Ανακοινώθηκαν τα iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max

    Όπως αναμενόταν, από το Apple Park στο Cupertino, στην California, η Apple, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα, ανακοίνωσε τέσσερα νέα μοντέλα iPhone, τα iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro και iPhone…

    Homepod mini 1
    Όπως αναμενόταν, από το Apple Park στο Cupertino, στην California, η Apple, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα, ανακοίνωσε τέσσερα νέα μοντέλα iPhone, τα iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max. Οι νέες συσκευές iPhone έχουν μεταξύ τους αρκετά κοινά στοιχεία -όπως τον σχεδιασμό και την αισθητική ή τον επεξεργαστή- όμως παράλληλα έχουν και σημαντικές διαφορές, που εντοπίζονται στο μέγεθος της οθόνης, στη χωρητικότητα της μπαταρίας, στον αποθηκευτικό χώρο ή στις δυνατότητες της κύριας κάμερας.

    Τέσσερα μοντέλα

    Από άποψη αισθητικής και σχεδιασμού, η εταιρεία δανείστηκε στοιχεία από την περασμένη γενιά (κάτι που είναι εμφανές από την σχεδίαση της «νησίδας» με τις δύο ή τρεις κάμερες ανάλογα το μοντέλο) ωστόσο για τον σχεδιασμό του μεταλλικού πλαισίου… πήγε σχεδόν μία δεκαετία πίσω (…επιστροφή στο μέλλον;) και πιο συγκεκριμένα στο iPhone 4 για να αντλήσει έμπνευση. Το βελτιωμένο μεταλλικό πλαίσιο είναι λιγότερο «οργανικό», ωστόσο καθιστά το «κράτημα» περισσότερο σταθερό, εμπνέοντας περισσότερη εμπιστοσύνη.

    Όπως περιμέναμε, η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα τη δυναμική της είσοδο στην αγορά των συσκευών που υποστηρίζουν τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς καθώς όλες οι νέες συσκευές iPhone υποστηρίζουν 5G για καλύτερη κάλυψη, χαμηλότερη υστέρηση, ταχύτερα downloads κ.ά. Και οι τέσσερις συσκευές επίσης ενσωματώνουν τον νέο επεξεργαστή A14 Bionic, που κατασκευάζεται στα 5nm για εκπληκτική απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας (11,8 δισ. transistors, εξαπύρηνος επεξεργαστής για 50% αυξημένη απόδοση και 50% αυξημένη απόδοση στα γραφικά). Η Neural Engine στον επεξεργαστή διαθέτει 16 πυρήνες για 80% αύξηση των δυνατοτήτων μηχανικής εκμάθησης.

     iPhone 12 Pro

    Όλες οι συσκευές διαθέτουν για την προστασία τους ένα ειδικό, με κεραμική ενίσχυση, scratch-resistant γυαλί με ελαιοφοβική επίστρωση που είναι 4x φορές ανθεκτικότερο στις πτώσεις σε σύγκριση με την προστασία της προηγούμενης γενιάς. Η νέα προστασία ονομάζεται Ceramic Shield. Και τα τέσσερα επίσης μοντέλα διαθέτουν προστασία IP68 απέναντι στη σκόνη και στο νερό.

    iPhone 12

    Όσον αφορά στον εξοπλισμό και οι τέσσερις συσκευές υποστηρίζουν WiFi 6, dual-band, Bluetooth, GPS και NFC ενώ δεν απουσιάζουν η υποδοχή Lightning (στη συσκευασία υπάρχει καλώδιο USB-C to Lightning), η γρήγορη φόρτιση ή η ασύρματη φόρτιση MagSafe (με μαγνητικές ιδιότητες για ασφαλή προσαρμογή των αξεσουάρ κ.ά.). Τα δύο «Pro» μοντέλα θα είναι διαθέσιμα σε τέσσερα χρώματα, Pacific Blue, Gold, Graphite και Silver ενώ τα δύο απλά μοντέλα θα διατεθούν σε πέντε χρώματα, Black, Blue, Green, Red και White.

    iPhone 12 και iPhone 12 mini

    Οθόνη

    Σε όλες τις περιπτώσεις επίσης, η οθόνη είναι τύπου Super Retina XDR τεχνολογίας OLED, με υποστήριξη ευρείας γκάμας χρωμάτων με 2.000.000:1 λόγο αντίθεσης, 1200 nits (peak) φωτεινότητα, τεχνολογία True Tone, HDR10 και τώρα Dolby Vision για «κινηματογραφική αίσθηση».

