Διαφορετικότητα: ένα διαφορετικό πλεονέκτημα!

    Αν λέξεις όπως "συμπερίληψη, ασφαλές περιβάλλον ισότητας, αποδοχή του διαφορετικού" φαντάζουν ουτοπικές, ξεκίνα να διαβάζεις παρακάτω. Πώς θα σου φαινόταν να είσαι μέλος μιας ομάδας, όπου καθένας…

    #plaisiopeople
    Αν λέξεις όπως "συμπερίληψη, ασφαλές περιβάλλον ισότητας, αποδοχή του διαφορετικού" φαντάζουν ουτοπικές, ξεκίνα να διαβάζεις παρακάτω.
    Πώς θα σου φαινόταν να είσαι μέλος μιας ομάδας, όπου καθένας σέβεται το γεγονός ότι διαφέρετε; Ασφαλές & σεβαστικό; Ή μήπως, ουτοπικό; Βρισκόμαστε αισίως στο 2023, κι όμως, η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι αυτονόητη. Το αίσιο είναι πως γίνονται βήματα σε επίπεδο κοινωνίας. Για παράδειγμα, έχουν μειωθεί σημαντικά τα φαινόμενα ρατσισμού, αλλά και η διάκριση μεταξύ των φύλων. Πριν λίγο καιρό όλοι γιορτάσαμε την Ημέρα Γυναίκας και ο Μάρτιος πλέον είναι ο μήνας τους.

    Η διαφορετικότητα δε μένει μόνο στο φύλο

    Είναι πολλά περισσότερα. Η διαφορετικότητα αναφέρεται στη συμπερίληψη – στη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικά γενετικά ή επίκτητα χαρακτηριστικά, και χωρίζεται σε 6 πυλώνες. Μεταξύ μας, μπορεί να διαφέρουμε στην ηλικία, το φύλο, τη φυλή ή το χρώμα, την καταγωγή ή την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κ.ά.. Επιπλέον, άλλοι ίσως φέρουμε χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες. Γενικά, διαφέρουμε. Και είναι οκ!ΔιαφορετικότηταΑς κάνουμε focus στο εργασιακό περιβάλλον Όλοι σχεδόν, περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο εργασιακό μας περιβάλλον. Επομένως, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο αμοιβαίος σεβασμός και η αποδοχή μας από την ομάδα, όπως ακριβώς είμαστε. Μόνο έτσι μπορούμε να αναπτυχθούμε προσωπικά & επαγγελματικά. Σε ένα περιβάλλον όπου έχουν εκλείψει φαινόμενα ρατσισμού όπως:
    • Άμεσες ή έμμεσες φυλετικές διακρίσεις, π.χ. να σου αρνηθούν μια αύξηση ή οι αποφάσεις τις εταιρείας να σε φέρνουν σε μειονεκτική θέση λόγω της καταγωγής σου,
    • Φυλετική παρενόχληση, κατά την οποία οι συνάδερφοι σε υποβιβάζουν, προσβάλλουν ή συμπεριφέρονται με μειωτικό τρόπο λόγω της φυλής σου, ή
    • Φυλετική θυματοποίηση, π.χ. σε περίπτωση που δέχεσαι κακή αντιμετώπιση ή διακρίνεσαι λόγω της φυλής σου, αν/όταν αναφέρεις οποιοδήποτε παράπονο λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς.
    Τα παραπάνω, το πιο πιθανό είναι ότι τα ήξερες ήδη. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι πως:
    • Ομάδες που στο παρελθόν θεωρούνταν «μειονότητες», μέχρι το 2044 ενδέχεται να αποτελούν πλειονότητα.
    • Το 48% των Gen Z είναι φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες.
    • 3 στους 4 που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, προτιμούν εταιρείες που ασπάζονται τη συμπερίληψη.
    Αντίστοιχα, για τις εταιρείες, το diverse management φαίνεται να επιφέρει:
    • 19% περισσότερα έσοδα στην επιχείρηση, και
    • 2,5 φορές υψηλότερες ταμειακές ροές ανά εργαζόμενο.
    • Επίσης, οι εταιρείες με διαφοροποίηση φύλου έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τις μέσες οικονομικές αποδόσεις του κλάδου!
    Πηγή: https://builtin.com/diversity-inclusion/diversity-in-the-workplace-statistics

    «Αγκαλιάζοντας» τη διαφορετικότητα στην εργασία

    Η ύπαρξη ενός ασφαλούς περιβάλλοντος συμπερίληψης στην εργασία έχει σημαντικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα, τόσα για τα άτομα όσο και για τις επιχειρήσεις:
    • Ενδυναμώνεται η ομάδα, η κουλτούρα και οι πολιτιστικές της αξίες
    • Ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα και η καινοτομία
    • Αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και η παραγωγικότητα
    • Περισσότερα «ταλέντα» επιδιώκουν να είναι μέρος της ομάδας
    • Διευρύνεται η εταιρική φήμη, κ.ά.
    Δεν είναι τυχαίο που, από το 2004 έως σήμερα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ασπάζονται τη συμπερίληψη και όσα πρεσβεύει, υπογράφοντας τη Χάρτα Διαφορετικότητας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας και των ίσων ευκαιριών σε κάθε εργασιακό περιβάλλον.

    Στο Πλαίσιο, όσο διαφορετικός κι αν είσαι, είσαι κομμάτι της ομάδας μας

    Η ισότητα και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος συμπερίληψης για τους ανθρώπους μας αποτελούν βασικό πυλώνα της κουλτούρας μας εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό, την Τετάρτη 15 Μαρτίου επισφραγίσαμε αυτή τη δέσμευση, υπογράφοντας περήφανα τη Χάρτα Διαφορετικότητας. Σκοπός μας είναι να προάγουμε και να επενδύσουμε περισσότερο σε καλές πρακτικές που διασφαλίζουν την αποδοχή, τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συμπερίληψη των #plaisiopeople, καταρρίπτοντας το στίγμα. Πώς το κάνουμε αυτό; Με τη δημιουργία & εφαρμογή εταιρικής πολιτικής  χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και στήριξη & εκπαίδευση των ανθρώπων μας. Καθ’ όλο το 2023, έχουμε προγραμματίσει workshops & ομιλίες για τη διαφορετικότητα, τις εκφάνσεις της, αλλά και την ενδυνάμωση της ομάδας μας μέσα από την κατάρριψη των στερεοτύπων και του ρατσισμού. Έτσι, όλοι μαζί, μοιραζόμαστε ιστορίες, απόψεις, σκέψεις, προβληματισμούς, καλές πρακτικές, και δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου καθένας νιώθει κομμάτι του όλου. Και τελικά, καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε το «πλεονέκτημα» που μας δίνει η διαφορετικότητα: μια ομάδα πλούσια σε ανθρώπους, backgrounds & ιδέες!
    Αν θες κι εσύ να γίνεις μέρος της ομάδας μας, ξεκίνα την καριέρα σου εδώ!
    Join #plaisiopeople