Apple Vision Pro | Συνδέοντας τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο!

    Βάζοντας τέλος στην έντονη φημολογία, η Apple αποκάλυψε το νέο Vision Pro — την πρώτη της νέα μεγάλη κυκλοφορία μετά το Apple Watch — εγκαινιάζοντας και τη νέα προϊοντική κατηγορία του Spatial Computing!

    Vision-Pro-8

     

    «One more thing». Χρησιμοποιώντας την εμβληματική φράση του θρυλικού Steve Jobs, ο Tim Cook παρουσίασε και επίσημα τα νέα γυαλιά μικτής πραγματικότητας Apple Vision Pro ή αλλιώς τον πρώτο «φορητό υπολογιστή χώρου» όπως ακούσαμε πολλές φορές να τα αποκαλούν. Με αυτή τη συσκευή ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατηγορία του Spatial Computing, φιλοδοξώντας να συνδέσει — μέσα από τα μάτια των χρηστών — τον ψηφιακό με πραγματικό κόσμο!

     

     

     

    Με φουτουριστικό σχεδιασμό και οθόνες υπερυψηλής ευκρίνειας, το Apple Vision Pro επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει τα πάντα με τα χέρια, τα μάτια και τη φωνή του, τακτοποιώντας π.χ. τις εφαρμογές του οπουδήποτε στο χώρο και κλιμακώνοντάς τις στο ιδανικό μέγεθος, κάνοντας τον χώρο εργασίας των ονείρων του πραγματικότητα — και όλα αυτά ενώ παραμένει σε επαφή με τον κόσμο γύρω του (EyeSight). Παράλληλα, του επιτρέπει να περιηγείται στο διαδίκτυο μέσω του Safari, να δημιουργεί λίστες εργασιών στις Σημειώσεις του, να συνομιλεί στα Μηνύματα και να μετακινείται απρόσκοπτα μεταξύ τους με μια ματιά.

     

     

    Μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε δωμάτιο στο δικό του προσωπικό θέατρο, επεκτείνοντας τις ταινίες, τις εκπομπές και τα παιχνίδια στο τέλειο μέγεθος, τοποθετώντας τον στο επίκεντρο της δράσης με το Spatial Audio. Και με περισσότερα pixel από μια τηλεόραση 4K για κάθε μάτι (ενσωματώνει οθόνες micro‑OLED με 23 εκατ. pixels), θα μπορεί να απολαμβάνει εκπληκτικό περιεχόμενο όπου κι αν βρίσκεται — είτε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης είτε από την άνεση του καναπέ του. 

     

     

     

    Παράλληλα, είναι η πρώτη τρισδιάστατη κάμερα της Apple, αφού του επιτρέπει να τραβήξει μαγικές «χωρικές» φωτογραφίες και «χωρικά» βίντεο τριών διαστάσεων και, στη συνέχεια, να ξαναζήσει αυτές τις υπέροχες στιγμές όπως ποτέ άλλοτε με καθηλωτικό χωρικό ήχο. Η υπάρχουσα βιβλιοθήκη φωτογραφιών και βίντεο που διαθέτει δείχνει πλέον απίστευτη και σε αξιοσημείωτη κλίμακα, ενώ οι πανοραμικές εικόνες τυλίγονται γύρω του, κάνοντάς τον να νιώθει ότι στέκεται ακριβώς εκεί που τις τράβηξε. Το Vision Pro διευκολύνει τη συνεργασία και τη σύνδεση από οπουδήποτε. Τα πλακίδια βίντεο του FaceTime έχουν φυσικό μέγεθος και καθώς προστίθενται νέα άτομα, η κλήση απλώς επεκτείνεται σε ολόκληρο το δωμάτιο. Μέσα από το FaceTime, ο χρήστης μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί εφαρμογές για να συνεργάζεται με συναδέλφους στα ίδια έγγραφα, ταυτόχρονα.

     

     

    Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του, ένα ενιαίο κομμάτι από τρισδιάστατα διαμορφωμένο πολυστρωματικό γυαλί μέσα σε ένα πλαίσιο από κράμα αλουμινίου που καμπυλώνεται για να τυλίγεται γύρω από το πρόσωπο του χρήστη. Η μαλακή επένδυση (Light Seal) του κάμπτεται απαλά, παρέχοντας ακριβή εφαρμογή και αποκλείοντας το περιττό φως. Το Head Band προσφέρει αντικραδασμική προστασία και αναπνευσιμότητα, ενώ το Fit Dial επιτρέπει την ακριβέστερη εφαρμογή στο κεφάλι του. Η εξωτερική μπαταρία υποστηρίζει έως και 2 ώρες χρήσης και ολοήμερη χρήση, όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην πρίζα.

     

     

    Βασισμένο στα macOS, iOS και iPadOS, το λειτουργικό σύστημα visionOS, επιτρέπει ισχυρές χωρικές εμπειρίες. Ο χρήστης δεν έχει παρά να κοιτάξει ένα στοιχείο, να πατήσει με τα δάχτυλά του για να επιλέξει και να χρησιμοποιήσει το εικονικό πληκτρολόγιο ή την υπαγόρευση για να πληκτρολογήσει. Η ψηφιακή κορώνα δίνει πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο βυθίζεται στο περιεχόμενο. Το ισχυρό M2 chip εκτελεί ταυτόχρονα το visionOS, εκτελεί προηγμένους αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και παρέχει εκπληκτικά γραφικά, όλα αυτά με απίστευτη αποτελεσματικότητα. Και το ολοκαίνουργιο R1 chip είναι ειδικά αφιερωμένο στην επεξεργασία των δεδομένων από τις κάμερες, τους αισθητήρες και τα μικρόφωνα, μεταφέροντας εικόνες στις οθόνες μέσα σε 12 χιλιοστά του δευτερολέπτου — για μια προβολή του κόσμου σε πραγματικό χρόνο, σχεδόν χωρίς καθυστέρηση.

     

     

    Και όπως κάθε προϊόν και υπηρεσία της Apple, το Vision Pro σχεδιάστηκε για να συμβάλλει στην προστασία του απορρήτου και τον έλεγχο των δεδομένων του χρήστη. Βασίζεται στα θεμέλια των υφιστάμενων χαρακτηριστικών προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας της Apple με νέες τεχνολογίες, όπως το Optic ID, ένα ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιεί τη μοναδικότητα της ίριδας του ματιού. Η τιμή λιανικής πώλησης του Vision Pro ξεκινάει από τα 3.499 δολάρια (ΗΠΑ), με την κυκλοφορία του να αναμένεται στις αρχές του 2024.