    iPhone 12

    iPhone 12 mini Screen

    Η οθόνη του iPhone 12 mini έχει διαγώνιο 5,4 ιντσών (2340 x 1080 pixels, 476ppi), που το τοποθετεί μεταξύ των iPhone SE (4,7 ίντσες) και iPhone 12. Το τελευταίο (iPhone 12) διαθέτει οθόνη με διαγώνιο 6,1 ιντσών (2,8 εκ. pixels, 2532 x 1170 pixels ανάλυση και 460ppi), είναι δηλαδή όμοιας διαγωνίου με την οθόνη του iPhone 12 Pro (2778 x 1284 pixels, 458ppi), το οποίο ωστόσο έρχεται με πρόσθετο εξοπλισμό, ως επί το πλείστον, στον τομέα της κύριας κάμερας. Το iPhone 12 Pro Max έρχεται με μεγαλοπρεπή οθόνη 6,7 ιντσών.

    iPhone 12 Pro Screen

    Κάμερα

    Στον τομέα της κάμερας, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στις τεχνολογίες HDR, Deep Fusion και Night Mode. Τα iPhone 12 mini και iPhone 12 διαθέτουν δύο κάμερες στο πίσω μέρος, μία ευρυγώνια και μία υπερευρυγώνια 12MP ενώ τα iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max διαθέτουν επιπλέον μία κάμερα-τηλεφακό (52mm, 4x μεγέθυνση στο «Pro» και 65mm, 5x μεγέθυνση στο «Pro Max») καθώς και σύστημα σάρωσης LiDAR (υποβοήθηση για τον υπολογισμό του βάθους και την χαρτογράφηση χώρων για AR, VR κ.λπ).

    iPhone 12 Camera

    iPhone 12 Pro Camera

    Η ευρυγώνια κάμερα 12MP διαθέτει σύστημα φακού με διάφραγμα f:/1.6 και 7 οπτικά στοιχεία στον φακό (26mm, 1,8μm, Phase Detection AF και OIS), η υπερευρυγώνια 12MP σύστημα φακού με 5 οπτικά στοιχεία και διάφραγμα f:/2.4 (13mm, 120-μοίρες FoV) και η κάμερα-τηλεφακός (telephoto) επίσης στα 12MP διαθέτει σύστημα φακού με διάφραγμα f:/2.0 στο iPhone 12 Pro και f:/2.2 στο iPhone 12 Pro Max(1,0μm, OIS, Phase Detection AF). Υποστηρίζεται λήψη βίντεο ανάλυσης 4K έως και 60fps . Η εμπρόσθια κάμερα -που βεβαίως υποστηρίζει Face ID- είναι ευρυγώνια και συνοδεύεται από depth/ biometrics αισθητήρα ενώ υποστηρίζει λήψη βίντεο ανάλυσης 4K στα 60fps .

    Αποθηκευτικός χώρος 

    Ο αποθηκευτικός χώρος αποτελούσε πάντα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης μεταξύ των μοντέλων iPhone και φέτος δεν είχαμε κάποια έκπληξη. Τα iPhone 12 mini και iPhone 12 θα είναι διαθέσιμα σε χωρητικότητες των 64GB, 128GB και 256GB ενώ τα iPhone 12 Pro και iPhone 12 Pro Max θα διατεθούν με αποθηκευτικό χώρο 128GB, 256GB ή 512GB.

    iPhone Lineup

    Και κάτι τελευταίο…

    Μαζί με τις νέες συσκευές iPhone 12, η Apple παρουσίασε και το 2o της έξυπνο ηχείο HomePod mini, το οποίο όπως μαρτυράει και η ονομασία του έχει μικρότερες διαστάσεις από το «κανονικό» HomePod όμως έρχεται με νεότερο επεξεργαστή, το Apple S5 που γνωρίζουμε και από τo Apple Watch Series 5.

    Το νέο Siri-enabled ηχείο της Apple, όπως και το πρωτότυπο, κάνει χρήση του χαρακτηριστικού «spatial awareness» («αντιλαμβάνεται» τον χώρο που βρίσκεται και προσαρμόζει κατάλληλα τον ήχο για να βελτιστοποιήσει την ακουστική εμπειρία προσφέροντας υψηλής πιστότητας ήχο 360-μοιρών), του χαρακτηριστικού UWΒ («γνωρίζει» πότε βρίσκεται κοντά το iPhone) και βεβαίως υποστηρίζει «computational audio» και την υπηρεσία Apple Music μεταξύ άλλων. Η Siri επίσης είναι βελτιωμένη, με την εταιρεία να ανακοινώνει το νέο χαρακτηριστικό «Intercom» για την επικοινωνία των μελών μίας οικογένειας εντός του σπιτιού, από δωμάτιο σε δωμάτιο. To HomePod mini είναι διαθέσιμο σε White και Space Gray.