Plaisio @ MWC 2024: Στη Βαρκελώνη είναι ένας σκύλος, ο Cyberdog 2...

    Τι δουλειά έχει ένας σκύλος σε μία έκθεση τεχνολογίας;

    Xiaomi CyberDog 2 is a bio-inspired quadruped robot

     

    Αν πρόκειται για το Cyberdog 2, το νέο ρομπότ της Xiaomi, τότε όχι απλά η παρουσία του είναι δικαιολογημένη αλλά έχει τον τρόπο — εκτός από τον λόγο — να μαγνητίσει και το ενδιαφέρον! Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσει το κόνσεπτ που παρουσίασε για πρώτη φορά το 2021, έχοντας καταφέρει σε πρώτη φάση να του δώσει μία πολύ πιο συμπαθητική και χαριτωμένη εμφάνιση που παραπέμπει πράγματι σε σκύλο.

     

    Από τεχνικής πλευράς, οι δυνατότητες του είναι άκρως εντυπωσιακές. Ενσωματώνει συστήματα αίσθησης και λήψης αποφάσεων, εκμεταλλευόμενο ένα σύνολο 19 αισθητήρων που του επιτρέπουν να αγγίζει, να βλέπει και να ακούει, προκειμένου να κάνει τις ίδιες ακριβώς κινήσεις με έναν πραγματικό σκύλο — συμπεριλαμβανομένων και περιστροφών. Όπως αναφέρει η Xiaomi, η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το Cyberdog 2 είναι ανοιχτού κώδικα, επιτρέποντας έτσι την περαιτέρω τροποποίηση και επεξεργασία της από τρίτους δημιουργούς — με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

     

    Xiaomi is positioning its new CyberDog 2 as a kind of home robot — albeit a prohibitively expensive one at $3000.
    © 2023 Plaisio Computers

     

    Οι τεχνολογίες που ενσωματώνει το Cyberdog 2 είναι πολλές και διάφορες  — κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τα όσα εντυπωσιακά μπορεί να κάνει αυτό. Διαθέτει και υποστηρίζει λοιπόν αισθητήρες LiDAR, συνδεσιμότητα AIoTαλληλεπίδραση μέσω χειρονομιών, φωνητικό έλεγχομικρο-ενεργοποιητή, αναγνώριση προσώπου, διαχείριση ισορροπίας μέσω αλγορίθμου AI, αισθητήριο σύστημα σύντηξης κ.α. Μέσω του βίντεο που διέθεσε, η Xiaomi ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα το Cyberdog 2 δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ τα πραγματικά σκυλιά (αυτό έλειπε…) αλλά να συνυπάρξει μαζί τους, συμβάλλοντας σε ένα απλουστευμένο μέλλον για τον άνθρωπο (αναλαμβάνοντας δηλαδή να προσαρμόσει το περιβάλλον γύρω του, έτσι ώστε εκείνος να έχει τον χρόνο π.χ. να παίξει με τον σκύλο του).

     

    CyberDog 2 is a second generation quadruped robot designed as a research platform as well as a robotic pet. It can walk, dance, and change color.
    © 2023 Plaisio Computers

     

    Το Cyberdog 2 έρχεται να αποτελέσει τη νέα προσθήκη στην κατηγορία των λεγόμενων Home Robots, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνθηση καλώς ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές καταπιάνονται μαζί της (θα θυμάστε λογικά το δίποδο ρομποτάκι που έδειξε η LG ή το Ballie της Samsung που θύμιζε χαρακτήρα από ταινία της Pixar, προτάσεις που είδαμε στην πρόσφατη CES του Λας Βέγκας) προσπαθώντας να κάνουν τα ρομπότ τους να ταιριάξουν στο σύγχρονο lifestyle.

     

    Η τιμή του βέβαια το καθιστά μάλλον πολυτέλεια, αφού το να δώσει κανείς περί τα $3.000 (μιλάμε για τα διπλάσια χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας που δεν τα λες και λίγα) για ένα ρομποτικό σκυλάκι που μπορεί να κάνει backflips και να υπακούσει στις χειρονομίες του (ΟΚ, πρακτικά μπορεί να αλληλεπιδράσει και με τα διάφορα συστήματα ενός οικοσυστήματος έξυπνου σπιτιού), είναι λίγο εξεζητημένο.

     

    Για περισσότερα νέα, περισσότερη τεχνολογία και περισσότερο MWC Barcelona 2024, επισκεφθείτε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου!