Apple: Ενισχυμένη προστασία με την «Λειτουργία απομόνωσης»

    Διαθέσιμη στα iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura, η «Λειτουργία απομόνωσης» (Lockdown Mode) είναι μια προαιρετική, πολύ ισχυρή προστασία που έχει σχεδιαστεί για τα ελάχιστα άτομα τα οποία, λόγω της…

    macOS-Ventura-LM-1
    Διαθέσιμη στα iOS 16, iPadOS 16 και macOS Ventura, η «Λειτουργία απομόνωσης» (Lockdown Mode) είναι μια προαιρετική, πολύ ισχυρή προστασία που έχει σχεδιαστεί για τα ελάχιστα άτομα τα οποία, λόγω της ιδιότητάς τους, ενδέχεται να στοχοποιηθούν προσωπικά από ορισμένες από τις πιο εξελιγμένες ψηφιακές απειλές.
    Η «Λειτουργία απομόνωσης» (Lockdown Mode) είναι ένα νέο χαρακτηριστικό των νέων λειτουργικών συστημάτων της Apple που θα πρέπει να ελπίζετε ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ποτέ. Είναι μια ακραία, προαιρετική προστασία για το iPhone, το iPad ή το Mac σας που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ αν πιστεύετε ότι βρίσκεστε υπό πολύ σοβαρή κυβερνοεπίθεση - όπως οι επιθέσεις από ιδιωτικές εταιρείες που αναπτύσσουν λογισμικό υποκλοπής μισθοφόρων με κρατική χρηματοδότηση. [gallery columns="2" link="file" ids="90290,90293"] Σύμφωνα με την Apple, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γίνονται ποτέ στόχος επιθέσεων αυτής της φύσης. Όταν είναι ενεργοποιημένη, η συσκευή σας δεν θα λειτουργεί όπως συνήθως. Για να μειώνεται η επιφάνεια επίθεσης την οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εξαιρετικά στοχευμένο κακόβουλο λογισμικό κατασκοπίας (spyware), ορισμένες εφαρμογές, ιστότοποι και δυνατότητες περιορίζονται αυστηρά για σκοπούς ασφάλειας και ορισμένες εμπειρίες ενδέχεται να μην είναι καθόλου διαθέσιμες.
    Πώς προστατεύει τη συσκευή σας η Λειτουργία απομόνωσης
    Όταν η «Λειτουργία απομόνωσης» είναι ενεργοποιημένη, ορισμένες εφαρμογές και δυνατότητες θα λειτουργούν διαφορετικά, για παράδειγμα:
    • Μηνύματα: Οι περισσότεροι τύποι συνημμένων μηνυμάτων αποκλείονται, εκτός από ορισμένες εικόνες, βίντεο και αρχεία ήχου. Ορισμένες δυνατότητες, όπως οι σύνδεσμοι και οι προεπισκοπήσεις συνδέσμων, δεν είναι διαθέσιμες.
    • Περιήγηση στον ιστό: Ορισμένες σύνθετες τεχνολογίες ιστού αποκλείονται. Εξαιτίας αυτού, ορισμένοι ιστότοποι μπορεί να φορτώνουν αργά ή να μην λειτουργούν σωστά. Επιπλέον, οι γραμματοσειρές ιστού ενδέχεται να μην εμφανίζονται και οι εικόνες μπορεί να αντικαθίστανται με ένα εικονίδιο εικόνας που λείπει.
    • FaceTime: Οι εισερχόμενες κλήσεις FaceTime αποκλείονται, εκτός αν είχατε καλέσει προηγουμένως το συγκεκριμένο άτομο ή την επαφή.
    • Υπηρεσίες Apple: Οι εισερχόμενες προσκλήσεις για τις Υπηρεσίες Apple, όπως οι προσκλήσεις για τη διαχείριση ενός σπιτιού στην εφαρμογή Οικία, αποκλείονται, εκτός αν είχατε προσκαλέσει προηγουμένως το συγκεκριμένο άτομο.
    • Κοινόχρηστα άλμπουμ: Τα κοινόχρηστα άλμπουμ αφαιρούνται από την εφαρμογή Φωτογραφίες και οι νέες προσκλήσεις σε Κοινόχρηστα άλμπουμ αποκλείονται. Ωστόσο, μπορείτε να προβάλετε αυτά τα κοινόχρηστα άλμπουμ σε άλλες συσκευές στις οποίες δεν είναι ενεργοποιημένη η Λειτουργία απομόνωσης. Όταν απενεργοποιήσετε τη Λειτουργία απομόνωσης, πρέπει να ενεργοποιήσετε ξανά τα Κοινόχρηστα άλμπουμ στις ρυθμίσεις της συσκευής σας.
    • Συνδέσεις συσκευών: Για να συνδέσετε το iPhone ή το iPad σας με ένα αξεσουάρ ή άλλον υπολογιστή, η συσκευή πρέπει να είναι ξεκλείδωτη. Για να συνδέσετε το φορητό υπολογιστή Mac με Apple Silicon με ένα αξεσουάρ, το Mac σας πρέπει να είναι ξεκλείδωτο και να έχει παρασχεθεί ρητή έγκριση.
    • Προφίλ διαμόρφωσης: Δεν μπορούν να εγκατασταθούν προφίλ διαμόρφωσης και η συσκευή δεν μπορεί να εγγραφεί στη Διαχείριση φορητών συσκευών ή στην επίβλεψη συσκευής ενώ βρίσκεται στη Λειτουργία απομόνωσης.
    Οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα απλά γραπτά μηνύματα εξακολουθούν να λειτουργούν ενώ είναι ενεργοποιημένη η εν λόγω λειτουργία (οι δυνατότητες έκτακτης ανάγκης, όπως οι επείγουσες κλήσεις SOS, δεν επηρεάζονται).
    Πώς να ενεργοποιήσετε τη «Λειτουργία απομόνωσης» σε iPhone ή iPad
    1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
    2. Πατήστε «Απόρρητο και ασφάλεια».
    3. Στην ενότητα «Ασφάλεια», πατήστε «Λειτουργία απομόνωσης» και κατόπιν «Ενεργοποίηση της Λειτουργίας απομόνωσης».
    4. Πατήστε «Ενεργοποίηση της Λειτουργίας απομόνωσης».
    5. Πατήστε «Ενεργοποίηση και επανεκκίνηση» και στη συνέχεια εισαγάγετε τον κωδικό της συσκευής σας.
    Όταν είναι ενεργοποιημένη η Λειτουργία απομόνωσης, ενδέχεται να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν μια εφαρμογή ή δυνατότητα είναι περιορισμένη και ένα μπάνερ στο Safari υποδεικνύει ότι η Λειτουργία απομόνωσης είναι ενεργοποιημένη.
    Πώς να ενεργοποιήσετε τη «Λειτουργία απομόνωσης» σε Mac
    1. Επιλέξτε το μενού Apple  > Ρυθμίσεις συστήματος.
    2. Στην πλαϊνή στήλη, κάντε κλικ στην επιλογή «Απόρρητο και ασφάλεια».
    3. Μεταβείτε με κύλιση προς τα κάτω στη Λειτουργία απομόνωσης και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή «Ενεργοποίηση».
    4. Αν σας ζητηθεί, εισάγετε το συνθηματικό χρήστη.
    5. Κάντε κλικ στην επιλογή «Ενεργοποίηση και επανεκκίνηση».
    Όταν είναι ενεργοποιημένη η Λειτουργία απομόνωσης, ενδέχεται να λαμβάνετε ειδοποιήσεις όταν μια εφαρμογή ή δυνατότητα είναι περιορισμένη και ένα μπάνερ στο Safari υποδεικνύει ότι η Λειτουργία απομόνωσης είναι ενεργοποιημένη.
    Προσοχή: Η «Λειτουργία απομόνωσης» πρέπει να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά σε κάθε συσκευή.
