cnw Ο προηγμένος επεξεργαστής εικόνας (ISP) του Exynos 2100 υποστηρίζει ανάλυση κάμερας μέχρι 200 Megapixels (MP). Με επεξεργαστή πολλαπλών καμερών και καρέ (MCFP), ο ISP μπορεί να συνδυάσει περιεχόμενο από πολλαπλές κάμερες για να βελτιώσει την απόδοση του zoom, να ενισχύσει την ποιότητα εικόνας για υπερ-ευρυγώνιες λήψεις κλπ. Με ΑΙ επιτάχυνση, ο ISP μπορεί να αναγνωρίσει απρόσκοπτά σκηνές, πρόσωπα και αντικείμενα και να βελτιστοποιήσει τις ρυθμίσεις κάμερας για ευκρινέστερες εικόνες. Το ενσωματωμένο μόντεμ 5G του Exynos 2100 υποστηρίζει φάσμα 5G sub-6GHz και mmWave, 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA και 4G LTE, για ισχυρή και αξιόπιστη κάλυψη δικτύου. Το μόντεμ παρέχει μέγιστη ταχύτητα downlink μέχρι και 5.1-gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) σε sub-6-gigahertz (GHz) και 7.35Gbps σε mmWave, ή μέχρι 3.0Gbps σε 4G δίκτυο με υποστηρίξη 1024 Quadrature Amplitude Modulation (QAM).