Chia: Το νέο κρυπτονόμισμα απαιτεί πολλούς σκληρούς δίσκους και SSDs

    To νέο κρυπτονόμισμα με την ονομασία Chia λέγεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για σκληρούς δίσκους και solid state drives στο επόμενο διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των σκληρών δίσκων…

    chia_ssd
    To νέο κρυπτονόμισμα με την ονομασία Chia λέγεται ότι θα αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για σκληρούς δίσκους και solid state drives στο επόμενο διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά των σκληρών δίσκων και των solid state drives (SSDs) είχε μείνει ανεπηρέαστη από την… τρέλα της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων (cryptomining), καθώς όλο το βάρος είχε πέσει στους επεξεργαστές, στις κάρτες γραφικών και στα εξειδικευμένα ASICs, οι προβλέψεις τώρα για πτώση των τιμών στις μνήμες NAND φαίνεται μετά την παρουσίαση του Chia να πέφτουν στο κενό. Ήδη πολλοί χρήστες στην Κίνα έχουν ξεκινήσει να… αδειάζουν τα καταστήματα από σκληρούς δίσκους και SSDs. Και αυτό γιατί η εξόρυξη του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος, το οποίο σχεδιάστηκε από τον δημιουργό του BitTorrent, Bram Cohen, απαιτούνται σκληροί δίσκοι ή solid state drives, σε μία προσπάθεια να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση και τα κόστη στο ρεύμα σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα PoW (Proof of Work) όπως τα Bitcoin και Ethereum.

    Για την εξόρυξη του Chia λοιπόν δεν απαιτούνται ενεργοβόρα και εξειδικευμένα υποσυστήματα (όπως ASICs στην περίπτωση του Bitcoin και GPUs στην περίπτωση του Ethereum) αλλά σκληροί δίσκοι και solid state drives. Κυρίως, χρησιμοποιούνται PCIe NVMe M.2 λύσεις που έχουν σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, παράγοντας λιγότερο θόρυβο και θερμότητα ενώ καταλαμβάνουν και σημαντικά μικρότερο χώρο.