    Πώς να εξαιρέσετε εφαρμογές ή ιστότοπους από τη Λειτουργία απομόνωσης
    Ενώ η συσκευή σας βρίσκεται στη «Λειτουργία απομόνωσης», μπορείτε να εξαιρέσετε μια εφαρμογή ή έναν ιστότοπο στο Safari ώστε να μην επηρεαστεί και να μην περιοριστεί. Να εξαιρείτε μόνο αξιόπιστες εφαρμογές ή ιστότοπους και μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο. Σε iPhone ή iPad Για να εξαιρέσετε έναν ιστότοπο κατά την περιήγηση: Πατήστε το κουμπί «Ρυθμίσεις σελίδας»  και κατόπιν πατήστε «Ρυθμίσεις ιστότοπου». Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τη Λειτουργία απομόνωσης. Για να εξαιρέσετε μια εφαρμογή ή να επεξεργαστείτε τους ιστότοπους που έχετε εξαιρέσει:
    1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις.
    2. Πατήστε «Απόρρητο και ασφάλεια».
    3. Στην περιοχή «Ασφάλεια», πατήστε «Λειτουργία απομόνωσης».
    4. Πατήστε «Διαμ/ση περιήγησης στον Ιστό».
    Για να εξαιρέσετε μια εφαρμογή, απενεργοποιήστε τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο μενού. Σε αυτή τη λίστα εμφανίζονται μόνο οι εφαρμογές που έχετε ανοίξει από την ενεργοποίηση της Λειτουργίας απομόνωσης και μετά και οι οποίες έχουν περιορισμένη λειτουργικότητα. [gallery columns="2" link="file" ids="90292,90291"] Για να επεξεργαστείτε τους ιστότοπους που έχετε εξαιρέσει, πατήστε Αποκλεισμένοι ιστότοποι Safari > Επεξεργασία. Σε Mac Για να εξαιρέσετε έναν ιστότοπο κατά την περιήγηση: Επιλέξτε το μενού Safari > Ρυθμίσεις για [ιστότοπος]. Στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή του πλαισίου επιλογής «Ενεργοποίηση Λειτουργίας απομόνωσης». Για να συμπεριλάβετε ξανά τον ιστότοπο, επιλέξτε εκ νέου το πλαίσιο επιλογής. Για να επεξεργαστείτε τους ιστότοπους που έχετε εξαιρέσει:
    1. Από τη γραμμή μενού στο Safari, επιλέξτε το μενού Safari > Ρυθμίσεις.
    2. Κάντε κλικ στην επιλογή «Ιστότοποι».
    3. Στην πλαϊνή στήλη, μεταβείτε με κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στην επιλογή «Λειτουργία απομόνωσης».
    4. Από το μενού δίπλα σε έναν διαμορφωμένο ιστότοπο, ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την επιλογή «Λειτουργία απομόνωσης»
    Προφίλ διαμόρφωσης και διαχειριζόμενες συσκευές
    Αν μια συσκευή βρίσκεται στη «Λειτουργία απομόνωσης», δεν μπορούν να εγκατασταθούν νέα προφίλ διαμόρφωσης και η συσκευή δεν μπορεί να εγγραφεί στη Διαχείριση φορητών συσκευών ή στην επίβλεψη συσκευής. Αν ένας χρήστης θέλει να εγκαταστήσει ένα προφίλ διαμόρφωσης ή ένα προφίλ διαχείρισης, πρέπει να απενεργοποιήσει τη «Λειτουργία απομόνωσης», να εγκαταστήσει το προφίλ και στη συνέχεια να ενεργοποιήσει ξανά τη «Λειτουργία απομόνωσης», αν είναι απαραίτητο. Αυτοί οι περιορισμοί εμποδίζουν τους εισβολείς να επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν κακόβουλα προφίλ. Μια συσκευή που είχε εγγραφεί στη Διαχείριση φορητών συσκευών πριν από την ενεργοποίηση της «Λειτουργία απομόνωσης» παραμένει διαχειριζόμενη. Οι διαχειριστές συστήματος μπορούν να εγκαθιστούν και να αφαιρούν προφίλ διαμόρφωσης σε αυτή τη συσκευή. Η «Λειτουργία απομόνωσης» δεν είναι διαμορφώσιμη επιλογή για τη Διαχείριση φορητών συσκευών από τους διαχειριστές συστήματος, καθώς έχει σχεδιαστεί για τους ελάχιστους μεμονωμένους χρήστες που είναι πιθανό να αποτελέσουν στόχο ακραίων κυβερνοεπιθέσεων. Με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Apple.